Σελίδες

Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Εγκριση της NASA για την πρώτη αποστολή στους "Τρωικούς αστεροειδείς"!

Η NASA ενέκρινε το τελικό στάδιο ανάπτυξης της αποστολής Lucy υπό την εποπτεία του Southwest Research Institute με σκοπό  να εξερευνήσει τους Τρωικούς αστεροειδείς* και με στόχο να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2021.

Η έγκριση μιας διαστημικής αποστολής αποτελεί μια σειρά ανεξάρτητων εγκρίσεων για το διαστημικό σκάφος, τα όργανα, το πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό. Η νέα έγκριση αποτελεί το ορόσημο γνωστό ως Key Decision Point-D (KDP-D) και αντιπροσωπεύει την επίσημη μετάβαση από τον τελικό σχεδιασμό και την κατασκευή (Φάση Γ) στην παράδοση, τη δοκιμή, τη συναρμολόγηση και την ολοκλήρωση των συστημάτων (Φάση Δ). Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης της αποστολής, ο σχεδιασμός και η κατασκευή του διαστημικού σκάφους ολοκληρώνεται και τα όργανα ενσωματώνονται στο διαστημικό σκάφος και δοκιμάζονται. Στη συνέχεια, το διαστημικό σκάφος θα αποσταλεί το επόμενο καλοκαίρι στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα για την τοποθέτησή του στο όχημα εκτόξευσης.

«Κάθε φάση της αποστολής είναι πιο συναρπαστική από την προηγούμενη», δήλωσε ο επικεφαλής της Lucy, Δρ Hal Levison του Southwest Research Institute. «Φυσικά, η Lucy έχει ακόμη μπροστά της πολλά χρόνια και μερικά δισεκατομμύρια μίλια πριν φτάσουμε στον πραγματικό μας στόχο - να εξερευνήσουμε τους Τρωικούς αστεροειδείς που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ από κοντά - το να δούμε αυτό το διαστημικό σκάφος εκεί θα είναι κάτι το απίστευτο».

Οι εργασίες της φάσης Δ, δηλαδή η συναρμολόγηση και οι δοκιμές πριν την εκτόξευση ξεκίνησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα στην Lockheed Martin Space στο Littleton του Κολοράντο.

«Έπρεπε να αναθεωρήσουμε το πρόγραμμα σύμφωνα με τους περιορισμούς του COVID-19 πριν ενσωματωθούν τα όργανα στο διαστημικό σκάφος», λέει ο αναπληρωτής διευθυντής του προγράμματος Lucy, John Andrews, του Southwest Research Institute. «Μέσα από πολλή σκληρή δουλειά και εφευρετικότητα, η ομάδα της Lucy κατάφερε να ξεκινήσει την φάση Δ όπως είχε προγραμματιστεί στις 10 Αυγούστου και είμαστε προσηλωμένοι στον στόχο μας, δηλαδή να στείλουμε το διαστημικό σκάφος στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy όπως είχε προγραμματιστεί τον επόμενο Ιούλιο».

Η δεξαμενή οξυγόνου (δεξαμενή υγρού οξυγόνου που απαιτείται για την λειτουργία μηχανικών μερών των διαστημικών σκαφών στο κενό του διαστήματος) έχει ενσωματωθεί στο διαστημικό σκάφος και τα όργανα θα παραδοθούν στην Lockheed Martin τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όλες οι συναρμολογήσεις και οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στην εγκατάσταση της εταιρείας στο Κολοράντο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εκτόξευση που έχει προγραμματισθεί για τις 16 Οκτωβρίου 2021.

Μετά την εκτόξευση, η Lucy θα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της, μέχρι να καλύψει την απόσταση έως την τροχιά του Δία ώστε να κάνει κοντινά περάσματα από έναν αριθμό – ρεκόρ αστεροειδών. Το διαστημικό σκάφος θα συναντήσει τον πρώτο από τους οκτώ στόχους του, έναν μεγάλο αστεροειδή της περιοχής, το 2025. Κατόπιν θα κατευθυνθεί προς την Τρωική Ομάδα και θα φτάσει στον πρώτο από τους επτά αστεροειδής το 2027. Εως το 2033 θα εξερευνήσει και τους τελευταίους που αποτελούν ένα ζεύγος.

Το επόμενο σημαντικό ορόσημο προς το παρόν είναι η Mission Operation Review που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2020, η οποία αξιολογεί την επιχειρησιακή ετοιμότητα του έργου και την πρόοδό του προς την ολοκλήρωση. Στον έλεγχο αυτό, η αποστολή θα πρέπει να αποδείξει ότι τα συστήματα πλοήγησης, προγραμματισμού, εντολών και επιστημονικών λειτουργιών είναι πλήρεις.

*[Ως Τρωικοί Αστεροειδείς ή Τρωική Ομάδα, είναι μια ομάδα αστεροειδών στην τροχιά του Δία και σε σταθερή απόσταση από αυτόν, τέτοια ώστε η γωνία της θέσης τους, του Ήλιου και της θέσης του Δία να σχηματίζει γωνία 60 μοιρών. Παρόμοιες ομάδες αστεροειδών σε αντίστοιχη θέση έχουν ανακαλυφθεί να συνοδεύουν και άλλους μεγάλους πλανήτες].

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2020-08-first-ever-mission-trojan-asteroids-nasa.html

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: tonynetone (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ryugu: ο αστεροειδής με υφή «κόκκου στιγμιαίου καφέ»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: