Σελίδες

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Κάποιοι πλανήτες, ίσως είναι ευνοϊκότεροι για την ζωή από ότι η Γη!

Η Γη δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος πλανήτης στο σύμπαν για την ζωή! Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει 24 πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα που μπορεί να διαθέτουν συνθήκες πιο κατάλληλες για τη ζωή από τον δικό μας. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άστρα που δείχνουν να είναι φιλικότερα από τον ήλιο μας.

Μια μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Astrobiology σχετικά με τους πιθανούς «υπερκατοικήσιμους» πλανήτες, που θεωρούνται αυτοί που είναι λίγο μεγαλύτεροι, ελαφρώς πιο ζεστοί και πιθανώς πιο υγροί από τη Γη. Η ζωή θα μπορούσε επίσης να αναπτύσσεται ευκολότερα σε πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από πιο αργά μεταβαλλόμενα αστέρια με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τον ήλιο μας.

Οι 24 κορυφαίοι υποψήφιοι «υπερκατοικήσιμοι» πλανήτες απέχουν περισσότερο από 100 έτη φωτός και η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στην εστίαση των μελλοντικών προσπαθειών παρατήρησης. Με τα διαστημικά τηλεσκόπια νέας γενιάς, θα μπορούμε να λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες, οπότε είναι σημαντική η επιλογή των στόχων. Όπως δήλωσε ο Schulze-Makuch, συγγραφέας της μελέτης, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε πλανήτες που έχουν τις πιο υποσχόμενες συνθήκες για πολύπλοκη ζωή. Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε να μην παρασυρθούμε ψάχνοντας για μια δεύτερη Γη, επειδή θα μπορούσαν να υπάρχουν πλανήτες που είναι πιο κατάλληλοι για τη ζωή από τον δικό μας.

Για τη μελέτη, ο Schulze-Makuch, γεωβιολόγος, συνεργάστηκε με τους αστρονόμους Rene Heller και Edward Guinan για τον προσδιορισμό των κριτηρίων υπερκατοικησιμότητας και αναζήτησαν μεταξύ των 4.500 γνωστών εξωπλανητών τους καλύτερους υποψηφίους. Η βιωσιμότητα δεν σημαίνει ότι αυτοί οι πλανήτες έχουν σίγουρα ζωή, απλώς τις συνθήκες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη ζωή.

Οι ερευνητές επέλεξαν πλανητικά συστήματα με πιθανούς γήινους πλανήτες σε τροχιά μέσα στην κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού τους. Ο ήλιος είναι το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος και έχει σχετικά μικρή διάρκεια ζωής, κάτω των 10 δισεκατομμυρίων ετών. Δεδομένου ότι χρειάστηκαν σχεδόν 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε μορφή σύνθετης ζωής στη Γη, πολλά παρόμοια αστέρια με τον ήλιο μας, που ονομάζονται αστέρια τύπου G, ενδέχεται να εξαντληθούν από καύσιμα πριν μπορέσει να αναπτυχθεί πολύπλοκη ζωή σε κάποιον από τους πλανήτες τους.

Εκτός από την εξέταση συστημάτων άστρων ψυχρότερων από τον Ήλιο, οι ερευνητές εξέτασαν επίσης συστήματα άστρων – νάνων τύπου Κ, τα οποία είναι ψυχρότερα, λιγότερο ογκώδη και λιγότερο φωτεινά από τον ήλιο μας. Τα αστέρια – νάνοι τύπου K έχουν το πλεονέκτημα μεγάλης διάρκειας ζωής, από 20 έως 70 δισεκατομμύρια χρόνια καθώς δεν εξαντλούν γρήγορα τα καύσιμά τους και είναι λιγότερο δραστήρια στην εκπομπή επικίνδυνης ακτινοβολίας. Αυτό θα επέτρεπε στους πλανήτες σε τροχιά γύρω τους να είναι μεγαλύτεροι καθώς το άστρο τους δεν είναι τόσο «ανταγωνιστικό» στην συλλογή υλικού, αλλά κυρίως να έχουν περισσότερο χρόνο για να εξελιχθεί η ζωή στην πολυπλοκότητα που βρίσκεται σήμερα στη Γη. Ωστόσο, για να είναι κατοικήσιμος ένας πλανήτης δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλος που να έχει εξαντλήσει τη γεωθερμική του θερμότητα και να έχει χάσει το προστατευτικό μαγνητικό του πεδίο. Η Γη είναι περίπου 4,5 δισεκατομμύρια ετών, αλλά κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος χρόνος για την ζωή είναι ένας πλανήτης ηλικίας μεταξύ 5 και 8 δισεκατομμυρίων ετών.

Το μέγεθος και η μάζα έχουν επίσης σημασία. Ένας πλανήτης που είναι 10% μεγαλύτερος από τη Γη θα έχει μεγαλύτερη κατοικήσιμη επιφάνεια. Ένας που διαθέτει περίπου 1,5 φορές την μάζα της Γης θα διατηρήσει τη θερμότητα του εσωτερικού του μέσω της ραδιενεργού αποσύνθεσης περισσότερο χρόνο και θα έχει ισχυρότερη βαρύτητα για να διατηρήσει μια ατμόσφαιρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το νερό είναι το κλειδί για τη ζωή όπως την ξέρουμε και οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι αν είχαμε λίγο περισσότερο, θα βοηθούσε σημαντικά ειδικά με τη μορφή υγρασίας και σύννεφων. Μια ελαφρώς μεγαλύτερη θερμοκρασία επιφανείας από ότι της Γης, της τάξεως των 5 βαθμών Κελσίου περίπου, μαζί με την επιπλέον υγρασία, θα ήταν επίσης ευνοϊκότερη για τη ζωή. Ακόμα και στην Γη, φαίνεται η προτίμηση της ζωής για θερμά και υγρά κλίματα και η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα εμφανίζεται στα τροπικά δάση αντί σε ψυχρές, ξηρές περιοχές.

Μεταξύ των 24 κορυφαίων υποψηφίων πλανητών, κανένας δεν πληροί όλα τα κριτήρια υπερκατοικησιμότητας, αλλά ένας έχει τέσσερα από τα κρίσιμα χαρακτηριστικά, καθιστώντας τον πιθανώς πολύ πιο άνετο για τη ζωή από τον πλανήτη μας.

«Μερικές φορές είναι δύσκολο να μεταδώσουμε αυτήν την αρχή των υπερκατοικήσιμων πλανητών γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε τον καλύτερο πλανήτη», δήλωσε ο Schulze-Makuch. «Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό πολύπλοκων και διαφορετικών μορφών ζωής και πολλές που μπορούν να επιβιώσουν σε ακραία περιβάλλοντα. Είναι καλό που η ζωή στη Γη εμφανίζει τόση προσαρμοστικότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο πλανήτης μας είναι και ο καλύτερος δυνατός».

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2020-10-planets-life-earth.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του πλανήτη K2-18b και του άστρου του. Ο K2-18b είναι ο μόνος εξωπλανήτης τύπου υπερ - Γαίας που είναι γνωστό ότι φιλοξενεί νερό και θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ζωή. Credit: ESA/Hubble, M. Kornmesser. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πλανητικά συστήματα με πολλούς κατοικήσιμους πλανήτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: