Σελίδες

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Κάποιοι εξωπλανήτες μπορεί να καλύπτονται με νερό, μεταξύ υγρής και αέριας φάσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Οι πλανήτες μεσαίου γύρω από άλλα αστέρια μπορεί να κατατάσσονται σε περισσότερες από τις δύο κατηγορίες που ισχύουν σήμερα.
Χρησιμοποιώντας τις πυκνότητες των εξωπλανητών, οι αστρονόμοι έχουν ταξινομήσει χοντρικά τους πλανήτες που είναι μεγαλύτεροι από τη Γη αλλά μικρότεροι από τον Ποσειδώνα σε δύο κατηγορίες: οι πυκνότεροι, χαρακτηρίζονται ως βραχώδεις υπερ-Γαίες και οι μικρότερης πυκνότητας, ως μίνι-Ποσειδώνες.
Οι μίνι-Ποσειδώνες γενικά πιστεύεται ότι είναι γεμάτοι σε παχιά στρώματα αερίου υδρογόνου και ηλίου, όπως οι γιγαντιαίοι πλανήτες στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Όμως, οι αστρονόμοι έχουν ανιχνεύσει σαφείς ενδείξεις υδρογόνου μόνο σε μερικούς μίνι-Ποσειδώνες - και, περιέργως, έχουν ενδείξεις για ίχνη νερού σε άλλους.
Τώρα, νέες προσομοιώσεις δείχνουν ότι ορισμένοι πλανήτες που κατατάσσονται ως μίνι-Ποσειδώνες θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να είναι βραχώδεις πλανήτες που καλύπτονται με υπερθερμασμένους ωκεανούς, όπου το νερό βρίσκεται σε μια εξωτική κατάσταση μεταξύ υγρού και αερίου. Τέτοιες ακραίες ατμόσφαιρες - σάουνες θα μπορούσαν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στους βραχώδεις και αέριους τύπους πλανητών, αναφέρουν οι ερευνητές στο Astrophysical Journal Letters της 15ης Ιουνίου 2020.
Ο Olivier Mousis, ένας πλανητικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Aix-Marseille στη Γαλλία και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν προσομοιώσεις κόσμων που καλύπτονται από ωκεανούς σε μικρές τροχιές γύρω από τα αστέρια τους, όπου συχνά βρίσκονται οι μίνι-Ποσειδώνες. Η έντονη αστρική ακτινοβολία θα εξανάγκαζε το νερό στους πλανήτες να διογκωθεί σε ένα στρώμα «υπερκρίσιμου» νερού μεταξύ υγρού και αερίου, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια πυκνή ατμόσφαιρα υδρατμών, σύμφωνα με την ομάδα. Στη Γη, το υπερκρίσιμο νερό χρησιμοποιείται για τη διάσπαση των τοξικών αποβλήτων.
Η κατάσταση κάθε προσομοιωμένου πλανήτη εξαρτάται από παράγοντες όπως η περιεκτικότητα σε νερό. Ωστόσο, η ομάδα του Mousis προσομοίωσε τους υδάτινους κόσμους με μια σειρά μεγεθών και πυκνοτήτων που ταιριάζουν με σχεδόν όλους τους εκατοντάδες μίνι-Ποσειδώνες που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής. Αυτό υποδηλώνει ότι οι μίνι-Ποσειδώνες που περιέχουν νερό μπορεί να εξηγηθούν καλύτερα με την ύπαρξη υπερκρίσιμων ωκεανών παρά από στρώματα αερίου υδρογόνου και ηλίου όπως γινόταν έως σήμερα. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο μίνι-Ποσειδώνας K2 18b, όπου έχει εντοπιστεί νερό, ταιριάζει στο προφίλ ενός πλανήτη με έναν υπερκρίσιμο ωκεανό με περίπου 37% υγρό νερό.
Πιο λεπτομερείς παρατηρήσεις των εξωπλανητών στο μέλλον μπορεί να αποδείξουν εάν αυτό το νέο πλανητικό μοντέλο ανταποκρίνεται όντως στην πραγματικότητα.
ΠΗΓΗ: sciencenews.org
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι εξωπλανήτες μεταξύ του μεγέθους της Γης (αριστερά) και του Ποσειδώνα (δεξιά) πιστεύεται ότι είναι είτε βραχώδεις υπερ-Γαίες είτε αεριώδης μίνι-Ποσειδώνες. Τώρα, οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι ορισμένοι από αυτούς τους πλανήτες (κέντρο) θα μπορούσαν να είναι βραχώδεις πλανήτες τυλιγμένοι σε νερό που δεν είναι αρκετά υγρό και ούτε αρκετά αέριο. Credit: sciencenews.org. (CC-BY-SA 3.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: