Σελίδες

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Προορισμός: Αρης. Ενδιάμεση στάση: Αφροδίτη!


Μια ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και την NASA, πρότεινε στην NASA ότι θα πρέπει να κατευθύνει το μελλοντικό επανδρωμένο διαστημικό σκάφος με προορισμό τον Άρη πρώτα προς την Αφροδίτη. Στην εργασία τους, που ανέβηκε στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv, οι ερευνητές αναλύουν τα επιχειρήματά τους για μια αποστολή με ενδιάμεσο σταθμό αντί μιας αποστολής απευθείας προσέγγισης του Αρη.

Η NASA έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να στείλει αστροναύτες στον Άρη στο εγγύς μέλλον. Αυτό που δεν έχει αποκαλύψει είναι εάν τέτοιες αποστολές θα είναι απευθείας στον κόκκινο πλανήτη ή με πολλαπλούς σκοπούς. Σε μια απευθείας αποστολή, ένας πύραυλος εκτοξεύεται από τη Γη και το διαστημικό σκάφος κατευθύνεται στον Άρη χωρίς στάσεις στην πορεία - τέτοιες αποστολές πραγματοποιούνται μόνο όταν οι δύο πλανήτες είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα ο ένας στον άλλο. Οι αποστολές με ενδιάμεσες στάσεις, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα ουράνια σώματα στην πορεία. Στην εργασία τους, οι ερευνητές υποστηρίζουν μια αποστολή στην οποία το διαστημικό σκάφος θα συναντήσει πρώτα την Αφροδίτη και μετά τον Άρη.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι μια αποστολή που περιλαμβάνει την Αφροδίτη ως ενδιάμεση στάση θα παρέχει οφέλη τόσο στη NASA όσο και στους αστροναύτες στο διαστημόπλοιο. Σημειώνουν ότι η στάση στην Αφροδίτη θα μειώσει σημαντικά το κόστος των καυσίμων επειδή το διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη βαρύτητα της Αφροδίτης ως επιπλέον ώθηση προς τον Άρη. Σημειώνουν επίσης ότι η διαδρομή μέσω Αφροδίτης προς τον Άρη θα επέτρεπε στο διαστημικό σκάφος να επιστρέψει στη Γη νωρίτερα σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Ένα κοντινό πέρασμα από την Αφροδίτη θα επέτρεπε μια πιο λεπτομερή μελέτη του πλανήτη - οι αστροναύτες θα μπορούσαν να ελέγχουν ερευνητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πραγματικό χρόνο, τα οποία θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα και θα πετάξουν πάνω από την επιφάνειά του. Χωρίς τέτοια κοντινή παρουσία, οι χειριστές τέτοιων drone θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την χρονική καθυστέρηση καθώς τα μηνύματα ταξιδεύουν μεταξύ της Γης και της Αφροδίτης, σε χρόνο που μπορεί να διαρκέσει από 5 έως 28 λεπτά.
Ίσως όμως το πιο σημαντικό, σημειώνουν οι ερευνητές, είναι το περιθώριο ευκαιριών για την εκτέλεση του ταξιδιού. Η Γη και ο Άρης ευθυγραμμίζονται κατάλληλα για διαστημικά ταξίδια κάθε 26 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι οι αστροναύτες θα πρέπει να περάσουν περισσότερο από ένα χρόνο στον Άρη ή κοντά στον Άρη, πριν αρχίσουν το ταξίδι της επιστροφής. Με την Αφροδίτη ως ενδιάμεσο σταθμό, το περιθώριο αυτό μειώνεται σε μόλις 19 μήνες.
ΠΗΓΗ: phys.org
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: