Οι γιγάντιες οροσειρές με ύψος τουλάχιστον όσο τα Ιμαλάια και που επεκτείνονταν σε μήκος έως και 8.000 χιλιόμετρα σε ολόκληρες της αρχαίες υπερηπείρους φαίνεται ότι έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην εξέλιξη της ζωής στη Γη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών του Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU).
Οι ερευνητές αναπαράστησαν τον σχηματισμό αυτών των υπερβουνών σε όλη την ιστορία της Γης χρησιμοποιώντας ίχνη ζιρκονίου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λουτέτιο—ένα συνδυασμό ορυκτών και σπάνιων γαιών που βρίσκονται μόνο στις ρίζες των ψηλών οροσειρών όπου σχηματίζονται υπό έντονη πίεση. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η πιο γιγαντιαίες ορογενέσεις εμφανίσθηκαν μόνο δύο φορές στην ιστορία της Γης - η πρώτη μεταξύ 2.000 έως 1.800 εκατομμύρια χρόνια πριν και η δεύτερη μεταξύ 650 έως 500 εκατομμύρια χρόνια πριν. Και οι δύο οροσειρές αναδύθηκαν σε περιόδους σχηματισμού υπερηπείρων.
Η βασική συγγραφέας, Ziyi Zhu, είπε ότι φαίνεται να υπάρχουν δεσμοί μεταξύ αυτών των δύο περιπτώσεων υπερβουνών και των δύο πιο σημαντικών περιόδων εξέλιξης στην ιστορία της Γης. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτές τις οροσειρές σήμερα. Δεν είναι μόνο το ύψος τους, αλλά και η έκταση που καταλάμβαναν. Φανταστείτε τα Ιμαλάια με μήκος 2.400 χιλιόμετρα να επαναλαμβάνονται τρεις ή τέσσερις φορές στην επιφάνεια του πλανήτη και θα έχετε μια ιδέα για την κλίμακα. Η πρώτη περίπτωση ονομάζεται υπερβουνό Nuna. Συμπίπτει με την εμφάνιση ευκαρυωτικών, οργανισμών που αργότερα δημιούργησαν φυτά και ζώα. Η δεύτερη περίπτωση, γνωστή ως Υπερβουνό Transgondwanan, συμπίπτει με την εμφάνιση των πρώτων μεγάλων ζώων πριν από 575 εκατομμύρια χρόνια και την έκρηξη της Κάμβριας Περιόδου 45 εκατομμύρια χρόνια αργότερα, όπου οι περισσότερες ομάδες ζώων εμφανίζονται στο αρχείο απολιθωμάτων που διαθέτουν οι επιστήμονες.
Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Jochen Brocks είπε: «Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι ολόκληρη η ιστορία της ορεινής οικοδόμησης μέσα στο χρόνο είναι τόσο ξεκάθαρη. Δείχνει αυτές τις δύο τεράστιες αιχμές: η μία συνδέεται με την εμφάνιση ζώων και η άλλη με την εμφάνιση πολύπλοκων μεγάλων κυττάρων».
Σύμφωνα με την μελέτη, όταν τα βουνά διαβρώθηκαν, παρείχαν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως φώσφορο και σίδηρο στους ωκεανούς, τροφοδοτώντας τους βιολογικούς κύκλους και οδηγώντας την εξέλιξη σε μεγαλύτερη πολυπλοκότητα. Τα υπερβουνά μπορεί επίσης να συνδέονται με την αύξηση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα, που απαιτείται για την περίπλοκη ζωή. Η ατμόσφαιρα της πρώιμης Γης δεν περιείχε σχεδόν καθόλου οξυγόνο. Τα επίπεδα οξυγόνου της ατμόσφαιρας πιστεύεται ότι αυξήθηκαν με μια σειρά διακριτών βημάτων, δύο από τα οποία συμπίπτουν με την δημιουργία των παραπάνω υπερβουνών. Η αύξηση του ατμοσφαιρικού οξυγόνου που σχετίζεται με τη διάβρωση του Υπερβουνού Transgondwanan είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Γης και ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την εμφάνιση των ζώων.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για σχηματισμό άλλων υπερβουνών σε οποιοδήποτε στάδιο μεταξύ αυτών των δύο γεγονότων, γεγονός που τα καθιστά ακόμη πιο σημαντικά. Το χρονικό διάστημα μεταξύ 1.800 και 800 εκατομμυρίων ετών πριν είναι γνωστό ως «Βαρετό δισεκατομμύριο», επειδή υπήρξε μικρή ή καθόλου πρόοδος στην εξέλιξη των όντων. Η επιβράδυνση της εξέλιξης την περίοδο αυτή, αποδίδεται από τους ερευνητές στην απουσία υπερβουνών που οδήγησε στη μείωση της παροχής θρεπτικών ουσιών στους ωκεανούς. Αυτή η μελέτη δίνει δεδομένα, ώστε να μπορέσουν οι επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη της πρώιμης, πολύπλοκης ζωής στον πλανήτη μας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: wonker. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αρκτικός Ωκεανός άρχισε να θερμαίνεται πολύ νωρίτερα από ότι οι επιστήμονες πίστευαν!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου