Σελίδες

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

TOI-178: Ανακαλύφθηκαν έξι εξωπλανήτες να κινούνται με έναν ρυθμικό χορό!

Χρησιμοποιώντας συνδυασμό τηλεσκοπίων, συμπεριλαμβανομένου του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESL's VLT), οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα σύστημα αποτελούμενο από έξι εξωπλανήτες, πέντε από τους οποίους κινούνται με έναν σπάνιο ρυθμό γύρω από το κεντρικό τους αστέρι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το σύστημα θα μπορούσε να παρέχει σημαντικές ενδείξεις για το πώς σχηματίζονται και εξελίσσονται οι πλανήτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Ηλιακού μας συστήματος.

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η κλίση του άξονα περιστροφής του Κρόνου, οφείλεται στα φεγγάρια του!

Δύο επιστήμονες από το CNRS και το Πανεπιστήμιο Sorbonne έδειξαν ότι η επίδραση των δορυφόρων του Κρόνου μπορεί να εξηγήσει την κλίση του άξονα περιστροφής του γιγαντιαίου αεριώδη πλανήτη. Το άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021 στο περιοδικό Nature Astronomy, προβλέπει επίσης ότι η κλίση αυτή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα δισεκατομμύρια χρόνια.

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ανακαλύφθηκε ταλάντευση Chandler στην περιστροφή του Αρη!

Χάρη στις συνδυασμένες έρευνες ομάδων επιστημόνων από το Jet Propulsion Laboratory, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου, βρέθηκε ότι ο πλανήτης Άρης έχει μια ταλάντωση Chandler. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη τους που αφορούσε την προσεκτική ανάλυση δεδομένων δεκαετιών από ανιχνευτές που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

TOI-561: Ανακαλύφθηκε βραχώδης εξωπλανήτης, γύρω από ένα απ' τα παλαιότερα άστρα του Γαλαξία!

Μια καυτή, βραχώδης "υπερ-Γαία" γύρω από ένα από τα παλαιότερα αστέρια του γαλαξία, εξέπληξε την ομάδα επιστημόνων που ανακάλυψε τον πλανήτη. Ο πλανήτης είναι περίπου 50% μεγαλύτερος από τη Γη, αλλά απαιτεί λιγότερο από μισή ημέρα για να περιστραφεί γύρω από το αστέρι του. «Για κάθε μέρα στη Γη, αυτός ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του δύο φορές», δήλωσε ο πλανητικός αστροφυσικός και μέλος της ομάδας UC Riverside, Stephen Kane.

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα τον τελευταίο χρόνο!!!

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρατήρησαν ότι η Γη περιστρέφεται ταχύτερα γύρω από τον άξονά της το τελευταίο χρονικό διάστημα – και μάλιστα η περιστροφή της είναι η ταχύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Αρκετοί επιστήμονες μίλησαν στον Τύπο για το ασυνήθιστο φαινόμενο, με ορισμένους να επισημαίνουν ότι τον περασμένο χρόνο κατέγραψαν μερικές από τις συντομότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Η μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία, καταστρέφει τους κόκκινους γίγαντες!

Αναρίθμητα αστέρια βρίσκονται σε μια ακτίνα μόλις 1,6 έτη φωτός από την κεντρική μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας. Αλλά αυτή η ίδια πολυσύχναστη γειτονιά έχει αναλογικά λιγότερους κόκκινους γίγαντες (αστέρια μεγάλης λαμπρότητας αλλά χαμηλής θερμοκρασίας) από το αναμενόμενο. 

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Νέες παρατηρήσεις φαίνεται να συμφωνούν για την ηλικία του σύμπαντος.

Από το παρατηρητήριο ψηλά πάνω από την έρημο Atacama της Χιλής, οι αστρονόμοι έριξαν μια νέα ματιά στα παλαιότερα ίχνη φωτός του σύμπαντος. Οι παρατηρήσεις τους μαζί με πολύπλοκους υπολογισμούς κοσμικής γεωμετρίας, υποδηλώνουν ότι το σύμπαν έχει ηλικία 13,77 δισεκατομμυρίων ετών – με μια ακρίβεια συν / πλην 40 εκατομμύρια χρόνια.