Πρόσφατα η NASA επικαιροποίησε την πρόβλεψή της για τις πιθανότητες ο αστεροειδής Bennu, ένα από τα δύο πιο επικίνδυνα γνωστά αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα, να χτυπήσει τη Γη στα επόμενα 300 χρόνια.
Νέοι υπολογισμοί θέτουν τις πιθανότητες σε 1 προς 1.750, ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από ό, τι πιστεύαμε. Η NASA, η οποία παρακολουθεί τον βράχο σε μέγεθος κτιρίου από τότε που ανακαλύφθηκε, το 1999, αναθεώρησε την πρόβλεψή της με βάση νέα δεδομένα της τροχιάς του.
Ακόμη και με τη μικρή αλλαγή στις πιθανότητες, φαίνεται ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε το σενάριο καταστροφής της ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 1998 «Αρμαγεδδών», όταν ο Μπρους Γουίλις και η ομάδα του έπρεπε να προσπαθήσουν να ανατινάξουν ένα τεράστιο αστεροειδή που βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη. Μπορεί να είναι άσχετο, αλλά η NASA σχεδιάζει να ξεκινήσει μια αποστολή τον Νοέμβριο για να δει εάν ένα διαστημόπλοιο θα μπορούσε να χτυπήσει έναν μεγάλο διαστημικό βράχο και να του αλλάξει τροχιά σε περίπτωση που χρειαστεί ποτέ.
Παρόλα αυτά, πόσο καλά πρέπει να νιώθουμε για τις πιθανότητές μας; Οι Lucas B. Janson και Morgane Austern, δύο επίκουροι καθηγητές στατιστικής, συνέκριναν τις πιθανότητες του Bennu να χτυπήσει τη Γη με κάποιες άλλες περιπτώσεις που έχουν επίσης πιθανότητα 1 προς 1.750, όπως:
Να ρίξουμε ένα νόμισμα και για 11 συνεχόμενες φορές να έρθει κορώνα.
Να επιλέξουμε τέσσερις τυχαίους ανθρώπους και να προκύψει ότι έχουν γενέθλια τον ίδιο μήνα (οι πιθανότητες είναι 1 ακριβώς στις 1.750).
Να ρίξουμε ένα βελάκι σε έναν στόχο με τα μάτια κλειστά και να πετύχουμε τον κεντρικό κύκλο.
Ως συμπέρασμα ο Janson, δήλωσε ότι αν του άρεσαν τα στοιχήματα, θα έβαζε τα χρήματά του στο να είμαστε μια χαρά! Αν πάλι έκανε λάθος, τότε, όπως είπε: «το να πληρώσω το στοίχημα θα ήταν το μικρότερο πρόβλημά μου».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το διαστημόπλοι OSIRIS-Rex κατά την προσέγγισή του στον αστεροειδή Bennu το 2018. Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλοι αστεροειδείς προσέκρουαν στην αρχαία Γη, ίσωςκαι 10 φορές συχνότερα από ότι πιστευόταν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου