Σελίδες

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Ο Τιτάνας έχει τα συστατικά της ζωής, αλλά χρειάζεται διαφορετική συνταγή!

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Astronomy and Astrophysics, η Catherine Neish, πλανητικός γεωλόγος και μέλος του Western's Institute for Earth and Space Exploration  (Western Space) - και οι συνάδελφοί της από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) παρουσίασαν μια προηγμένη τεχνολογία απεικόνισης για τη εξερεύνηση του Τιτάνα. Ανακάλυψαν πως όταν σχηματίζονται κρατήρες στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου από την πτώση κάποιου μετεωρίτη, εμφανίζονται στον πυθμένα τους στρώματα πάγου προερχόμενα από τον παγωμένο φλοιό του.

Στον Τιτάνα, οι ατμοσφαιρικές διεργασίες θάβουν τον πάγο κάτω από ένα στρώμα οργανικού υλικού σαν άμμο. Στις ξηρές ισημερινές περιοχές του Τιτάνα, η άμμος συσσωρεύεται σε παχιά στρώματα αλλά σε υψηλότερα, πιο υγρά πλάτη, τα επιφανειακά ρεύματα διαβρώνουν την άμμο και την απομακρύνουν.

«Είναι ένας άγριος κόσμος. Δεν υπάρχει άλλο μέρος όπως ο Τιτάνας στο ηλιακό μας σύστημα. Υπάρχει περισσότερη άμμος εκεί ανά περιοχή, από οπουδήποτε αλλού», δήλωσε η Neish.

Ο Τιτάνας έχει ένα έντονο κλίμα. Δεν μοιάζει με της Γης διότι ακριβώς τα συστατικά της ατμόσφαιράς του είναι διαφορετικά. Έχει βροχές και ποτάμια μεθανίου που διαβρώνουν την επιφάνεια και οργανική άμμος που παρασύρεται από τον άνεμο. Ο καιρός είναι πολύ ενεργός, όπως είναι εδώ στη Γη πρόσθεσε η Neish.

Ο συνδυασμός όλων αυτών θα μπορούσαν να αποδειχθούν ευεργετικά για κάποια μορφή ζωής αλλά και στην ανακάλυψη αρχαίων οικοσυστημάτων που μπορεί να έχουν παγώσει στους πυθμένα των κρατήρων και θα ληφθούν υπόψη κατά την προετοιμασία των συστημάτων ανάλυσης δεδομένων και παρακολούθησης της επικείμενης αποστολής Dragonfly στον Τιτάνα που θα ξεκινήσει το 2027.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, ο παγκόσμιος διαστημικός τομέας έχει επικεντρώσει τα περισσότερα κεφάλαιά του στην έρευνα του Άρη, αναζητώντας τα δομικά στοιχεία της ζωής. Και όμως, υπάρχουν δυναμικοί κόσμοι όπως ο Τιτάνας, το φεγγάρι του Κρόνου, ο οποίος στην πραγματικότητα μπορεί να είναι περισσότερο βιολογικά ενεργός από τον Κόκκινο Πλανήτη.

Καθώς οι γνώσεις για τον Τιτάνα και άλλα σώματα συσσωρεύονται, πολλοί επιστήμονες αισθάνονται ότι ο παγκόσμιος διαστημικός τομέας πρέπει να αρχίσει να κοιτάζει πέρα ​​από τον Άρη για την ύπαρξη ζωής - ακόμα κι αν ο Κόκκινος Πλανήτης παραμένει ο πρωταρχικός στόχος για τη NASA και τους παραγωγούς κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ.

Νομίζω ότι όλο και περισσότερο, βλέπουμε μια πλασματική συσχέτιση μεταξύ της ζωής και του Άρη. Τα πρόσφατα ευρήματα για την Αφροδίτη και όλα τα νέα πράγματα που μαθαίνουμε για τα υπόλοιπα σώματα του πλανητικού συστήματος, δείχνουν ότι μπορεί να βρισκόμαστε μέσα σε έναν ζωντανό ωκεανό αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε», δήλωσε η Neish. Στην αναζήτησή μας για ζωή στο σύμπαν, πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε σε πολύ περισσότερα μέρη και όχι μόνο στον Άρη και η  αποστολή Dragonfly είναι μέρος αυτής της προσπάθειας.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2020-10-recipe-saturn-moon-titan-ingredients.html

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φωτογραφία του Τιτάνα πριν και μετά την επεξεργασία της με φίλτρα κόκκινου, πράσινου, μπλε και σχεδόν υπέρυθρων από τον Cassini στις 21 Μαρτίου 2017. Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI/CICLOPS/Kevin M. Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίπεδες περιοχές του Τιτάνα, μπορεί να είναι πυθμένες αρχαίων λιμνών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: