Μια ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Keck I μέτρησε την απόσταση ενός αρχαίου γαλαξία. Συμπέραναν ότι ο γαλαξίας - στόχος GN-z11 δεν είναι μόνο ο παλαιότερος γαλαξίας αλλά και ο πιο μακρινός! Είναι τόσο μακριά που ουσιαστικά πλησιάζει το όριο του ίδιου του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Η ομάδα ελπίζει ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να ρίξει φως σε μια περίοδο της κοσμολογικής ιστορίας, όταν το σύμπαν είχε ηλικία μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.
Όλοι έχουμε κάνει κάποιες φορές τις μεγάλες ερωτήσεις: «Πόσο μεγάλο είναι το σύμπαν;» ή «Πώς και πότε σχηματίστηκαν οι γαλαξίες;». Οι αστρονόμοι παίρνουν αυτές τις ερωτήσεις πολύ σοβαρά και χρησιμοποιούν σύγχρονα εργαλεία ωθώντας τα όρια της τεχνολογίας για να βρουν τις απαντήσεις. Ο καθηγητής Nobunari Kashikawa από το Τμήμα Αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο καθοδηγείται από την περιέργειά του για τους γαλαξίες. Συγκεκριμένα, αναζήτησε τον πιο μακρινό που μπορούμε να παρατηρήσουμε για να μάθει πώς και πότε δημιουργήθηκε. «Από προηγούμενες μελέτες, ο γαλαξίας GN-z11 έδειχνε να είναι ο μακρινότερος ανιχνεύσιμος γαλαξίας από εμάς, σε απόσταση 13,4 δισεκατομμύρια έτη φωτός (δηλ. σε χιλιόμετρα περίπου 134 ακολουθούμενο από 30 μηδενικά)», δήλωσε ο Kashikawa.
Αλλά η μέτρηση και η επαλήθευση μιας τέτοιας απόστασης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο Kashikawa και η ομάδα του μέτρησαν αυτό που είναι γνωστό ως ερυθρή μετατόπιση του GN-z11. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο επιμηκύνονται τα κύματα του φωτός και φαίνεται όλο και πιο κόκκινο, όσο πιο μακριά ταξιδεύει. Ορισμένες χημικές υπογραφές, που ονομάζονται γραμμές εκπομπών, αποτυπώνουν διαφορετικά μοτίβα στο φως από μακρινά αντικείμενα. Μετρώντας πόσο «τεντωμένες» είναι αυτές οι υπογραφές, οι αστρονόμοι μπορούν να συμπεράνουν πόσο μακριά πρέπει να έχει ταξιδέψει το φως, δίνοντας έτσι την απόσταση από τον γαλαξία στόχο. «Εξετάσαμε το υπεριώδες φως συγκεκριμένα, καθώς αυτή είναι η περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στις οποίες περιμέναμε να βρούμε στις ερυθρές μετατοπισμένες χημικές υπογραφές», δήλωσε ο Kashikawa. «Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε τις εκπομπές αυτές πολλές φορές στο φάσμα του GN-z11. Ωστόσο, ακόμη και το Hubble δεν μπορεί να αναλύσει γραμμές υπεριώδους εκπομπής στον βαθμό που χρειαζόμαστε. Γι 'αυτό στρέψαμε έναν πιο ενημερωμένο φασματογράφο εδάφους, ένα όργανο μέτρησης γραμμών εκπομπών, που ονομάζεται MOSFIRE, το οποίο είναι τοποθετημένο στο τηλεσκόπιο Keck I στη Χαβάη». Το MOSFIRE κατέγραψε λεπτομερώς τις γραμμές εκπομπών από το GN-z11, κάτι που επέτρεψε στην ομάδα να κάνει πολύ καλύτερη εκτίμηση της απόστασης από ό, τι ήταν δυνατό από προηγούμενα δεδομένα. Ασφαλώς θα γίνουν και άλλες παρατηρήσεις οι οποίες αν επιβεβαιώσουν τις προηγούμενες, τότε οι αστρονόμοι θα μπορούν με βεβαιότητα να πουν ο GN-z11 είναι ο πιο μακρινός γαλαξίας που έχει εντοπιστεί ποτέ στο σύμπαν.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο γαλαξίας EGS-zs8-1 στην απόσταση των 13 δις ετών φωτός. Credits: NASA, ESA, P. Oesch (Yale U). (BB CY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισως οι επιστήμονες δεν κατανοούν καλά την σκοτεινή ύλη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου