Σελίδες

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Τα δακτυλίδια του Κρόνου φαίνονται εντυπωσιακά στην πρώτη υπέρυθρη φωτογραφία του πλανήτη από το James Webb!

Η πρώτη επίσημη φωτογραφία του Κρόνου από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) δεν απογοητεύει. Την Παρασκευή 30 Ιουνίου, η NASA δημοσίευσε μια εκπληκτική εικόνα του JWST που δείχνει τον πλανήτη υπό ένα εντελώς νέο φως.

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε στις 25 Ιουνίου από το όργανο NIRCam (Near-Infrared Camera) του διαστημικού τηλεσκοπίου, είναι συναρπαστική όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA σε μια περιγραφή της εικόνας.

Ο ίδιος ο Κρόνος φαίνεται εξαιρετικά σκοτεινός σε αυτό το υπέρυθρο μήκος κύματος που χρησιμοποιήθηκε από το τηλεσκόπιο, καθώς το αέριο μεθάνιο της ατμόσφαιρας απορροφά σχεδόν όλο το ηλιακό φως που πέφτει σε αυτήν. Ωστόσο, οι παγωμένοι δακτύλιοι παραμένουν σχετικά φωτεινοί, οδηγώντας στην ασυνήθιστη εμφάνιση του Κρόνου στην εικόνα του Webb.

Στα αριστερά του πλανήτη, διακρίνονται και τρεις δορυφόροι του, η Διώνη, ο Εγκέλαδος και η Τηθύς κατά σειρά από επάνω προς τα κάτω.

Η φωτογραφία που κυκλοφόρησε πρόσφατα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια μιας 20ωρης παρατήρησης του Κρόνου. Το διαστημικό τηλεσκόπιο τράβηξε χιλιάδες φωτογραφίες οι οποίες κατόπιν επεξεργασίας έδωσαν την νέα εκπληκτική εικόνα του ούτως ή άλλως εντυπωσιακού πλανήτη!

ΠΗΓΗ: https://www.space.com/saturn-rings-james-webb-space-telescope-photo-june-2023?fbclid=IwAR39zFrxj0NOywH_J0g-V6A-6SdnIWEXymyuX6sX4kGhYMibOo1OIOjQ2J4

ΕΙΚΟΝΑ: Η νέα εικόνα του Κρόνου από το JWST. Credit: NASA, ESA, CSA, STScI, M. Tiscareno (SETI Institute), M. Hedman (University of Idaho), M. El Moutamid (Cornell University), M. Showalter (SETI Institute), L. Fletcher (University of Leicester), H. Hammel (AURA); image processing by J. DePasquale (STScI)).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ηλικία των δακτυλίων του Κρόνου, προκύπτει πολύ μικρότερη από ότι πίστευαν οι επιστήμονες σύμφωνα με νέα μελέτη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: