Σελίδες

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Νέες μελέτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νερού στην Σελήνη!

Το νερό δείχνει να είναι πιο άφθονο στο φεγγάρι από ότι έως τώρα υποψιάζονταν οι επιστήμονες, σύμφωνα με δύο μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2020 στο Nature Astronomy.

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Ηφαιστειακή δραστηριότητα στον δορυφόρο του Δία, Ιώ!

Νέες παρατηρήσεις από το ραδιοτηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) δείχνουν για πρώτη φορά την ηφαιστειακή δραστηριότητα του φεγγαριού του Δία, Ιώ και την επίδρασή της στην ατμόσφαιρά του.

Η Ιώ είναι ο πιο ενεργός ηφαιστειακά δορυφόρος στο ηλιακό μας σύστημα. Φιλοξενεί περισσότερα από 400 ενεργά ηφαίστεια, τα οποία εκτοξεύουν αέρια θείου που δίνουν στην Iώ τα κίτρινα – λευκά – πορτοκαλί και κόκκινα χρώματα όταν παγώνουν στην επιφάνεια της.

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020

TOI-1266: Ανακάλυψη δύο νέων εξωπλανητών, γύρω από έναν κόκκινο νάνο.

Οι κόκκινοι νάνοι είναι ένα πολύ διαδεδομένο είδος αστεριών χαμηλής θερμοκρασίας στον γαλαξία μας. Για το λόγο αυτό, επιτρέπουν ενδεχομένως να υπάρχει υγρό νερό σε πλανήτες που είναι πολύ κοντά τους. Στην αναζήτηση κατοικήσιμων κόσμων πέρα ​​από τα σύνορα του ηλιακού μας συστήματος, αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα: η απόσταση μεταξύ ενός εξωπλανήτη και του αστεριού του είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την ανίχνευσή του. Όσο πιο κοντά είναι τα δύο σώματα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εντοπιστούν οι πλανήτες από τη Γη, λόγο της εντονότερης βαρυτικής αλληλεπίδρασης με το άστρο τους.

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Οι κορυφές των βουνών του Πλούτωνα είναι χιονισμένες, αλλά για άλλο λόγο από ότι της Γης!

Το 2015, το διαστημικό σκάφος New Horizons έστειλε φωτογραφίες θεαματικών χιονισμένων βουνών από τον πλανητοειδή (και πρώην πλανήτη) Πλούτωνα, τα οποία είναι εντυπωσιακά παρόμοια με τα βουνά στη Γη. Παρά το μικρό μέγεθος του Πλούτωνα, τα βουνά του και ειδικά ο σχηματισμός που έχει ονομασθεί όρος Pigafetta, έχει κορυφές που φθάνουν τα 2,5–3,5 χιλιόμετρα πάνω από την βάση τους και σχεδόν 4 χιλιόμετρα πάνω από την μέση ακτίνα του νάνου πλανήτη. Ένα τέτοιο τοπίο δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ αλλού στο Ηλιακό Σύστημα.

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Οι πλανήτες σχηματίζονται πολύ νωρίτερα από ότι πίστευαν οι επιστήμονες!

Οι αστρονόμοι έχουν βρει στοιχεία ότι οι πλανήτες αρχίζουν να σχηματίζονται ενώ τα νεαρά αστέρια τους δεν έχουν ακόμα καλά – καλά αναπτυχθεί! Μια εικόνα υψηλής ανάλυσης που λήφθηκε με το Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) δείχνει έναν νεαρό πρωτο-πλανητικό δίσκο με πολλαπλά κενά και δακτυλίους σκόνης. Αυτό η εικόνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature, δείχνει το νεότερο και πιο λεπτομερές παράδειγμα δακτυλίων σκόνης που αποτελούν το φυτώριο σχηματισμού νέων πλανητών.

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Κάποιοι πλανήτες, ίσως είναι ευνοϊκότεροι για την ζωή από ότι η Γη!

Η Γη δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος πλανήτης στο σύμπαν για την ζωή! Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 24 πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα που μπορεί να διαθέτουν συνθήκες πιο κατάλληλες για τη ζωή από τον δικό μας. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα που δείχνουν να είναι φιλικότερα από τον ήλιο μας.

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ο Τιτάνας έχει τα συστατικά της ζωής, αλλά χρειάζεται διαφορετική συνταγή!

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Astronomy and Astrophysics, η Catherine Neish, πλανητικός γεωλόγος και μέλος του Western's Institute for Earth and Space Exploration  (Western Space) - και οι συνάδελφοί της από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) παρουσίασαν μια προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης για τη εξερεύνηση του Τιτάνα.