Σελίδες

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο Δίας και ο Κρόνος θα μας χαρίσουν ένα Χριστουγεννιάτικο Αστέρι στις 21 Δεκεμβρίου!

Το 2020 είναι μια χρονιά που θα παραμείνει σίγουρα χαραγμένη στην μνήμη μας. Παρόλα αυτά, προς το τέλος της είναι αποφασισμένη να προσφέρει ένα εντυπωσιακό και σπάνιο ουράνιο θέαμα! Ένα χριστουγεννιάτικο αστέρι!

Αυτό που θα συμβεί στην πραγματικότητα είναι η απόλυτη σχεδόν ευθυγράμμιση των δύο γιγαντιαίων πλανητών - του Δία και του Κρόνου - που συμβαίνει κάθε 20 χρόνια περίπου. Οι δύο πλανήτες ευθυγραμμίζονται σχεδόν κάθε 20 χρόνια και όχι αναγκαστικά τον μήνα Δεκέμβριο, αλλά σε συνδυασμό και με την κλίση της τροχιάς τους, θα ταυτισθούν σχεδόν στο στερέωμα, μετά από 800 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος θα απέχουν μεταξύ τους εκατοντάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα. Ωστόσο, στις 21 Δεκεμβρίου, η Γη θα βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά πλεονεκτικό σημείο της τροχιάς της, από το οποίο οι δύο πλανήτες θα φαίνεται σαν να αγγίζουν σχεδόν ο ένας τον άλλον, δημιουργώντας ένα λαμπερό σημείο φωτός που πολλοί το ονομάζουν ήδη Χριστουγεννιάτικο Αστέρι ή Αστέρι της Βηθλεέμ, για προφανείς λόγους.

Η εξαιρετική συγκυρία φαίνεται ακόμα πιο ξεχωριστή, καθώς η 21 Δεκεμβρίου σηματοδοτεί το χειμερινό ηλιοστάσιο - τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, το σημείο καμπής όπου το φως της ημέρας αρχίζει και πάλι να κερδίζει έδαφος σε σχέση με το σκοτάδι.

Οι αστρονόμοι θεωρούν από καιρό ότι το αστέρι της γέννησης μπορεί να ήταν πραγματικά μια τέτοια ευθυγράμμιση. Μια σπάνια ευθυγράμμιση του Δία, της Αφροδίτης και ενός λαμπρού αστεριού με το όνομα Regulus συνέβη γύρω στο 2 π.Χ. Ενώ οι δυνάμεις που κινούν το σύμπαν παραμένουν γεμάτες μυστήριο, οι πλανητικές τροχιές είναι πλέον προβλέψιμες. Οι τελευταίοι άνθρωποι που είδαν τον Δία και τον Κρόνο απόλυτα ευθυγραμμισμένους, ζούσαν το 1226 μ.Χ., αλλά οι γίγαντες φυσικού αερίου θα παρουσιάσουν μια άλλη εξαιρετική συνάντηση σε μόλις 60 χρόνια από τώρα, τον Μάρτιο του 2080. Μερικές φορές οι ίδιες κινήσεις φαίνεται να συμβαίνουν σε κοντινά χρονικά διαστήματα και στη συνέχεια δεν επαναλαμβάνονται ξανά για πολύ καιρό.

Όπως και να έχει, αστρονομικά τουλάχιστον το 2020 θα τελειώσει με ένα σπάνιο και θεαματικό γεγονός. Για κάποιους είναι ένα θαύμα και για άλλους απλώς αστροφυσική. Όλοι όμως εύχονται να είναι ένα φως στο τέλος μιας μακράς, σκοτεινής σήραγγας.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2020-12-closest-alignment-years-jupiter-saturn.html

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: Eric Sonstroem. (BB CY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλαξιακός χορός! Μια μεγαλειώδης εικόνα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: