Σελίδες

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Δείγματα βράχων που συνέλεξε το Perseverance στον Άρη, ενισχύουν την πιθανότητα αρχαίας ζωής!

Το ρόβερ Perseverance Mars της NASA συνέλεξε δύο δείγματα βράχου από την Αρειανή επιφάνεια, τα οποία φέρουν σημάδια ότι ήταν σε επαφή με νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενισχύοντας την υπόθεση της αρχαίας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

«Φαίνεται ότι ακόμα και τα πρώτα μας δείγματα αποκαλύπτουν ένα δυνητικά κατοικήσιμο βιώσιμο περιβάλλον», δήλωσε ο Ken Farley, επιστήμονας της αποστολής, την Παρασκευή 10/9/2021. «Είναι μεγάλη υπόθεση ότι το νερό βρισκόταν εκεί για πολύ καιρό».

Το εξάτροχο ρομποτικό ρόβερ συνέλεξε το πρώτο του δείγμα, που ονομάστηκε "Montdenier" στις 6 Σεπτεμβρίου και το δεύτερο, "Montagnac" από τον ίδιο βράχο στις 8 Σεπτεμβρίου 2021. Και τα δύο δείγματα, ελαφρώς μεγαλύτερα από ένα μολύβι σε διάμετρο και περίπου έξι εκατοστά σε μήκος, βρίσκονται τώρα αποθηκευμένα σε σφραγισμένους σωλήνες στο εσωτερικό του ρόβερ. Μια πρώτη προσπάθεια συλλογής δείγματος στις αρχές Αυγούστου απέτυχε αφού ο βράχος αποδείχθηκε πολύ εύθρυπτος για να αντέξει το τρυπάνι του Perseverance.

Το ρόβερ βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή ως κρατήρας Jezero, ακριβώς βόρεια του ισημερινού ο οποίος φαίνεται ότι φιλοξενούσε μια λίμνη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ακόμα ο Άρης ήταν πολύ πιο ζεστός και υγρός από ότι σήμερα. Ο βράχος από όπου λήφθηκαν τα δείγματα διαπιστώθηκε ότι είναι βασαλτικής σύνθεσης και πιθανότατα προϊόν ροών λάβας. Τα ηφαιστειακά πετρώματα περιέχουν κρυσταλλικά ορυκτά που είναι χρήσιμα στην χρονολόγηση. Αυτό θα βοηθήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν μια εικόνα της γεωλογικής ιστορίας της περιοχής, όπως πότε σχηματίστηκε ο κρατήρας, πότε εμφανίστηκε και εξαφανίστηκε η λίμνη και πώς άλλαξε το κλίμα με την πάροδο του χρόνου.

«Ένα ενδιαφέρον γεγονός που προκύπτει από αυτούς τους βράχους είναι ότι δείχνουν σημάδια για συνεχή αλληλεπίδραση με τα υπόγεια ύδατα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η γεωλόγος της NASA, Katie Stack Morgan. Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι ο κρατήρας φιλοξενούσε μια λίμνη, αλλά δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να ήταν απλά ένα παροδικό φαινόμενο με πλημμυρικά νερά να γεμίζουν τον κρατήρα για μόλις 50 χρόνια. Τώρα είναι πιο σίγουρο ότι τα υπόγεια ύδατα διατηρήθηκαν για πολύ περισσότερο καιρό.

«Εάν αυτά τα πετρώματα ήταν σε επαφή με το νερό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να υπάρχουν κατοικήσιμες κόγχες μέσα σε αυτά που θα μπορούσαν να είχαν υποστηρίξει την αρχαία μικροβιακή ζωή», πρόσθεσε η Stack Morgan. Τα μεταλλικά άλατα στο εσωτερικό των βράχων ενδέχεται να έχουν παγιδεύσει μικροσκοπικές φυσαλίδες από αρχαίο νερό του Άρη. «Τα άλατα είναι εξαιρετικά ορυκτά για τη διατήρηση ιχνών αρχαίας ζωής στη Γη και αναμένουμε ότι το ίδιο ισχύει και για τα αντίστοιχα πετρώματα στον Άρη», συνέχισε η Stack Morgan.

Η NASA ελπίζει να φέρει τα δείγματα στη Γη για εμπεριστατωμένη εργαστηριακή ανάλυση σε κοινή αποστολή με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος κάποια στιγμή μέσα στη δεκαετία του 2030.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-09-mars-perseverance-boost-case-ancient.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο κρατήρας Jezero του Άρη, ο οποίος όπως όλα δείχνουν αποτελούσε τον πυθμένα μιας λίμνης. Credit: Kevin Gill. (CC BY2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο σκονισμένος πάγος του Άρη, θα μπορούσε πιθανότατα να λιώσει, σύμφωνα με νέα μελέτη!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: