Σελίδες

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Ανακαλύφθηκε ένας μικρός, αμυδρός, γαλαξίας - δορυφόρος του Γαλαξία μας!

Αναλύοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από το πρόγραμμα Ultraviolet Near Infrared Optical Northern Survey (UNIONS), μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε έναν νέο συμπαγή δορυφόρο του Γαλαξία, ο οποίος ονομάστηκε Ursa Major III/UNIONS 1. Το νέο αντικείμενο αποδεικνύεται ότι είναι ο λιγότερο φωτεινός γνωστός δορυφόρος του Γαλαξία. Το εύρημα αναφέρεται σε μια μελέτη που αναρτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.

Ο Γαλαξίας είναι γνωστό ότι περιτριγυρίζεται από δεκάδες μικρότερους, δεσμευμένους στη βαρύτητά του γαλαξίες ή αστρικά σμήνη. Αν και ο κατάλογος των αναγνωρισμένων αυτών δορυφόρων είναι σχετικά μεγάλος, οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ορισμένοι νάνοι και αμυδροί γαλαξίες εξακολουθούν να μην έχουν εντοπιστεί. Μία από τις αστρονομικές έρευνες που είναι ικανές να βρουν τέτοιους δορυφόρους είναι η UNIONS, η οποία παρατηρεί τον ουρανό σε ένα εύρος πάνω από 4.800 τετραγωνικές μοίρες στο βόρειο ημισφαίριο. Είναι μια συνεργασία μεταξύ δύο αστεροσκοπείων της Χαβάης: του Τηλεσκοπίου Καναδά-Γαλλία-Χαβάης (CFHT) και του Πανοραμικού Τηλεσκοπίου Pan-STARRS. Ένας από τους κύριους στόχους της έρευνας είναι να διερευνήσει τη δομή του Γαλαξία.

Μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Simon E. T. Smith του Πανεπιστημίου της Βικτώριας στον Καναδά, μελέτησε τα δεδομένα από το UNIONS ως μέρος της αναζήτησης νέων γαλαξιών στην Τοπική Ομάδα γαλαξιών που αποτελεί μέρος και ο Γαλαξίας μας. Ως αποτέλεσμα, βρήκαν τον νέο δορυφόρο του Γαλαξία, που δεν αναφέρεται από προηγούμενες μελέτες.

Η ομάδα αρχικά αναγνώρισε τον Ursa Major ΙΙΙ/UNIONS 1 ως μια χωρική υπερπυκνότητα αστέρων στα δεδομένα UNIONS. Στη συνέχεια, έλαβαν μετρήσεις ακτινικών ταχυτήτων από το τηλεσκόπιο Keck και κινήσεις από τον δορυφόρο Gaia της ESA, κάτι που επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για ένα συνεκτικό σύστημα άστρων. Ο Ursa Major III/UNIONS 1 είναι ο πιο αμυδρός δορυφόρος του Γαλαξία που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ο Kim 3—ένα εξαιρετικά αμυδρό αστρικό σμήνος.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο Ursa Major III/UNIONS 1 είναι πολύ συμπαγές καθώς έχει ακτίνα περίπου 10 έτη φωτός και περιέχει μόνο περίπου 50–60 αστέρια. Η συνολική του μάζα επομένως υπολογίζεται ότι είναι πολύ χαμηλή—περίπου 16 ηλιακές μάζες. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δείχνουν ότι ο Ursa Major III/UNIONS 1 διέρχεται περίπου από το επίπεδο του δίσκου του Γαλαξία και απέχει 52.100 έτη φωτός από το Γαλαξιακό κέντρο. Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι ο Ursa Major III/UNIONS 1 είναι τουλάχιστον 11 δισεκατομμυρίων ετών και έχει αστρικό πληθυσμό φτωχό σε μέταλλα.

Όσον αφορά την προέλευση και τη φύση, ο Ursa Major III/UNIONS 1 μπορεί να έχει δημιουργηθεί από συσσώρευση ύλης στο φωτοστέφανο του Γαλαξία και είναι ένας νάνος γαλαξίας ή λόγω του πολύ μικρού μεγέθους ένα παλαιό αστρικό σμήνος. Ως εκ τούτου, απαιτούνται επιπρόσθετες παρατηρήσεις προκειμένου να αποκαλυφθεί η πραγματική φύση αυτού του συμπαγούς και ασθενούς γαλαξιακού δορυφόρου.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2023-11-astronomers-milky-faintest-satellite.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΕΙΚΟΝΑ: Ο μεγαλύτερος γαλαξίας – δορυφόρος του Γαλαξία μας, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Credit: WalkingGeek. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες προσομοιώσεις ρίχνουν φως στην προέλευση των δακτυλίων του Κρόνου!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: