Σελίδες

Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Νέα μελέτη για τον υποθετικό Πλανήτη-9, προτείνει ότι αυτός μπορεί να έχει το μέγεθος της Γης ή του Αρη!

Μια ομάδα αστρονόμων δημοσίευσε ένα άρθρο στο Annual Review of Astronomy and Astrophysics, προτείνοντας ότι μπορεί να υπάρχει ένας πλανήτης του μεγέθους της Γης ή του Άρη που πέρα από τον Ποσειδώνα!

Σύμφωνα με περαιτέρω προσομοιώσεις της δημιουργίας του ηλιακού συστήματος που εκτέλεσαν, αυτές έδειξαν ότι ένας τέτοιος πλανήτης θα μπορούσε να έχει ωθηθεί στις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού συστήματος από τις βαρυτικές επιδράσεις των γιγαντιαίων πλανητών, Δία και Κρόνου.

Καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν το ηλιακό σύστημα, εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν όχι μόνο πώς δημιουργήθηκαν οι πλανήτες αλλά γιατί καταλαμβάνουν τις τρέχουσες τροχιές τους και όχι κάποιες άλλες. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι προσομοιώσεις της εξέλιξης του ηλιακού συστήματος δεν είναι ακόμη σε θέση να εξηγήσουν την τρέχουσα διαμόρφωση λόγω ελλείψεων επαρκών πληροφοριών. Και υποπτεύονται ότι οι πληροφορίες που λείπουν αφορούν έναν πλανήτη που κάποτε βρισκόταν μεταξύ των τροχιών των πλανητών του εξωτερικού ηλιακού συστήματος (όπου βρίσκονται οι γίγαντες αερίου, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας), αλλά τώρα βρίσκεται πολύ έξω από την τροχιά του Ποσειδώνα ή ακόμα και σε μια πολύ απόμακρη τροχιά στα βάθη του διαστήματος.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι υπάρχει κάτι περίεργο σχετικά με την τρέχουσα διαμόρφωση των πλανητών του ηλιακού συστήματος, το οποίο έχει τέσσερις εσωτερικούς βραχώδεις πλανήτες, μια ζώνη αστεροειδών και στη συνέχεια τέσσερις γίγαντες αερίου στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα. Πέρα από τους γίγαντες υπάρχουν πολλοί πλανήτες-νάνοι και άλλα αντικείμενα όπως οι κομήτες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάτι λείπει. Υποστηρίζουν ότι είναι απίθανο η φυσική εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος να έχει τέσσερις γίγαντες αερίου και στη συνέχεια τίποτα παρά μόνο νάνους. Η λογική υποδηλώνει ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιοι πλανήτες άλλων μεγεθών και οι προσομοιώσεις τους το υποστηρίζουν.

Η προσθήκη ενός άλλου πλανήτη του μεγέθους της Γης ή του Άρη στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα, ίσως ανάμεσα σε δύο από τους γίγαντες αερίου, παράγει ένα πιο ακριβές μοντέλο- τουλάχιστον κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του συστήματος, που εξηγεί την σημερινή διαμόρφωση. Τελικά, ένας τέτοιος πλανήτης θα είχε ωθηθεί μακριά στο διάστημα και είτε θα ένωνε τους πλανήτες-νάνους σε ένα μεγαλύτερο σώμα, είτε θα είχε εκτοξευθεί στον διαστρικό χώρο, όπου τελικά θα ταξίδευε μόνος του. Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι εάν ένας τέτοιος πλανήτης υπάρχει στα εξωτερικά άκρα του ηλιακού συστήματος, τα νέα υπό κατασκευή τηλεσκόπια μπορεί να είναι σε θέση να τον εντοπίσουν και έτσι να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους.

[Σημ. Research Highlights: Ολο και περισσότερες ερευνητικές ομάδες θεωρούν πλέον ότι η πιθανότητα ύπαρξης ενός ακόμα σώματος στο ηλιακό μας σύστημα, έστω και πολύ μακριά από τον Ήλιο είναι σημαντική (το οποίο σώμα ονομάζεται συχνά Πλανήτης 9 ή Πλανήτης Χ). Προς την κατεύθυνση αυτή, εμφανίζονται διαφορετικές και ενδιαφέρουσες θεωρίες, που έχουν παρουσιασθεί και σε παλαιότερα άρθρα.]

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-10-simulations-earth-mars-size-planet.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=weekly-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η δομή του Ηλιακού μας Συστήματος. Οι τέσσερις βραχώδεις πλανήτες εσωτερικά, η ζώνη αστεροειδών, οι τέσσερις γίγαντες αερίων και οι μικροί πλανήτες-νάνοι πέρα από αυτούς. Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εάν ο υποθετικός Πλανήτης-9 υπάρχει, μια νέα μελέτη υποδεικνύει την θέση του!

Θα μπορούσε ο υποθετικός πλανήτης-9 να είναι μια αρχέγονη μαύρη τρύπα;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: