Σελίδες

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Πώς να μελετήσετε τη φυσική (και όχι μόνο) με τη χρήση της τεχνικής Feynman.


Ο Richard Feynman ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του κόσμου που κέρδισε βραβείο Νόμπελ για τη φυσική το 1965. Αλλά τον γνωρίζουμε περισσότερο ως έναν εξαιρετικό δάσκαλο, έναν αφηγητή και έναν χιουμορίστα, του οποίου η ζωή ήταν ένας συνδυασμός της νοημοσύνης του, της περιέργειας και της αναζήτησης.
Ο Feynman ρωτήθηκε κάποτε σε μια συνέντευξη αν ένας συνηθισμένος άνθρωπος μπορούσε να καταλάβει τη φυσική. Μετά από μια σύντομη παύση, «φυσικά!», Απάντησε, «Ήμουν ένας συνηθισμένος άνθρωπος που σπούδασε σκληρά».

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Το ρόβερ Curiosity στον Άρη ανίχνευσε μεθάνιο που υπονοεί την πιθανότητα ζωής.


Στον Άρη φαίνεται ότι κρύβεται μεγάλη ποσότητα μεθανίου, που για κάποιους πρέπει να αποτελεί σημάδι των μικροβίων που ζουν στον πλανήτη σήμερα.  Σε μια μέτρηση που λήφθηκε τον Ιούνιο του 2019, το ρόβερ Curiosity  της NASA ανακάλυψε εκπληκτικά υψηλές ποσότητες μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη, ένα αέριο που στη Γη παράγεται συνήθως από τους ζωντανούς οργανισμούς. Οι επιστήμονες της αποστολής συζήτησαν με ενθουσιασμό τις ειδήσεις αυτές.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Drones: Δυστοπία ή όνειρο;


Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι αντικείμενο δυστοπικών εφιαλτών. Χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση στο σπίτι και στο δρόμο, εγείροντας ζητήματα ιδιωτικότητας. Μπορούν να μεταφέρουν όπλα και μπορούν να σκοτώσουν ανθρώπους από χιλιάδες μίλια μακριά, ενώ ο χειριστής πίνει τον καφέ του σε ένα κλιματιζόμενο γραφείο.
Ωστόσο, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για πολλές εμπορικές επιχειρήσεις. Οι αγρότες μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα τα χωράφια και τα ζώα. Οι μηχανικοί μπορούν να δουν πολύ πιο εύκολα τα έργα τους από κάθε γωνία. Τα Drones μπορούν να προσφέρουν νέες προοπτικές στην αγορά ακινήτων, να μεταφέρουν φορτία και να κάνουν delivery.

Η εποχή των drones.


Μη επανδρωμένο στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου PREDATOR.

Σε αυτόν τον νέο ψηφιακό κόσμο, η λέξη "drone" συνοδεύεται μερικές φορές από δυσοίωνες έννοιες. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης απεικονίζουν συχνά τα αεροσκάφη αυτά, ως ψυχρούς μηχανισμούς που σαρώνουν σιωπηλά τον ουρανό, αναζητώντας ανυποψίαστους ανθρώπινους στόχους. Το ευρύ κοινό τα βλέπει ως αεροσκάφη επιτήρησης, ως ανατριχιαστική υπενθύμιση ότι κάποιος, κάπου, παρακολουθεί κάθε τι που κάνουμε. Η αλήθεια είναι ότι τα μηχανήματα αυτά είναι πράγματι ισχυρά όπλα και εργαλεία κατασκοπείας, αλλά όπως και πολλές άλλες ανθρώπινες επινοήσεις, έχουν και άλλες πλευρές.

Drones. Μη επανδρωμένη αεροπορική δύναμη.


Στρατιωτικά drones.

Καθώς η ψηφιακή επανάσταση εξελίσσεται με τους μικροεπεξεργαστές και τις ικανότητες επικοινωνίας μεγάλων αποστάσεων, τα αεροσκάφη έχουν γίνει ολοένα και πιο χρήσιμα για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, ο στρατός των Η.Π.Α. έχει περίπου 11.000 επανδρωμένα αεροπλάνα και ίσως 8.000 drones, πράγμα που σημαίνει ότι το 40% των αεροπορικών δυνάμεων είναι χωρίς προσωπικό. Για όσους φοβούνταν την εποχή του αυτοματοποιημένου, τύπου «επιστημονικής φαντασίας» πολέμου ... , αυτές οι μέρες είναι ήδη εδώ.

Drones για όλους...


Σε πολλές χώρες, η χρήση μη στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών περιορίζεται αυστηρά από την νομοθεσία, κυρίως στο όνομα της ασφάλειας. Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει χιλιάδες ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα μηχάνημα αυτά για πληθώρα σκοπών, όπως η βιντεοσκόπηση, η κτηνοτροφία, η παράδοση προϊόντων και η χαρτογράφηση των καλλιεργειών.
Εάν εκτελέσετε μια αναζήτηση σε ένα διαδικτυακό κατάστημα, θα δείτε ότι υπάρχουν δεκάδες τύποι drones. Ορισμένα κοστίζουν λιγότερο από 100 €. Άλλα κοστίζουν χιλιάδες. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες drones: σταθερών πτερύγων και ελικοφόρων. Κάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του.