Σελίδες

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

J1407b: αυτός ο πλανήτης, έχει ένα σύστημα δακτυλίων 200 φορές μεγαλύτερο του Κρόνου!

Ο πλανήτης J1407b ο οποίος ανακαλύφθηκε το 2015, διαθέτει το μεγαλύτερο σύστημα δακτυλίων που έχουμε δει ποτέ — περίπου 200 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Κρόνου, το μεγαλύτερο στο ηλιακό μας σύστημα.

Ο πλανήτης που φιλοξενεί αυτό το εντυπωσιακών διαστάσεων σύστημα δακτυλίων είναι εξίσου τεράστιος: οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς αν είναι ένας γιγαντιαίος πλανήτης αερίων ή ένα άστρο - καφέ νάνος (δηλαδή άστρα πολύ μικρά ώστε να παράγουν θερμοπυρηνικές αντιδράσεις αλλά αρκετά μεγάλα ώστε να θεωρηθούν πλανήτες). Μέχρι στιγμής, αναφέρεται ως αστρικό σώμα τύπου υπερ-Δία.

Για να πάρουμε μια ιδέα για το πόσο μεγάλο είναι αυτό το σύστημα δακτυλίων, αν ο Κρόνος είχε τους ίδιους δακτυλίους, παρά την απόστασή του θα φαινόταν πολλές φορές μεγαλύτερος σε διάμετρο από ότι το φεγγάρι στον νυχτερινό ουρανό. Δεν είναι μόνο ότι θα μπορούσαμε να το δούμε εύκολα με γυμνό μάτι - θα κυριαρχούσε στον ουρανό.

Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί, περίπου 30 δακτύλιοι που συνθέτουν το σύστημα του J1407b και είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση εξωπλανήτη με σύστημα δακτυλίων. Θεωρείται όμως, ότι υπάρχουν αρκετοί ακόμα ανάμεσα στους 5.000 εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί έως σήμερα που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί το σύστημα δακτυλίων τους.

Από κοσμολογική άποψη, ένα τέτοιο σύστημα από δαχτυλίδια δεν διαρκεί για πολύ. Οι ερευνητές αναμένουν ότι θα γίνουν προοδευτικά πιο λεπτά και θα εξαφανιστούν στα επόμενα λίγα εκατομμύρια χρόνια καθώς σχηματίζονται νέα φεγγάρια από την τεράστια ποσότητα υλικού που υπάρχει στους δακτυλίους του J1407b.

Σε σύγκριση με τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, ο J1407b είναι επίσης πολύ νέος, ηλικίας μόλις 16 εκατομμυρίων ετών. Ο Ήλιος και η Γη έχουν ηλικία 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. Έτσι, μπορεί να είναι απλώς η νεανική ηλικία που κάνει δυνατά τα μεγάλα συστήματα δακτυλίων.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να εντοπισθούν εξωπλανήτες (πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα) δεν είναι καθόλου καλές στο να ανιχνεύουν συστήματα δακτυλίων — μπορούν να το κάνουν, αλλά χρειάζεται πολλή τύχη. Προς το παρόν, οι γνώσεις των επιστημόνων για τα συστήματα των πλανητικών δακτυλίων προέρχονται από τους γειτονικούς μας πλανήτες και ειδικά τον Κρόνο. Μπορεί κάλλιστα να υπάρχουν μεγαλύτεροι δακτύλιοι από αυτούς που ανακαλύφθηκαν στον J1407b, αλλά μέχρι να έχουμε καλύτερη θέα στο βαθύ διάστημα, πιθανότατα θα παραμείνουν ανεξερεύνητοι προς το παρόν.

ΠΗΓΗ: The space academy.org

ΕΙΚΟΝΑ: Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Κρόνος χάνει τους εντυπωσιακούς του δακτυλίους, ταχύτερα από ότι οι επιστήμονες πίστευαν!

Μήπως κάποιοι πλανήτες - "φούσκες", στην πραγματικότητα έχουν δακτυλίδια;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: