Σελίδες

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble φωτογράφησε μια μυστηριώδη τρύπα στο διάστημα, που μοιάζει σαν άνοιγμα προς ένα άλλο σύμπαν!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο έχει χρησιμεύσει ως τα μάτια και τα αυτιά της ανθρωπότητας στο βαθύ διάστημα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, εκπλήσσει για άλλη μια φορά τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο στέλνοντας πίσω διαυγείς φωτογραφίες μιας απίστευτης κοσμικής κλειδαρότρυπας!

Οι φωτογραφίες αφορούν το νεφέλωμα NGϹ 1999, που βρίσκεται στον αστερισμό Ωρίωνα. Το νεφέλωμα αυτό βρίσκεται στην πλησιέστερη σε εμάς περιοχή μαζικού σχηματισμού άστρων, περίπου 1.350 έτη φωτός μακριά. Σύμφωνα με τη NΑSΑ, το NGϹ 1999 αποτελείται από κατάλοιπα υλικού που απόμειναν μετά τον σχηματισμό ενός νεογέννητου άστρου.

Η εικόνα απεικονίζει το νεφέλωμα NGϹ 1999 το οποίο γίνεται ορατό από το φωτισμό του νέου άστρου, όπως ακριβώς ακτινοβολεί η ομίχλη που περιβάλλει ένα φωτιστικό στο δρόμο. Το νεογέννητο αστέρι V380 Οrionis, το οποίο φαίνεται να λάμπει με έντονο λευκό φως στο κέντρο της εικόνας, είναι η πηγή φωτισμού του NGϹ 1999, σύμφωνα με την Nasa.

Περιέργως όμως η εικόνα έχει μια μεγάλη, εμφανή «τρύπα» στη μέση της που μοιάζει με μια κλειδαρότρυπα κοσμικού μεγέθους με το απόλυτο σκοτάδι να κυριαρχεί μέσα της!

Για τη δημιουργία της εικόνας χρησιμοποιήθηκαν αρχειοθετημένα δεδομένα της Ϲamera 2 ευρέως πεδίου του διαστημικού τηλεσκοπίου τα οποία συλλέχθηκαν από το 1999.

Σύμφωνα με τη NΑSΑ, οι επιστήμονες εκείνη την εποχή πίστευαν ότι η μαύρη περιοχή ήταν ένα συμπαγές, παγωμένο σύννεφο αερίου, μορίων και κοσμικής σκόνης μπροστά από το νεφέλωμα που εμποδίζει το φως του φόντου να φτάσει έως εμάς. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι ο μαύρος σχηματισμός είναι πραγματικά μια κενή περιοχή του χώρου και η αιτία αυτού του μυστηριώδους κενού στο κέντρο του NGϹ 1999 είναι ακόμα άγνωστη!

Μια σειρά τηλεσκοπίων, συμπεριλαμβανομένου του Διαστημικού Παρατηρητηρίου Herschel της ESΑ, χρησιμοποιούνται ήδη από τους αστρονόμους για να εξετάσουν το κοσμικό χαρακτηριστικό, ελπίζοντας σύντομα να επιλυθεί το μυστήριο. Ωστόσο η φαντασία κάποιων βλέπει ήδη μια πύλη προς ένα άλλο σύμπαν!

Παρά τη λειτουργία του εκπληκτικού διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, το Hubble συνεχίζει να αποδεικνύει ότι είναι πολύτιμο. Μόλις τον προηγούμενο Οκτώβριο, εξέπληξε και πάλι τους επιστήμονες αφού συνέλαβε ένα ζευγάρι συγκρουόμενων γαλαξιών στο μακρινό διάστημα μέσα σε ένα σουρεαλιστικό σκηνικό φωτός από μακρινά αστέρια και γαλαξίες.

ΠΗΓΗ: https://medianews48.com/bre%CE%B1king-h%CF%85bble-j%CF%85st-discovered-%CE%B1-mysterio%CF%85s-hole-i%D0%BF-space-that-looks-like-%D6%85pe%D0%BFi%D0%BFg-to-%CE%B1%D0%BFother-u%D0%BFiverse-is-abo%CF%85t-1350-light-years/

ΕΙΚΟΝΑ: Φωτογραφία του «κοσμικού κενού» στο νεφέλωμα NGϹ 1999. Credit: NASA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες του James Webb αποκαλύπτουν αόρατες δομές στο σύμπαν!

Υπάρχουν άραγε περισσότερα από ένα σύμπαντα;

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: