Μια ομάδα αστρονόμων που αναζητούσαν τον άπιαστο Πλανήτη Εννέα (ή κατά άλλους Πλανήτη Χ) του ηλιακού μας συστήματος - έναν θεωρητικό κόσμο που μπορεί να κρύβεται βαθιά μέσα σε ένα νέφος παγωμένων βράχων πολύ πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα - απέτυχαν για άλλη μια φορά.
Σε μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2021 στο The Astrophysical Journal, οι ερευνητές παρουσίασαν δεδομένα τηλεσκοπίων έξι ετών σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν πιθανά σημάδια του Πλανήτη Εννέα στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού. Οι παρατηρήσεις που καταγράφηκαν με το Τηλεσκόπιο Atacama (ACT) στη Χιλή μεταξύ 2013 και 2019, κάλυψαν περίπου το 87% του ουρανού του νοτίου ημισφαιρίου. Ενώ η ομάδα εντόπισε περισσότερες από 3.000 πηγές φωτός που βρίσκονται μεταξύ 400 και 800 αστρονομικών μονάδων (AU) μακριά (δηλαδή 400 έως 800 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου), κανένας από αυτούς τους υποψήφιους δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί ως πλανήτης.
Ωστόσο, η άκαρπη αναζήτηση δεν διαψεύδει την ύπαρξη του θεωρητικού πλανήτη: Περιορίζει απλώς το πού μπορεί να κρύβεται και ποιες θα μπορούσαν να είναι οι ιδιότητές του, είπαν οι ερευνητές. Ρεαλιστικά, η μελέτη καλύπτει μόνο το 10% έως το 20% των πιθανών τοποθεσιών του πλανήτη.
Οι αστρονόμοι αν και υποπτεύονταν την ύπαρξή του, άρχισαν για πρώτη φορά να αναζητούν συστηματικά τον Πλανήτη Εννέα το 2016 (δηλαδή 10 χρόνια αφότου ο Πλούτωνας υποβιβάστηκε από τη θέση του ως ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και έγινε ένας απλός πλανήτης - νάνος). Οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι έξι βραχώδη αντικείμενα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα κινούνταν με έναν περίεργο τρόπο, με τα πιο μακρινά σημεία των τροχιών τους να βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τον ήλιο από τα πλησιέστερα σημεία τους. Η ομάδα υπολόγισε ότι η βαρυτική έλξη ενός αόρατου πλανήτη με μάζα 5 έως 10 φορές τη μάζα της Γης θα μπορούσε να εξηγήσει την εκκεντρότητα στις τροχιές αυτών των βράχων.
Από τότε, πολλές ομάδες ερευνητών προσπάθησαν και απέτυχαν να εντοπίσουν αυτόν τον θεωρητικό κόσμο. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στο κυνήγι του Πλανήτη Εννέα είναι η μεγάλη απόσταση που βρίσκεται. Ενώ ο Πλούτωνας βρίσκεται σε τροχιά μεταξύ 30 και 50 AU από τον ήλιο, οι συγγραφείς της μελέτης του 2016 υπολόγισαν ότι ο Πλανήτης Εννέα θα μπορούσε να βρίσκεται οπουδήποτε μεταξύ 400 και 800 AU - τόσο μακριά, που στην πραγματικότητα το φως του ήλιου μπορεί να μην φτάνει καθόλου έως αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστη ελπίδα να ανιχνευθεί ποτέ ο ψυχρός, σκοτεινός Πλανήτης Εννέα με τυπικά τηλεσκόπια ορατού φωτός.
Αντίθετα, οι αστρονόμοι στρέφονται σε τηλεσκόπια όπως το ACT, το οποίο μπορεί να αναζητήσει τον πλανήτη από την ακτινοβολία του με μορφή ραδιοκυμάτων που πλησιάζουν την υπέρυθρη ακτινοβολία. Τα τηλεσκόπια αυτά χρησιμοποιούνται συχνά για να παρατηρούν τα αμυδρά, παγωμένα νέφη αερίων όπου σχηματίζονται νέα αστέρια, επειδή τέτοια νέφη δεν απορροφούν υπέρυθρη ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ραδιοαστρονομίας.
Αν και αυτή η έρευνα απέτυχε να βρει κάποιο συναρπαστικό στοιχείο του Πλανήτη Εννέα, νέες εγκαταστάσεις τηλεσκοπίων, όπως το Παρατηρητήριο Simons που βρίσκεται υπό κατασκευή επίσης στην έρημο Atacama της Χιλής, θα συνεχίσουν την έρευνα με ακόμη πιο ευαίσθητα όργανα — επιτρέποντας στους ερευνητές να περιορίσουν ακόμη περισσότερο την πιθανή περιοχή όπου μπορεί να κρύβεται ο μυστηριώδης αυτός γείτονάς μας.
ΠΗΓΗ: https://www.livescience.com/planet-nine-still-no-evidence
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο νυχτερινός ουρανός της ερήμου Atacama. Credit: ESO/B. Tafreshi (twanight.org). (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μελέτη για τον υποθετικό Πλανήτη-9, προτείνει ότι αυτός μπορεί να έχει το μέγεθος της Γης ή του Αρη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου