Σελίδες

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Τι είναι μια εποχή των παγετώνων και πόσο συχνά συμβαίνει;

Τι είναι μια εποχή παγετώνων; Πρέπει να διαρκεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να καταλογισθεί ως τέτοια, σε τι πρέπει να διαφοροποιείται από τις άλλες εποχές και πόσες έχουν συμβεί στην Γη;

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

WASP-127b. Επιστήμονες εντόπισαν σύννεφα στην ατμόσφαιρα μακρινού εξωπλανήτη!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, δεν εντόπισε μόνο σύννεφα στον μακρινό εξωπλανήτη WASP-127b, αλλά επίσης μέτρησε το υψόμετρο τους με πρωτοφανή ακρίβεια. Μια παρουσίαση του Δρ Romain Allart στο Europlanet Science Congress (EPSC) 2021 δείχνει πώς, συνδυάζοντας δεδομένα από διαστημικό και επίγειο τηλεσκόπιο, η ομάδα μπόρεσε να αποκαλύψει την ανώτερη δομή της ατμόσφαιρας του πλανήτη.

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Το παράδοξο του Fermi και η εξίσωση Drake. Που είναι λοιπόν, όλοι οι εξωγήινοι;

Αν βγείτε έξω μια καθαρή νύχτα και κοιτάξτε ψηλά τον νυχτερινό ουρανό, ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να δείτε έως και 2.000 αστέρια. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα του Γαλαξία, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει μεταξύ 300 δισεκατομμύρια έως 1 τρισεκατομμύρια άστρα. Τα περισσότερα από αυτά τα αστέρια φιλοξενούν εξωπλανήτες και έχουν ήδη εντοπισθεί μερικοί που μοιάζουν με τη Γη. Πού βρίσκονται λοιπόν οι εξωγήινοι;

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Λύθηκε το μυστήριο του "Κινέζικου" υπερκαινοφανούς (supernova) του 1181 μ.Χ.

Ένα κοσμικό μυστήριο 900 ετών που αφορά την προέλευση του διάσημου υπερκαινοφανούς άστρου (supernova) που καταγράφηκε από Κινέζους αστρονόμους το 1181 μ.Χ. επιτέλους λύθηκε, σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Δείγματα βράχων που συνέλεξε το Perseverance στον Άρη, ενισχύουν την πιθανότητα αρχαίας ζωής!

Το ρόβερ Perseverance Mars της NASA συνέλεξε δύο δείγματα βράχου από την Αρειανή επιφάνεια, τα οποία φέρουν σημάδια ότι ήταν σε επαφή με νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την υπόθεση της αρχαίας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021