Σελίδες

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Μια νέα εξίσωση υπολογίζει την πιθανότητα εξωγήινων πολιτισμών!

Μια μικρή ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το Jet Propulsion Laboratory της NASA και το Κολλέγιο Σαντιάγο της Καλιφόρνια, ανέπτυξε μια ενημερωμένη έκδοση μιας παλιάς εξίσωσης για να υπολογίσει την πιθανή ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών. Η ομάδα έχει ανεβάσει την σχετική ανάλυση στο διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv (όλο το άρθρο εδώ).

Κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, πολλοί αναρωτήθηκαν αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες - ευφυείς ή μη. Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί πολλά νέα εργαλεία για την εξερεύνηση του σύμπαντος και πολλοί επιστήμονες του διαστήματος έχουν πειστεί ότι το ενδεχόμενο ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών φαίνεται πιο πιθανό από ό, τι κάποιες δεκαετίες πριν. Καθώς έχουν βρεθεί και άλλα συστήματα εξωπλανητών γύρω από πολλά αστέρια που κάποια μοιάζουν με τον ήλιο μας, είναι δύσκολο να βρούμε κάτι μοναδικό για τον πλανήτη μας για να δικαιολογήσουμε την πεποίθηση ότι μόνο στη Γη αναπτύχθηκε ποτέ ζωή.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έχουν επεκτείνει την έρευνα που έκανε ο Frank Drake το 1961. Αυτός και οι συνάδελφοί του ανέπτυξαν μια εξίσωση (τώρα γνωστή ως εξίσωση Drake) για να υπολογίσουν τις πιθανότητες ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών χρησιμοποιώντας όλα τα δεδομένα για το διάστημα και τα αστρονομικά αντικείμενα που ήταν γνωστά τότε. Οι ερευνητές τότε είχαν εκτιμήσει μεταβλητές όπως ο αριθμός των εξωπλανητών και των συστημάτων αστεριών και πόσα από αυτά ήταν πιθανό να είναι ικανά να στηρίξουν τη ζωή.

Οι επιστήμονες του διαστήματος έχουν μάθει πολλά περισσότερα για το διάστημα και τα ουράνια αντικείμενα από την εποχή του Drake - έχουν παρατηρηθεί εξωπλανήτες, για παράδειγμα, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται στις λεγόμενες κατοικήσιμες ζώνες, δηλαδή δεδομένα τελείως άγνωστα πριν από σχεδόν 60 χρόνια. Επίσης οι επιστήμονες έχουν μάθει περισσότερα για την εξέλιξη του σύμπαντος και τις συνθήκες μετά το Big Bang.

Οι ερευνητές με αυτήν τη νέα προσπάθεια έλαβαν υπόψη όλους τους νέους παράγοντες και πρόσθεσαν κάτι άλλο που δεν εξετάστηκε το 1961 - την πιθανότητα να υπήρξαν και άλλοι εξωγήινοι πολιτισμοί και στη συνέχεια να εξαφανίσθηκαν ακούσια. Οι άνθρωποι όπως και άλλα ζώα έχουν μία εξελικτική τάση να καταστρέφουν το περιβάλλον τους. Οι αρουραίοι, για παράδειγμα, που εισάγονται σε ένα νησί θα φάνε κάθε κομμάτι φαγητού και στη συνέχεια όλοι τους θα λιμοκτονήσουν. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και στο μέλλον η ατμόσφαιρα του πλανήτη μπορεί να γίνει ακατάλληλη για τους ανθρώπους. Οι ερευνητές προτείνουν και τέτοια στοιχεία, τα οποία υπολογίζουν την πιθανότατα να έχουν προκύψει εξωγήινοι πολιτισμοί και πολλοί από αυτούς να έχουν εξαφανιστεί λόγω της αδυναμίας τους να αποτρέψουν τη δική τους καταστροφή.

Το αποτέλεσμα της εργασίας της ομάδας δεν είναι μια εκτίμηση της πιθανότητας ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών, αλλά μια νέα εξίσωση που μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλοι για να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς με βάση τις εκτιμήσεις που πιστεύουν ότι ισχύουν.

ΠΗΓΗ: phys.org

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: The cartoonist1. (BB CY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μια ακραία θεωρία! Είναι δυνατή η ύπαρξη ζωής στοεσωτερικό των άστρων;

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: