Σελίδες

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Ο υποθετικός Πλανήτης-9 εξακολουθεί να "κρύβεται" καλά παρά τις λεπτομερείς νέες έρευνες!

Οι επιστήμονες έχουν μια πολύ καλή γνώση για το τι υπάρχει μέσα στο ηλιακό μας σύστημα. Γνωρίζουν για παράδειγμα ότι δεν υπάρχει κάποιος πλανήτης στο μέγεθος του Άρη σε τροχιά μεταξύ του Δία και του Κρόνου, ούτε ένα άστρο καφέ-νάνος που κατευθύνεται προς το μέρος μας. Οτιδήποτε μεγάλο και αρκετά κοντά στον ήλιο μπορεί πλέον να εντοπιστεί εύκολα.

Αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας μικρότερος, πιο μακρινός κόσμος, όπως ο υποθετικός Πλανήτης 9 (ή Πλανήτης 10 για όσους ακόμα διστάζουν να βγάλουν τον Πλούτωνα από την οικογένεια των πλανητών ή Πλανήτης Χ για όσους δεν θέλουν να προσδώσουν αριθμό αφήνοντας ανοικτά τα ενδεχόμενα και για άλλες εκπλήξεις). Οι πιθανότητες για την ύπαρξη ενός τέτοιου πλανήτη είναι μικρές αλλά υπαρκτές όμως μια πρόσφατη μελέτη τις μειώνει ακόμα περισσότερο.

Πολλοί αστρονόμοι έχουν αναρωτηθεί για την ύπαρξη πλανητών που μπορεί να κρύβονται στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, ιδιαίτερα παλαιότερα όταν η ισχύς των τηλεσκοπίων ήταν πιο περιορισμένη. Αλλά καθώς οι μεγάλες έρευνες του ουρανού άρχισαν να σαρώνουν το ηλιακό σύστημα, δεν βρήκαν τίποτα πέρα ​​από πάμπολλους αστεροειδείς και αρκετούς πλανητοειδής (σώματα αρκετά μεγάλα για να είναι αστεροειδείς, αλλά πολύ μικρότερα από τους πλανήτες, με διαστάσεις συγκρίσιμες του Πλούτωνα ή μικρότερα) πέρα από τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα. Αλλά οι τροχιές αυτών ακριβώς των μακρινών αστεροειδών και πλανητοειδών έμοιαζαν να συγκεντρώνονται με έναν στατιστικά περίεργο τρόπο, σαν να διαταράσσονταν βαρυτικά από ένα μεγαλύτερο, άγνωστο αντικείμενο.

Αυτός ο άγνωστος πλανήτης 9 που θα προκαλούσε αυτές τις διαταραχές θα έπρεπε να έχει μάζα τουλάχιστον πέντε φορές της Γης και τροχιακή απόσταση από μερικές εκατοντάδες έως χίλιες αστρονομικές μονάδες (μία αστρονομική μονάδα είναι η απόσταση Ήλιου – Γης). Με άλλα λόγια, αρκετά μικρός και αρκετά απόμακρος ώστε να μην εντοπίζεται εύκολα από τις έρευνες του ουρανού.

Οι δυσχέρειες δεν εμπόδισαν πολλούς επιστήμονες  να ψάξουν για τον άγνωστο αυτό κόσμο, αλλά δεν αποδείχτηκε εύκολο. Ο πλανήτης 9 ήταν πολύ μακρινός για να ανακλά το φως του Ήλιου, επομένως θα πρέπει να αναζητηθεί από την αμυδρή υπέρυθρη λάμψη του. Και με μάζα μόνο πέντε φορές της Γης, δεν θα εκπέμπει πολλή θερμότητα, άρα ελάχιστη υπέρυθρη ακτινοβολία. Σε αυτό προστίθεται το γεγονός ότι ένας τόσο μακρινός πλανήτης θα περιφερόταν πολύ αργά, έτσι ώστε μέσα σε ένα μόνο σύνολο παρατηρήσεων δεν θα ήταν δυνατό να παρατηρηθεί κάποια κίνηση.

Εδώ έρχεται αυτή η νέα μελέτη. Για να αναζητήσει μακρινούς πλανήτες, η ομάδα χρησιμοποίησε δύο έρευνες υπέρυθρου ουρανού, μία από τον Υπέρυθρο Αστρονομικό Δορυφόρο (IRAS) και μία από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο AKARI. Οι δύο έρευνες έγιναν με διαφορά μεγαλύτερη από είκοσι χρόνια, δίνοντας έτσι σε κάθε υποθετικό πλανήτη άφθονο χρόνο για να μετακινηθεί σε ένα ελαφρώς διαφορετικό σημείο του ουρανού. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τυχόν μακρινοί πλανήτες θα ήταν αρκετά κοντά στο ισημερινό επίπεδο όπως και οι υπόλοιποι και στη συνέχεια χτένισαν τα δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς πλανήτες. Παραδόξως, βρήκαν περισσότερους από 500 υποψηφίους! Με βάση την κατανομή ενέργειας των φασμάτων τους, οι περισσότεροι από αυτούς τους υποψήφιους είχαν τροχιακές αποστάσεις μικρότερες από 1.000 αστρονομικές μονάδες και μάζες μικρότερες από του Ποσειδώνα, που είναι ακριβώς το αναμενόμενο εύρος για τον Πλανήτη 9. Αλλά ο ενθουσιασμός εξανεμίστηκε γρήγορα!

Όταν η ομάδα εξέτασε τις υπέρυθρες εικόνες με το χέρι, διαπίστωσε ότι καμία από αυτές δεν ήταν τόσο συναρπαστική. Τα περισσότερα ευρήματα έτειναν να συσσωρεύονται είτε μέσα είτε κοντά σε ένα αχνό νεφέλωμα. Πρόκειται για διάχυτα νέφη διαστρικού αερίου που δεν φαίνονται εύκολα σε ορατά μήκη κύματος, αλλά εκπέμπουν αυτό το αμυδρό υπέρυθρο φως. Αποδεικνύεται λοιπόν ότι αυτοί οι υποψήφιοι δεν είναι πλανήτες, αλλά μάλλον συσσωρεύσεις αυτού του αχνού νεφελώματος. Φυσικά η έρευνα δεν αποκλείει τον Πλανήτη 9, αλλά καθώς και αυτή η προσέγγιση δείχνει να αποτυγχάνει οι πιθανότητες να εντοπισθεί αλλά και να υπάρχει, φαίνονται να μειώνονται σημαντικά.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2022-08-planet.html

ΕΙΚΟΝΑ: Υποθετική εικόνα του πλανήτη 9, από τον οποίον ο Ήλιος φαίνεται σαν ένα μακρινό λαμπρό αστέρι. Credit: R. Hurt/IPAC, Caltech.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πλανήτης - 9 αγνοείται ακόμα, παρά την έρευνα του 87% του νοτίου ουρανού!

[Σημ. Ακολουθείστε τα links των προτεινόμενων δημοσιεύσεων για να δείτε παλαιότερες ενδιαφέρουσες θεωρίες και έρευνες για τον πλανήτη 9].

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: