Σελίδες

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ανακαλύφθηκε ακόμα ένας γιγαντιαίος πλανήτης, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόποιο TESS.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, αστρονόμοι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (PSU) εντόπισαν έναν νέο κόσμο στο μέγεθος του Δία έξω από το πλανητικό μας σύστημα. Ο νεοανακαλυφθείς εξωπλανήτης, που ονομάζεται TOI-3757 b, είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον Δία, αλλά περισσότερο από τρεις φορές «ελαφρύτερος» από τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.

Το TESS διεξάγει έρευνα σε περίπου 200.000 από τα φωτεινότερα αστέρια κοντά στον ήλιο με στόχο την αναζήτηση εξωπλανητών καθώς αυτοί ενδεχομένως διέρχονται μπροστά από το άστρο. Έχει εντοπίσει πάνω από 5.400 υποψήφιους εξωπλανήτες (TESS Objects of Interest, ή TOI), εκ των οποίων οι 199 έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Shubham Kanodia του PSU επιβεβαίωσε πρόσφατα έναν ακόμα πλανήτη που είχε τεθεί ως υποψήφιος από το TESS. Αναφέρουν ότι ένα σήμα διέλευσης έχει εντοπιστεί στην καμπύλη φωτός ενός αστέρα - νάνου τύπου Μ γνωστού ως TOI-3757. Η πλανητική φύση αυτού του σήματος επιβεβαιώθηκε από επακόλουθες παρατηρήσεις. Η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2022 στο arXiv.org.

Ο TOI-3757 b έχει ακτίνα περίπου 1,09 φορές την ακτίνες του Δία, ενώ η μάζα του είναι το 27% της μάζας του Δία. Αυτό δείχνει μια πυκνότητα μόνο 0,27 g/cm3, κάτι που τον καθιστά τον πλανήτη με την χαμηλότερη πυκνότητα που περιστρέφεται γύρω από έναν αστέρα – νάνο και που είναι γνωστός μέχρι σήμερα.

Ο εξωπλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο του κάθε 3,44 ημέρες, σε απόσταση περίπου 0,038 αστρονομικές μονάδες (AU) από αυτόν (δηλαδή σε απόσταση μόλις 5,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα, έναντι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα που απέχει η Γη από τον Ηλιο). Η θερμοκρασία ισορροπίας αυτού του εξωγήινου κόσμου εκτιμάται ότι είναι 759οΚ.

Το μητρικό αστέρι TOI-3757 βρίσκεται περίπου 578 έτη φωτός μακριά από τη Γη και έχει περίπου το 37% της μάζας και του όγκου του Ήλιου. Το αστέρι έχει σύσταση παρόμοια με την ηλιακή και εκτιμάται ότι είναι 7,1 δισεκατομμυρίων ετών (έναντι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών που είναι ο Ήλιος) και η επιφανειακή του θερμοκρασία είναι στο επίπεδο των 3.900οΚ (έναντι 5.700οΚ του Ήλιου).

Προσπαθώντας να εξηγήσουν τη χαμηλή πυκνότητα του TOI-3757 b, οι συγγραφείς υποθέτουν ότι πέρα της θερμοκρασίας του άστρου, αναπτύσσεται και παλιρροιακή θέρμανση εξαιτίας της ελαφρώς έκκεντρης τροχιάς του πλανήτη, με αποτέλεσμα τα αέρια που τον αποτελούν να διογκώνονται υπέρμετρα.  Αυτό θα μπορούσε να επαληθευτεί με τη μέτρηση των επιπέδων μεθανίου και αμμωνίας στην ατμόσφαιρά του.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2022-03-jupiter-sized-exoplanet-tess.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση γιγαντιαίου πλανήτη που περιφέρεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο. Credit: NASAand G. Bacon (STScI). (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Proxima: ανιχνεύθηκε και τρίτος πλανήτης γύρω από τον πλησιέστερο αστρικό μας γείτονα!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: