Σελίδες

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα, απελευθέρωσε περισσότερη ενέργεια από την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα!

Η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Τόνγκα (Tonga) που προκάλεσε τσουνάμι στις αρχές του έτους (Ιανουάριος 2022), απελευθέρωσε περισσότερη ενέργεια από την Tsar Bomba - την πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα που δοκιμάσθηκε ποτέ - σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sheffield συγκέντρωσαν δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς και μέσα κοινωνικής δικτύωσης από όλο τον κόσμο και τα συνέκριναν με ιστορικά στοιχεία για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη απελευθέρωσε περισσότερη ενέργεια από τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή έκρηξη στην ιστορία.

Στις 15 Ιανουαρίου 2022, το ηφαίστειο στο νησί Hunga Tonga-Hunga Ha'apai εξερράγη προκαλώντας ένα καταστροφικό τσουνάμι και ηφαιστειακά λοφία που έφτασαν στη στρατόσφαιρα. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η έκρηξη δημιούργησε ηχητικά και βαρυτικά κύματα που έφτασαν στις παρυφές του διαστήματος και καταγράφηκαν από δορυφόρους και όργανα σε όλη την υδρόγειο.

Μετεωρολογικοί σταθμοί σε όλο τον κόσμο, κατέγραψαν τη διέλευση ενός τύπου κύματος που ονομάζεται κύμα Lamb. Τα δεδομένα από τις τοποθεσίες δείχνουν πώς η τοπική ατμοσφαιρική πίεση αυξήθηκε ξαφνικά με έναν παλμό, ακολουθούμενο από μια αρνητική φάση, πριν επιστρέψει σε συνθήκες περιβάλλοντος μετά από περίπου 45 λεπτά - σε σύγκριση, οι σεισμοί τυπικά διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα έως ελάχιστα λίγα λεπτά.

Οι λάτρεις του καιρού σε κάθε ήπειρο άρχισαν να μοιράζονται στιγμιότυπα οθόνης των μετρήσεών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας, της τοπικής ώρας άφιξης του κύματος Lamb και δεδομένων πίεσης, τα οποία ήταν πολύτιμη πηγή επιστημονικών πληροφοριών για να βοηθήσουν τους ερευνητές να προσδιορίσουν το μέγεθος της ηφαιστειακής έκρηξης.

Ο Δρ Sam Rigby, ανώτερος λέκτορας στη μηχανική εκρήξεων και πρόσκρουσης στο Πανεπιστήμιο του Sheffield  και συν-συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Η έκρηξη στο Hunga Tonga-Hunga Ha'apai ήταν χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο ενεργητικά γεγονότα που έχουν συμβεί τον τελευταίο αιώνα, περισσότερο και από τη μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα που πυροδοτήθηκε ποτέ».

Η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με περίπου 61 εκατομμύρια τόνους TNT, ενώ η Tsar Bomba απελευθέρωσε ενέργεια ισοδύναμη μεταξύ 50–58 εκατομμύρια τόνους TNT. Η ηφαιστειακή έκρηξη του Τόνγκα απελευθέρωσε ενέργεια ισοδύναμη με σεισμό 8,4 Ρίχτερ και το κύμα πίεσης ταξίδεψε πολλές φορές γύρω από την υδρόγειο.

Ο Jorge Diaz, θεωρητικός φυσικός και συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, είπε: «Στις 15 Ιανουαρίου η φύση μας έκανε να νιώθουμε μικροί, πυροδοτώντας ένα γεγονός μεγάλης κλίμακας με παγκόσμιες συνέπειες. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι αυτή η ισχυρή έκρηξη προκάλεσε επίσης ένα αυθόρμητο και παγκόσμιο ενδιαφέρον, που έκανε ενθουσιώδεις ερασιτέχνες και επαγγελματίες να μοιρασθούν ανοιχτά τις πολύτιμες μετρήσεις τους από όλες τις γωνιές του πλανήτη για τον χαρακτηρισμό των ιδιοτήτων αυτού του γεγονότος. Αποδείχθηκε πόσο σημαντικά είναι τα δεδομένα της «επιστήμης των πολιτών» για την παροχή βασικών επιστημονικών γνώσεων σχετικά με την δύναμη των ηφαιστειακών εκρήξεων».

Η πλήρης δημοσίευση με τίτλο «Ενεργειακή παραγωγή της ηφαιστειακής έκρηξης Hunga Tonga-Hunga Ha'apai 2022 από μετρήσεις πίεσης», δημοσιεύεται στο Shock Waves.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2022-08-tonga-volcano-eruption-energy-powerful.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=weekly-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Δορυφορική εικόνα της έκρηξης του ηφαιστείου Τόνγκα. Credit: Stuart Rankin. (CCBY-NC 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Γη είναι αποτέλεσμα συγχώνευσης προηγούμενων πλανητών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη!


Δεν υπάρχουν σχόλια: