Σελίδες

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Το σύμπαν συνεχίζει να διαψεύδει τις θεωρίες! Φαίνεται να είναι πιο ομοιόμορφο από ότι πιστεύουν οι επιστήμονες!

Το σύμπαν είναι εκπληκτικά ομαλό!

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι το σύμπαν είναι λιγότερο ανομοιόμορφο από το προβλεπόμενο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε μια σειρά από δημοσιεύσεις που αναρτήθηκαν στις 30 Ιουλίου στο arXiv.org. Η ασυμφωνία αυτή με τις προβλέψεις, θα μπορούσε να υπαινίσσεται ότι κάτι δεν έχει γίνει κατανοητό από τις επικρατούσες θεωρίες.

Για να εντοπίσουν την κοσμική ανομοιομορφία, οι ερευνητές μελέτησαν τον προσανατολισμό 21 εκατομμυρίων γαλαξιών με την έρευνα Kilo-Degree στο Παρατηρητήριο Paranal της Χιλής. Καθώς το φως από αυτούς τους γαλαξίες ρέει μέσα από το σύμπαν, η τροχιά του κάμπτεται από τεράστια αντικείμενα (όπως γαλαξίες ή μαύρες τρύπες), ένα φαινόμενο που ονομάζεται βαρυτικός φακός. Αυτός ο φακός προκαλεί τα επιμήκη σχήματα των γαλαξιών να φαίνονται ελαφρώς ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους, αντί να προσανατολίζονται τυχαία.

Όταν συνδυάζεται με επιπρόσθετα δεδομένα από άλλες έρευνες του ουρανού, αυτή η ευθυγράμμιση ποσοτικοποιεί το πως συσσωρεύεται η ύλη στο σύμπαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύμπαν είναι περίπου 10% πιο ομοιογενές, ή πιο ομαλό, από το προβλεπόμενο, με βάση την ακτινοβολία που απελευθερώθηκε αμέσως μετά το Big Bang, το κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων. Και προηγούμενες έρευνες είχαν υπαινιχθεί τη διαφορά, αλλά η νέα μέτρηση ενισχύει την άποψη ότι η διαφορά αυτή δεν είναι ένα σφάλμα μέτρησης.

Εάν η μέτρηση είναι πράγματι σωστή –κάτι που φαίνεται να ισχύει- η αναντιστοιχία θα μπορούσε να υπαινίσσεται ένα κενό στο πρότυπο μοντέλο της κοσμολογίας, τη θεωρία δηλαδή που περιγράφει πώς το σύμπαν έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Όταν τα δεδομένα αυτά συνδυάζονται με μια ακόμα ασυμφωνία, σχετικά με το πόσο γρήγορα επεκτείνεται το σύμπαν, οι φυσικοί αρχίζουν να υποψιάζονται ότι το ίδιο το σύμπαν θέτει σε αμφισβήτηση τις γνώσεις μας.

«Είναι ένα αίνιγμα», λέει ο κοσμολόγος Hendrik Hildebrandt του Ruhr-Universität Bochum στη Γερμανία, συγγραφέας των άρθρων. «Μήπως το σύμπαν μας λέει ότι είμαστε ανίκανοι να κάνουμε μια σωστή μέτρηση ή απλά είναι πιο περίπλοκο από όσο νομίζαμε;».

ΠΗΓΗ: https://www.sciencenews.org/article/clumpy-universe-disagreement-physics-cosmology

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: NASA, ESA, H.Teplitz and M. Rafelski (IPAC/Caltech), A. Koekemoer (STScI), R. Windhorst(Arizona State University), and Z. Levay (STScI). (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σύμπαν διαψεύδειτις θεωρίες! Για άλλη μια φορά οι μετρήσεις των επιστημόνων δεν συμφωνούν μεταξύτους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: