Σελίδες

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Θα μπορούσε να υπάρξει ζωή, βαθιά στο υπέδαφος του Αρη;

Επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής του Harvard & Smithsonian και του Florida Institute of Technology μέσω μια νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν υπάρχει ή υπήρχε ζωή βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Άρη, της Σελήνης ή άλλων βραχωδών αντικειμένων του πλανητικού μας συστήματος.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακαλύφθηκε πλανήτης, μεγαλύτερος από το άστρο του!

Χάρη στα ισχυρά διαστημικά και επίγεια τηλεσκόπια μία ομάδα αστρονόμων του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν-Μάντισον ανακοίνωσε στις 16 Σεπτεμβρίου 2020 την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου πλανήτη, στο μέγεθος του Δία, σε τροχιά γύρω από έναν λευκό νάνο. Το σύστημα, σε απόσταση περίπου 80 έτη φωτός από την Γη, αποτέλεσε έκπληξη για τους επιστήμονες, καθώς ο πλανήτης, έχει μεγαλύτερο μέγεθος από το άστρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται!

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Μια ακραία θεωρία! Είναι δυνατή η ύπαρξη ζωής στο εσωτερικό των άστρων;

Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Ένα από τα βαθύτερα ερωτήματα της σύγχρονης αστρονομίας. Παρόλο που η κατανόησή μας για το σύμπαν έχει αυξηθεί σημαντικά, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Οι πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη είναι συνηθισμένοι, όπως και τα δομικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ζωή όπως την γνωρίζουμε και όμως δεν έχουμε βρει ακόμη οριστικά στοιχεία για τη ζωή πέρα ​​από τον πλανήτη μας.

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Ισως οι επιστήμονες δεν κατανοούν καλά την σκοτεινή ύλη!!!

Οι παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και του Very Large Telescope (VLT) στη Χιλή υποδεικνύουν ότι πιθανά κάτι λείπει από τις θεωρίες μας για το πώς συμπεριφέρεται η σκοτεινή ύλη. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι ερευνητές αποκάλυψαν μια απροσδόκητη ασυμφωνία μεταξύ των παρατηρήσεων των συγκεντρώσεων της σκοτεινής ύλης σε ένα δείγμα μεγάλων σμηνών γαλαξιών και θεωρητικών προσομοιώσεων υπολογιστών για το πώς η σκοτεινή ύλη πρέπει να κατανέμεται στο σύμπαν. Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένες μικρής κλίμακας συγκεντρώσεις σκοτεινής ύλης παράγουν φαινόμενα βαρυτικού φακού που είναι 10 φορές ισχυρότερα από το αναμενόμενο.

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Η θεωρίες συνεχίζονται! Νέες ιδέες για το τι είναι ο "Οumuamua"!

Τα «ποδαράκια του ήλιου» όπως ονομάζουμε τους αιωρούμενους κόκκους σκόνης μπροστά από μια φωτεινή ακτίνα, δεν είναι ζωντανά αλλά κινούνται λόγω των ανεπαίσθητων ροών του αέρα που εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε.

Τώρα, σκεφτείτε μια ομάδα σωματιδίων σκόνης κολλημένων μεταξύ τους, πολλαπλασιάστε την μερικές τάξεις μεγέθους και φανταστείτε την στο διάστημα. Και πάλι δεν είναι κάτι ζωντανό αλλά θα εκτοξευόταν από την ηλιακή ακτινοβολία αντί από τους ανέμους. Αυτό πιστεύουν οι επιστήμονες ότι μπορεί να είναι ο πρώτος ανιχνευμένος επισκέπτης από το μεσοαστρικό διάστημα.

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

METISSE: Μια νέα μέθοδος πρόβλεψης της εξέλιξης των μεγάλων αστεριών.

Ως μεγάλα αστέρια χαρακτηρίζονται εκείνα που έχουν μάζα πάνω από 10 φορές τη μάζα του ήλιου και σχηματίζονται λιγότερο συχνά από τα αντίστοιχα αστέρια χαμηλής μάζας. Ωστόσο, συμβάλλουν πολύ περισσότερο στην εξέλιξη των άλλων αστεριών και των γαλαξιών. Τα μεγάλα αστέρια είναι οι πρόδρομοι πολλών σημαντικών φαινομένων στο σύμπαν, συμπεριλαμβανομένου του εμπλουτισμού με υλικό του περιβάλλοντός τους με εκρήξεις σουπερνόβα και της αλλαγής της δυναμικής των συστημάτων που ανήκουν.

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Το σύμπαν συνεχίζει να διαψεύδει τις θεωρίες! Φαίνεται να είναι πιο ομοιόμορφο από ότι πιστεύουν οι επιστήμονες!

Το σύμπαν είναι εκπληκτικά ομαλό!

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το σύμπαν είναι λιγότερο ανομοιόμορφο από το προβλεπόμενο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε μια σειρά από δημοσιεύσεις που αναρτήθηκαν στις 30 Ιουλίου στο arXiv.org. Η ασυμφωνία αυτή με τις προβλέψεις, θα μπορούσε να υπαινίσσεται ότι κάτι δεν έχει γίνει κατανοητό από τις επικρατούσες θεωρίες.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα έρευνα θέτει προδιαγραφές στην αναζήτηση τεχνητών, εξωγήινων ραδιοκυμάτων.

Μια σημαντική έρευνα που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές μας να βρούμε εξωγήινη ζωή στον γαλαξία μας εκδόθηκε από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, οι ερευνητές παρουσιάζουν μια νέα ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων η οποία αντιπροσωπεύει ένα νέο ορόσημο στην Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI).