Σελίδες

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Τα 44 πλησιέστερα άστρα, σε σύγκριση με τον Ηλιο μας.

Οι άνθρωποι γοητευόμαστε από τα αστέρια του νυχτερινού ουρανού από την αυγή της προϊστορίας. Αποκωδικοποιούμε τα μυστήρια των ουράνιων σωμάτων για πολλούς αιώνες, αλλά μόνο τα τελευταία 200 χρόνια ήμαστε σε θέση να συλλέξουμε πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα φωτεινά σημεία που περιστρέφονται στον νυχτερινό ουρανό.

Η μέθοδος Stellar Parallax του Friedrich Bessel ήταν μια σημαντική ανακάλυψη στην ακριβή μέτρηση των θέσεων των αστεριών και άνοιξε νέες πόρτες στην προσπάθεια χαρτογράφησης του σύμπαντός μας. Σήμερα, τα τηλεσκόπια υψηλής ισχύος προσφέρουν ακόμη πιο αναλυτικά δεδομένα στην κοσμική γειτονιά μας. Το γράφημα που παρουσιάζεται σε αυτό το άρθρο, από το Alan’s Factory Outlet, κατηγοριοποιεί τα 44 πιο κοντινά αστέρια στη Γη, εξετάζοντας το μέγεθος, τη φωτεινότητα, τους αστερισμούς, τα συστήματα και τους πιθανούς πλανήτες κάθε αστεριού. Δείτε εδώ ποιοι είναι οι κοντινότεροι αστρικοί γείτονές μας.

 Τα τρία πλησιέστερα γειτονικά μας αστέρια είναι όλα μέρος του ίδιου συστήματος: του Α Κενταύρου (Alpha Centauri). Αυτό το τριπλό σύστημα αστεριών - που αποτελείται από τον Εγγύτατο (Proxima Centauri), τον Α Κενταύρου Α (Alpha Centauri A) και τον Α Κενταύρου Β (Alpha Centauri B)- προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον επειδή φιλοξενεί πλανήτες, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να είναι παρόμοιος με τη Γη. Ο πλανήτης, Proxima Centauri b, είναι πολύ πιο κοντά στο αστέρι του από ότι η Γη στον Ήλιο. Ωστόσο, επειδή το Proxima Centauri είναι ένα μικρότερο και ψυχρό αστέρι νάνος, η τροχιά του πλανήτη βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης. Πιστεύεται ότι το Proxima Centauri b λαμβάνει περίπου την ίδια ποσότητα ηλιακής ενέργειας με τη Γη από τον Ήλιο μας. Παρόλο που βλέπουμε πολλά από αυτά τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό, οι άνθρωποι δεν είναι πιθανό να τα δουν αυτοπροσώπως σύντομα καθώς οι αποστάσεις είναι ασύλληπτα μεγάλες. Για να θέσουμε ένα μέτρο των αποστάσεων αυτών, εάν το διαστημικό σκάφος Voyager ταξίδευε στο Proxima Centauri, θα χρειαζόταν περισσότερα από 73.000 χρόνια για να φτάσει τελικά. Δείτε εδώ τα 10 φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό.

Τα κοντινότερα αστέρια δεν είναι απαραίτητα αυτά που είναι πιο ορατά από εμάς εδώ στη Γη. Εδώ είναι τα κορυφαία 10 αστέρια όσον αφορά την οπτική φωτεινότητα από τη Γη: Με εξαίρεση τον Ήλιο μας, το πιο φωτεινό αστέρι που είναι ορατό από τη Γη είναι ο Σείριος ή το Dog Star. Ο Σείριος, που είναι περίπου 25 φορές πιο φωτεινός από τον ήλιο, βρίσκεται τον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός (Canis Major).

Το επόμενο βήμα για να μάθουμε περισσότερα για την γειτονιά μας, είναι να δούμε ποια από τα κοντινά αυτά αστέρια έχουν πλανήτες σε τροχιά γύρω τους. Μέχρι στιγμής, τα 44 αστέρια του γραφήματος έχουν πάνω από 40 πλανήτες διάσπαρτους ανάμεσά τους, αν και γίνονται νέες ανακαλύψεις συνεχώς.

ΠΗΓΗ: https://www.visualcapitalist.com/the-44-closest-stars-and-how-they-compare-to-our-sun/

ΓΡΑΦΗΜΑ: https://www.visualcapitalist.com/wp-content/uploads/2020/06/44-Closest-Stars-and-How-They-Compare-to-our-Sun.png

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πόσο "μακριά" είναι το κοντινότερο άστρο;

Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη πλανήτη στο μέγεθος της Γης, γύρω από τον πλησιέστερο γείτονά μας.

Ο δεύτερος πλανήτης του Εγγύτατου, έχει δακτυλίους;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: