Σελίδες

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Οι κορυφές των βουνών του Πλούτωνα είναι χιονισμένες, αλλά για άλλο λόγο από ότι της Γης!

Το 2015, το διαστημικό σκάφος New Horizons έστειλε φωτογραφίες θεαματικών χιονισμένων βουνών από τον πλανητοειδή (και πρώην πλανήτη) Πλούτωνα, τα οποία είναι εντυπωσιακά παρόμοια με τα βουνά στη Γη. Παρά το μικρό μέγεθος του Πλούτωνα, τα βουνά του και ειδικά ο σχηματισμός που έχει ονομασθεί όρος Pigafetta, έχει κορυφές που φθάνουν τα 2,5–3,5 χιλιόμετρα πάνω από την βάση τους και σχεδόν 4 χιλιόμετρα πάνω από την μέση ακτίνα του νάνου πλανήτη. Ένα τέτοιο τοπίο δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ αλλού στο Ηλιακό Σύστημα.

Ωστόσο, καθώς η ατμοσφαιρική θερμοκρασία στον πλανήτη μας μειώνεται όσο αυξάνεται το υψόμετρο, στον Πλούτωνα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.

Το ερώτημα από πού προέρχεται αυτός ο πάγος στον Πλούτωνα απασχολούσε τους επιστήμονες από τότε που ανακαλύφθηκε; Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τους επιστήμονες του CNRS (Εθνικό Γαλλικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών) ασχολήθηκε συστηματικά με αυτό το πρόβλημα. Αρχικά διαπίστωσαν ότι το «χιόνι» στα βουνά του Πλούτωνα αποτελείται στην πραγματικότητα από παγωμένο μεθάνιο, αφού ίχνη αυτού του αερίου υπάρχουν στην αραιή ατμόσφαιρα του Πλούτωνα, όπως οι υδρατμοί στη Γη. Για να καταλάβουν πώς θα μπορούσε να παραχθεί το ίδιο τοπίο σε τόσο διαφορετικές συνθήκες, χρησιμοποίησαν ένα κλιματικό μοντέλο για τον νάνο πλανήτη, το οποίο αποκάλυψε ότι λόγω της ιδιαίτερης δυναμικής της, η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα είναι πλούσια σε αέριο μεθάνιο σε μεγαλύτερα υψόμετρα παρά στην επιφάνεια.

Ως αποτέλεσμα, μόνο οι κορυφές των βουνών είναι αρκετά ψηλά ώστε να φτάνουν αυτήν την εμπλουτισμένη ζώνη μεθανίου και το αέριο να συμπυκνώνεται επάνω τους. Σε χαμηλότερα υψόμετρα ο αέρας είναι πολύ φτωχότερος σε μεθάνιο για τον σχηματισμό πάγου. Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications στις 13 Οκτωβρίου 2020 θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί οι παχύς παγετώνες μεθανίου που παρατηρούνται αλλού στον Πλούτωνα εμφανίζονται σας ένα ορθωμένο τρίχωμα με θεαματικές απόκρημνες κορυφές, σε αντίθεση με τους επίπεδους παγετώνες της Γης, που αποτελούνται από νερό.

ΠΗΓΕΣ: https://phys.org/news/2020-10-mountains-pluto-snowcapped-earth.html και https://www.nature.com/articles/s41467-020-18845-3

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Υψηλής ευκρίνειας φωτογραφία της επιφάνειας του Πλούτωνα. Διακρίνονται τα βουνά του με τα στρώματα παγωμένου μεθανίου. Credit: NASA-JHUAPL-SwRI. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ωκεανός του Πλούτωνα,πρέπει να είναι παλαιός και βαθύς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: