Σελίδες

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Νέα έρευνα θέτει προδιαγραφές στην αναζήτηση τεχνητών, εξωγήινων ραδιοκυμάτων.

Μια σημαντική έρευνα που θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές μας να βρούμε εξωγήινη ζωή στον γαλαξία μας εκδόθηκε από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, οι ερευνητές παρουσιάζουν μια νέα ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων η οποία αντιπροσωπεύει ένα νέο ορόσημο στην Αναζήτηση Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI).

Η ερευνητική ομάδα στηρίζεται στην ανίχνευση τυχόν τεχνιτών ραδιοκυμάτων και έχει επεκτείνει την αναζήτηση για εξωγήινη ζωή με την μέθοδο αυτή από 1.400 αστέρια που ήταν έως σήμερα σε 280.000 - αυξάνοντας τον αριθμό των αστεριών που αναλύονται κατά 200 φορές!

Το αποτέλεσμα δείχνει ότι με βάση τα σήματα που λήφθηκαν, λιγότερο από το 0,04% των αστρικών συστημάτων έχουν τη πιθανότητα φιλοξενίας προηγμένων πολιτισμών με ισοδύναμη ή ελαφρώς πιο προηγμένη τεχνολογία ραδιοεπικοινωνιών από την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα. Εκτός από τη βελτίωση των προδιαγραφών αναζήτησης για τα κοντινά αστέρια, η ομάδα έθεσε για πρώτη φορά προδιαγραφές και για πιο μακρινά αστέρια με την επισήμανση ότι τυχόν πιθανές μορφές ζωής που κατοικούν στα εξωτερικά όρια του γαλαξία θα χρειάζονταν ακόμη πιο ισχυρούς πομπούς για να είναι ανιχνεύσιμες.

Με την προσέγγιση αυτή, λένε οι ερευνητές, μπορούν  να εντοπισθούν μόνο νοήμονες και τεχνολογικά προηγμένοι πολιτισμοί που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα ως μορφή επικοινωνίας - δεν μπορεί, για παράδειγμα, να ανιχνευθεί "απλή" ζωή ή μη τεχνολογικά ανεπτυγμένος  πολιτισμός.

Η ομάδα που αποτελείται από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Bart Wlodarczyk-Sroka, τον σύμβουλό του καθηγητή Michael Garrett στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο και τον Δρ Andrew Siemion, διευθυντή της πρωτοβουλίας Breakthrough Listen, έθεσαν λεπτομερείς περιορισμούς για την ανίχνευση τεχνητών ραδιοκυμάτων, κάτι που σημαίνει έναν νοήμονα τεχνολογικά ανεπτυγμένο πολιτισμό, στον Γαλαξία μας. Περιόρισαν δηλαδή το εύρος των συχνοτήτων που αξίζουν να αναζητηθούν, ανάλογα με την απόσταση, τη θέση και το είδος των άστρων.

Χρησιμοποιώντας τον κατάλογο που παράχθηκε από το διαστημικό σκάφος Gaia της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), το οποίο μέτρησε τις αποστάσεις για πάνω από ένα δισεκατομμύριο αστέρια, οι ερευνητές επαναϋπολόγισαν τα όρια εντός των οποίων μπορούν να γίνουν ανιχνεύσιμα τυχόν τεχνητά ραδιοκύματα γύρω από επιπλέον αστέρια που βρίσκονται εντός του οπτικού πεδίου του ραδιοτηλεσκοπίου. Επιλέγοντας αστέρια σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις (έως περίπου 33.000 έτη φωτός) από το αρχικό δείγμα κοντινών αστεριών, μπόρεσαν να επεκτείνουν τον αριθμό των αστεριών που μελετώνται από 1.327 σε 288.315.

Ο επικεφαλής της ομάδας Mike Garrett ήταν πάντα προβληματισμένος με το γεγονός ότι οι αναζητήσεις SETI συνήθως δεν λάμβαναν υπόψη τα πολλά άλλα κοσμικά αντικείμενα που εμπίπτουν στο εύρος και στην ευαισθησία του ραδιοτηλεσκόπιου, πέρα από τον κύριο στόχο, αναζητώντας έτσι σήματα που χάνονται ανάμεσα σε φυσικούς πομπούς. Σύμφωνα με τον Garrett, η Gaia τα έχει αλλάξει όλα αυτά: «Γνωρίζοντας τις τοποθεσίες και τις αποστάσεις αυτών των αντικειμένων», λέει, «βελτιώνεται σημαντικά η ικανότητά μας να περιορίζουμε την αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης στον δικό μας γαλαξία αλλά και πέρα από αυτόν. Περιμένουμε οι μελλοντικές έρευνες SETI να κάνουν καλή χρήση αυτής της προσέγγισης».

«Τα αποτελέσματά μας βοηθούν να θέσουμε ουσιαστικές προδιαγραφές στην ανίχνευση ραδιοκυμάτων, συγκρίσιμα με αυτά που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να παράγουμε χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του 21ου αιώνα», σχολίασε ο Wlodarczyk-Sroka.

«Γνωρίζουμε τώρα ότι λιγότερα από ένα στα 1600 αστέρια σε απόσταση μικρότερη από 330 έτη φωτός παράγουν κάποια ραδιοκύματα, λίγες φορές πιο ισχυρά από ότι το ισχυρότερο ραντάρ που έχουμε στη Γη. Οι κατοικημένοι κόσμοι με πολύ πιο ισχυρούς πομπούς από ό, τι μπορούμε σήμερα να παράγουμε θα πρέπει να είναι ακόμα πιο σπάνιοι».

Επιπλέον, για πρώτη φορά, η ομάδα μπόρεσε να θέσει το εύρος ανίχνευσης ως συνάρτηση του αστρικού τύπου - το εκτεταμένο δείγμα περιλαμβάνει όχι μόνο ένα ευρύ φάσμα αστεριών κύριας ακολουθίας, αλλά και πολλά τεράστια αστέρια και λευκούς νάνους.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2020-09-breakthrough-narrows-intelligent-life-milky.html

ΦΩΟΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: James Cridland. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πλανητικά συστήματα με πολλούςκατοικήσιμους πλανήτες!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: