Σελίδες

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ryugu: ο αστεροειδής με υφή «κόκκου στιγμιαίου καφέ»!


Ο αστεροειδής Ryugu είναι ελαφρύς και διάτρητος. Οι εικόνες που ελήφθησαν από το Ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa2 δείχνουν ότι ολόκληρος ο αστεροειδής είναι εξαιρετικά πορώδης, αναφέρουν οι επιστήμονες στο Nature στις 16 Μαρτίου.
«Θυμίζει τους κόκκους του ξηρού στιγμιαίου καφέ», λέει ο πλανητικός επιστήμονας Tatsuaki Okada της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής. Εάν οι πρώτοι πρωτοπλανήτες είχαν παρόμοια δομή, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι πλανήτες σχηματίστηκαν πιο γρήγορα από όσο πιστεύεται.

Σαν αρχαίος, πλούσιος σε άνθρακα αστεροειδής, ο Ryugu θεωρείται ότι είναι μια χρονική κάψουλα της ιστορίας του ηλιακού συστήματος. Για να διαβάσει αυτή την ιστορία, το Hayabusa2 μελέτησε τον Ryugu από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 και συνέλεξε δύο δείγματα από τον αστεροειδή για να τα φέρει πίσω στη Γη.
Οι μετρήσεις του Hayabusa2 έδειξαν πως η επιφάνεια του αστεροειδούς συγκρατούσε και απελευθέρωνε θερμότητα, μια ένδειξη για τη σύνθεση και τη δομή του. Οι πυκνοί βράχοι συσσωρεύουν θερμότητα αργά και συγκρατούν αυτή τη θερμότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι πιο πορώδεις βράχοι συσσωρεύουν αλλά και χάνουν γρήγορα τη θερμοκρασία, όπως η άμμος σε μια παραλία.
Ο χάρτης θερμότητας του Ryugu δείχνει ότι είναι περίπου κατά το 50% πορώδες, δηλαδή το μισό του όγκου του είναι απλά τρύπες. Ακόμη και οι περισσότεροι από τους μεγάλους ογκόλιθους του αστεροειδούς εμφανίζονται πορώδεις.
Αυτή η ανακάλυψη ταιριάζει με την ιδέα ότι ο Ryugu είναι ένας σωρός από συντρίμματα που σχηματίστηκε μετά τη διάσπαση ενός μεγαλύτερου σώματος πριν από περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια. Αλλά οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι και το μητρικό σώμα μπορεί να ήταν επίσης πορώδες.
«Αυτό μπορεί να ήταν συνηθισμένο για τους αστεροειδείς και ακόμη και για τους πλανήτες στο αρχικό ηλιακό σύστημα», λέει ο Okada.
Εάν είναι αλήθεια, θα μπορούσε να έχει μεγάλες επιπτώσεις για το πόσο γρήγορα σχηματίστηκαν οι πλανήτες. Οι πλανητικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο σχηματισμός του πρώιμου ηλιακού συστήματος ήταν μια βίαιη διαδικασία, με προσκρούσεις πρωτοπλανητών, διασπάσεις και εκ νέου συσσώρευση ύλης σε νέους πρωτοπλανήτες. Οι πορώδεις πρωτοπλανήτες θα μπορούσαν να διασπαστούν και να επανενωθούν από τα διάφορα συντρίμματα πιο εύκολα από τους πυκνούς, λέει ο Okada. Αυτό σημαίνει ότι «το χρονοδιάγραμμα του πλανητικού σχηματισμού μπορεί να αλλάξει δραστικά», και οι πλανήτες ίσως έχουν διαμορφωθεί γρηγορότερα από ό, τι πιστεύουν οι επιστήμονες.
Ο Ryugu ανακαλύφθηκε στις 10 Μαΐου 1999. Το σχήμα του είναι ένα ρομβοειδές εκ περιστροφής με μέγιστη διάσταση περίπου ένα χιλιόμετρο. Περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση 0,96 – 1,41 αστρονομικές μονάδες (μία αστρονομική μονάδα είναι περίπου 150.000.000 χιλιόμετρα). Αυτό σημαίνει ότι τέμνει την τροχιά της Γης και η μικρότερη δυνατή απόσταση από τον πλανήτη μας μπορεί να φθάσει στα 95.400 χιλιόμετρα, δηλαδή μόλις το ¼ της απόστασης της Σελήνης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ryugu. Credit: Kevin Gill. (CC BY2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: