Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει έναν πλανήτη που κινείται σε μια σπειροειδή τροχιά οδηγώντας τον μοιραία προς μια κατακλυσμιαία σύγκρουση με τον γηρασμένο ήλιο του, προσφέροντας πιθανώς μια ματιά στο πώς θα μπορούσε να είναι και το τέλος της Γης.
Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 26 Δεκεμβρίου, μια ομάδα ερευνητών που εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ ελπίζει ότι ο καταδικασμένος εξωπλανήτης Kepler-1658b μπορεί να βοηθήσει να ρίξει φως στο πώς οι κόσμοι πεθαίνουν καθώς τα αστέρια τους γερνούν. Ο Kepler-1658b, ο οποίος απέχει 2.600 έτη φωτός από τη Γη, είναι γνωστός ως πλανήτης τύπου «καυτού Δία».
Αν και είναι παρόμοιος σε μέγεθος με τον Δία, ο πλανήτης περιφέρεται γύρω από το άστρο του σε απόσταση μόλις το ένα όγδοο της απόστασης μεταξύ του Ήλιου μας και του Ερμή, καθιστώντας τον πολύ θερμότερο από τον αέριο γίγαντα του δικού μας Ηλιακού Συστήματος. Η τροχιά του Kepler-1658b γύρω από το άστρο του διαρκεί λιγότερο από τρεις ημέρες - και μειώνεται κατά περίπου 131 χιλιοστά του δευτερολέπτου το χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Astrophysical Journal Letters, κάτι το οποίο τον οδηγεί όλο και πιο κοντά στο άστρο.
«Εάν συνεχίσει να κινείται σπειροειδώς προς το άστρο του με τον παρατηρούμενο ρυθμό, ο πλανήτης θα συγκρουστεί με αυτό σε λιγότερο από τρία εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο Shreyas Vissapragada, μεταδιδακτορικό ερευνητής στο Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν και βασικός συγγραφέας της μελέτης. «Είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε άμεσες ενδείξεις για έναν πλανήτη που κινείται σπειροειδώς προς το γηρασμένο άστρο του», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το αστέρι έχει ήδη εισέλθει στην φάση του «υπογίγαντα» του αστρικού κύκλου ζωής, δηλαδή αρχίζει να διαστέλλεται και να γίνεται πιο φωτεινό. Η τροχιά του Kepler-1658b επιβραδύνεται από τις παλίρροιες, με μια παρόμοια διαδικασία που οι επιφάνειες των ωκεανών της Γης ανεβαίνουν και κατεβαίνουν κάθε μέρα. Αυτή η βαρυτική ώθηση και έλξη μπορεί να λειτουργήσει και διαφορετικά - για παράδειγμα η Σελήνη απομακρύνεται πολύ αργά από τη Γη.
Θα μπορούσε λοιπόν η Γη να οδεύει προς μια παρόμοια καταστροφή; Ο θάνατος των πλανητών λόγω των αστεριών τους είναι μια μοίρα που πιστεύεται ότι περιμένει πολλούς κόσμους και θα μπορούσε να είναι το και το τέλος της Γης σε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα καθώς ο Ήλιος μας θα αρχίσει και αυτός να μεγαλώνει. Ο Vissapragada είπε ότι «σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια περίπου, ο Ήλιος θα εξελιχθεί σε ένα αστέρι κόκκινο γίγαντα». Παρόμοιες παλιρροϊκές διεργασίες με αυτές που παρατηρούνται στο Kepler-1658b θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κάμψη της τροχιάς της Γης προς τον Ήλιο, όμως αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την απώλεια μάζας του ίδιου του Ήλιου και από το γεγονός του ότι η Γη βρίσκεται πάνω από 30 φορές μακρύτερα από τον Ήλιο από ότι ο Kepler-1658b από το άστρο του. Η τελική μοίρα της Γης είναι λοιπόν κάπως ασαφής και μοιάζει πιθανότερο να «εξατμισθεί» από τον μελλοντικά διογκωμένο Ήλιο, πολύ πριν πέσει σε αυτόν.
Ο Kepler-1658b ήταν ο πρώτος εξωπλανήτης που παρατηρήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, το οποίο εκτοξεύτηκε το 2009. Πάνω από 13 χρόνια, οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να παρατηρήσουν την αργή αλλά σταθερή αλλαγή στην τροχιά του καθώς διέσχιζε την όψη του άστρου του. Μια «μεγάλη έκπληξη» ήταν ότι ο ίδιος ο πλανήτης είναι αρκετά φωτεινός, είπε ο Vissapragada. Παλαιότερα πίστευαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένας ιδιαίτερα ανακλαστικός πλανήτης. Αλλά τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ίδιος ο πλανήτης είναι πολύ πιο ζεστός από ό,τι αναμενόταν με αποτέλεσμα να εκπέμπει και ο ίδιος ακτινοβολία, πιθανώς λόγω των ίδιων δυνάμεων που τον οδηγούν προς το αστέρι του.
ΕΙΚΟΝΑ: Ενας «καυτός Δίας» σε μια εξαιρετικά κοντινή και επικίνδυνη προσέγγιση με το άστρο του. Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντυπωσιακό κύμα καύσωνα πλανητικής κλίμακας, υπερθέρμανε την ατμόσφαιρα του Δία!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου