Σελίδες

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Πώς να μελετήσετε τη φυσική (και όχι μόνο) με τη χρήση της τεχνικής Feynman.


Ο Richard Feynman ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του κόσμου που κέρδισε βραβείο Νόμπελ για τη φυσική το 1965. Αλλά τον γνωρίζουμε περισσότερο ως έναν εξαιρετικό δάσκαλο, έναν αφηγητή και έναν χιουμορίστα, του οποίου η ζωή ήταν ένας συνδυασμός της νοημοσύνης του, της περιέργειας και της αναζήτησης.
Ο Feynman ρωτήθηκε κάποτε σε μια συνέντευξη αν ένας συνηθισμένος άνθρωπος μπορούσε να καταλάβει τη φυσική. Μετά από μια σύντομη παύση, «φυσικά!», Απάντησε, «Ήμουν ένας συνηθισμένος άνθρωπος που σπούδασε σκληρά».

Εδώ, θα μάθετε να μελετάτε τη φυσική και όχι μόνο, χρησιμοποιώντας τη τεχνική Feynman, μια μέθοδο που περιλαμβάνει τέσσερα εύκολα βήματα, σχεδιασμένα για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τις έννοιες που δεν έχετε πραγματικά καταλάβει και να θυμάστε πράγματα που έχετε ήδη μάθει.
1. Γράψτε
Αφού διαβάσετε, πάντα γράψτε όλα όσα γνωρίζετε σχετικά με το θέμα σε μια σελίδα γρήγορα. Προσθέστε παραδείγματα και εικονογραφήσεις στις σημειώσεις σας αν είναι δυνατόν.
Γιατί είναι σημαντικό να γράφετε; Επειδή η καταγραφή οτιδήποτε μας κάνει να το θυμόμαστε καλύτερα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πολλοί δάσκαλοι συμβουλεύουν να καταγράφουμε τους στόχους μας.
2. Εξηγήστε
Εξηγήστε τι έχετε μάθει και γράψτε το όσο γίνεται περιληπτικά σε ένα πίνακα ή σε ένα φύλλο χαρτί. Όταν νομίζετε ότι είστε έτοιμοι, φωνάξτε τον καλύτερο φίλο σας και εξηγήστε το θέμα σε αυτόν.
Γιατί αυτό το βήμα είναι σημαντικό; Διότι όταν διδάσκει κάποιος, δύο μαθαίνουν. Για να μπορέσετε να περιγράψετε αυτό που έχετε κατανοήσει με λόγια σε ένα άλλο άτομο, είναι μια πραγματική δοκιμασία. Αλλά, τελικά, θα ωφεληθείτε και οι δύο.
3. Αναλύστε
Υπάρχει ένα διάσημο ρητό και πολλοί το αποδίδουν στον Feynman, «Αν δεν μπορείτε να το εξηγήσετε απλά, τότε δεν το καταλαβαίνετε», το οποίο είναι αρκετά προφανές.
Είναι ικανοποιημένος ο φίλος σας με τη διδασκαλία σας; Λοιπόν, αν δεν είναι πραγματικά, τότε είναι καιρός να επανεξετάσετε τις σημειώσεις σας για μια αναθεώρηση. Γιατί όμως αυτό;
Επειδή η αναθεώρηση ενίοτε συνεπάγεται σημαντικές αλλαγές όπως η διαγραφή ολόκληρων παραγράφων και η συγγραφή απλούστερων γραμμών. Ίσως είναι καλύτερο να τα ξαναγράψετε.
4. Επαναλάβετε
Τώρα, λόγω της αναθεώρησης του κειμένου, έχετε καλύτερη κατανόηση του θέματος. Αυτή τη φορά καθιστά την εξήγηση σας περισσότερο εποπτική και καλύτερη. Κάντε νέα σχόλια, συγκρίνετε και δείτε αν έχετε κάνει καλύτερη δουλειά στη διδασκαλία.
Γιατί είναι σημαντική η επανάληψη;
Επειδή είναι μια πρακτική που σας κάνει καλύτερο. Ο Walter Lewin , διάσημος για τα βίντεο φυσικής του στο YouTube, δίδασκε σε μια κενή αίθουσα τέσσερις έως επτά φορές πριν πάει σε μια τάξη!
Μπορείτε να πείτε, «καλά, δεν σκοπεύω να γίνω δάσκαλος, ειλικρινά», και είστε εντάξει. Η διδασκαλία δεν είναι μόνο μετάδοση γνώσης, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος της μαθησιακής διαδικασίας.
Ανακεφαλαίωση
Ο Φάινμαν είχε πει κάποτε: «Δεν ξέρω ποιό είναι το ζήτημα με τους ανθρώπους: δεν μαθαίνουν κατανοώντας, μαθαίνουν με κάποιο άλλο τρόπο. Γι αυτό η γνώση τους είναι τόσο εύθραυστη!».
Λοιπόν, αν ακολουθήσετε αυτή που είναι γνωστή ως Τεχνική Feynman, σίγουρα θα είστε σε θέση να μάθετε πιο αποτελεσματικά και βαθύτερα κάθε θέμα που σας απασχολεί.





[Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)]

Δεν υπάρχουν σχόλια: