Σελίδες

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν το περιβάλλον γέννησης του Ηλιου!


Ο ήλιος μας άραγε γεννήθηκε μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια άστρων με χαλαρούς δεσμούς μεταξύ τους ή σε μια μικρή οικογένεια στενά αλληλοσυνδεόμενων μελών;
Νέες προσομοιώσεις γέννησης αστεριών προτείνουν δύο εκδοχές για τη διαμόρφωση του ηλιακού μας συστήματος.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Νέα μελέτη αποτυπώνει την εξέλιξη της ατμόσφαιρας των εξωπλανητών.


Από την στιγμή που τα τηλεσκόπια έγιναν αρκετά ισχυρά για να μελετηθούν πλανήτες σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια, οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν είδαν ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν ατμόσφαιρες όπως η Γη. Αντ 'αυτού, φαίνεται να καλύπτονται από παχιά στρώματα υδρογόνου.

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

TRAPPIST-1: Διαθέτουν οι πλανήτες του ατμόσφαιρες;


Τον Φεβρουάριο του 2017, η επιστημονική κοινότητα ενθουσιάσθηκε, καθώς η NASA ανακοίνωσε ότι ένα κοντινό αστέρι (το TRAPPIST-1) είχε ένα σύστημα με όχι λιγότερους από επτά βραχώδεις πλανήτες. Από τότε, οι αστρονόμοι έχουν πραγματοποιήσει κάθε είδους παρατηρήσεις και μελέτες με την ελπίδα να μάθουν περισσότερα για αυτούς τους εξωπλανήτες. Συγκεκριμένα, προσπαθούν να μάθουν εάν κάποιοι από τους πλανήτες που βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου θα μπορούσε πράγματι να είναι κατοικήσιμος.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Επίπεδες περιοχές του Τιτάνα, μπορεί να είναι πυθμένες αρχαίων λιμνών.


Επίπεδες περιοχές στο μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα θα μπορούσαν να είναι αποξηραμένοι πυθμένες αρχαίων λιμνών και των θαλασσών. Η θεωρία αυτή, που δημοσιεύθηκε στις 16 Ιουνίου 2020 στο Nature Communications, μπορεί να λύσει ένα 20χρονο μυστήριο.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Προορισμός: Αρης. Ενδιάμεση στάση: Αφροδίτη!


Μια ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και την NASA, πρότεινε στην NASA ότι θα πρέπει να κατευθύνει το μελλοντικό επανδρωμένο διαστημικό σκάφος με προορισμό τον Άρη πρώτα προς την Αφροδίτη. Στην εργασία τους, που ανέβηκε στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv, οι ερευνητές αναλύουν τα επιχειρήματά τους για μια αποστολή με ενδιάμεσο σταθμό αντί μιας αποστολής απευθείας προσέγγισης του Αρη.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Κάποιοι εξωπλανήτες μπορεί να καλύπτονται με νερό, μεταξύ υγρής και αέριας φάσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Οι πλανήτες μεσαίου γύρω από άλλα αστέρια μπορεί να κατατάσσονται σε περισσότερες από τις δύο κατηγορίες που ισχύουν σήμερα.
Χρησιμοποιώντας τις πυκνότητες των εξωπλανητών, οι αστρονόμοι έχουν ταξινομήσει χοντρικά τους πλανήτες που είναι μεγαλύτεροι από τη Γη αλλά μικρότεροι από τον Ποσειδώνα σε δύο κατηγορίες: οι πυκνότεροι, χαρακτηρίζονται ως βραχώδεις υπερ-Γαίες και οι μικρότερης πυκνότητας, ως μίνι-Ποσειδώνες.

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020

Αναπάντεχο εύρημα σε ατμόσφαιρα εξωπλανήτη!


Οι αστρονόμοι της SRON (Ολλανδικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών) βρήκαν την υπογραφή του οξειδίου του αργιλίου (κοινώς αλουμίνα) στο φάσμα του εξωπλανήτη WASP-43b. Αυτό προκάλεσε έκπληξη επειδή το οξείδιο του αργιλίου αναμένεται να παραμένει κρυμμένο στα χαμηλότερα ατμοσφαιρικά στρώματα. Είναι η δεύτερη φορά που οι αστρονόμοι έχουν παρατηρήσει αυτό το μόριο στην ατμόσφαιρα ενός εξωπλανήτη. Το εύρημα δημοσιεύθηκε στο Astronomy & Astrophysics την 1η Ιουλίου 2020.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίος πλανητικός πυρήνας, 730 έτη φωτός μακρυά!


Ο επιζών πυρήνας ενός γιγαντιαίου πλανήτη ανακαλύφθηκε σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό άστρο από τους αστρονόμους του Πανεπιστημίου του Warwick, προσφέροντας μια άνευ προηγουμένου ματιά στο εσωτερικό ενός πλανήτη.
Ο πυρήνας, που έχει το μέγεθος του Ποσειδώνα, πιστεύεται ότι ανήκε σε έναν γίγαντα αερίου που είτε απογυμνώθηκε από την ατμόσφαιρά του είτε δεν κατάφερε να σχηματίσει μία στην αρχή της ζωής του.