Σελίδες

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Ο μύθος των Πλειάδων, ίσως είναι ο παλαιότερος του κόσμου, σύμφωνα με τους αστρονόμους!

Στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο είναι εύκολα ορατό ένα όμορφο σύμπλεγμα αστεριών γνωστό ως Πλειάδες, ή οι «επτά αδελφές». Αν το παρατηρήσετε προσεκτικά πιθανώς θα μετρήσετε έξι αστέρια. Γιατί λοιπόν λέμε ότι υπάρχουν επτά; Πολλοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο αναφέρονται στις Πλειάδες ως «επτά αδελφές» και διηγούνται διάφορες ιστορίες. Αφού μελέτησαν πολύ προσεκτικά την κίνηση των αστεριών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι ιστορίες αυτές μπορεί να χρονολογούνται πριν από 100.000 χρόνια σε μια εποχή που ο αστερισμός φαινόταν αρκετά διαφορετικός.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Μια νέα εξίσωση υπολογίζει την πιθανότητα εξωγήινων πολιτισμών!

Μια μικρή ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το Jet Propulsion Laboratory της NASA και το Κολλέγιο Σαντιάγο της Καλιφόρνια, ανέπτυξε μια ενημερωμένη έκδοση μιας παλιάς εξίσωσης για να υπολογίσει την πιθανή ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών. Η ομάδα έχει ανεβάσει την σχετική ανάλυση στο διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv (όλο το άρθρο εδώ).

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Μετρήθηκε η απόσταση του πιο μακρινού γαλαξία του Σύμπαντος!

Μια ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck I μέτρησε την απόσταση ενός αρχαίου γαλαξία. Συμπέραναν ότι ο γαλαξίας - στόχος GN-z11 δεν είναι μόνο ο παλαιότερος γαλαξίας αλλά και ο πιο μακρινός! Είναι τόσο μακριά που ουσιαστικά πλησιάζει το όριο του ίδιου του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως σε μια περίοδο της κοσμολογικής ιστορίας, όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τα 44 πλησιέστερα άστρα, σε σύγκριση με τον Ηλιο μας.

Οι άνθρωποι γοητευόμαστε από τα αστέρια του νυχτερινού ουρανού από την αυγή της προϊστορίας. Αποκωδικοποιούμε τα μυστήρια των ουράνιων σωμάτων για πολλούς αιώνες, αλλά μόνο τα τελευταία 200 χρόνια ήμαστε σε θέση να συλλέξουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα φωτεινά σημεία που περιστρέφονται στον νυχτερινό ουρανό.

Πίνακας με τα 10 λαμπρότερα άστρα όπως φαίνονται από την Γη.

 ΠΗΓΗ: https://www.visualcapitalist.com/the-44-closest-stars-and-how-they-compare-to-our-sun/

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ: Τα 44 πλησιέστερα άστρα σε σύγκριση με τον Ηλιο μας.

Πίνακας με τα 44 πλησιέστερα άστρα στην Γη.

ΠΗΓΗ: https://www.visualcapitalist.com/the-44-closest-stars-and-how-they-compare-to-our-sun/

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ: Τα 44 πλησιέστερα άστρα σε σύγκριση με τον Ηλιο μας.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

Ο Δίας και ο Κρόνος θα μας χαρίσουν ένα Χριστουγεννιάτικο Αστέρι στις 21 Δεκεμβρίου!

Το 2020 είναι μια χρονιά που θα παραμείνει σίγουρα χαραγμένη στην μνήμη μας. Παρόλα αυτά, προς το τέλος της είναι αποφασισμένη να προσφέρει ένα εντυπωσιακό και σπάνιο ουράνιο θέαμα! Ένα χριστουγεννιάτικο αστέρι!