Σελίδες

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Η Γη περιστρέφεται ταχύτερα τον τελευταίο χρόνο!!!

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρατήρησαν ότι η Γη περιστρέφεται ταχύτερα γύρω από τον άξονά της το τελευταίο χρονικό διάστημα – και μάλιστα η περιστροφή της είναι η ταχύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Αρκετοί επιστήμονες μίλησαν στον Τύπο για το ασυνήθιστο φαινόμενο, με ορισμένους να επισημαίνουν ότι τον περασμένο χρόνο κατέγραψαν μερικές από τις συντομότερες ημέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της ανθρωπότητας, ο χρόνος χαρακτηρίζεται πρωτίστως από τον 24ωρο κύκλο ημέρας / νύχτας (με κάποιες αδιόρατες μεταβολές που γίνονται κατά την αλλαγή των εποχών). Ο κύκλος αυτός διέπεται από την ταχύτητα με την οποία ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του. Εξαιτίας αυτού, η διάρκεια μιας ημέρας έχει γίνει διεθνές πρότυπο με το οποίο μετράται η ώρα - κάθε μέρα διαρκεί περίπου 86.400 δευτερόλεπτα. Ο κύκλος ημέρας / νύχτας είναι εξαιρετικά συνεπής παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα διαταράσσεται ελαφρώς σε τακτική βάση.

Πριν από αρκετές δεκαετίες, η ανάπτυξη ατομικών ρολογιών άρχισε να επιτρέπει στους επιστήμονες να καταγράφουν το πέρασμα του χρόνου με απίστευτα μικρά βήματα, επιτρέποντας τη μέτρηση της διάρκειας μιας δεδομένης ημέρας με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου. Και αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη ότι η περιστροφή του πλανήτη είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο μεταβλητή από ό, τι πιστευόταν. Από τότε που άρχισαν αυτές οι μετρήσεις, οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι η Γη επιβραδύνει την περιστροφή της βαθμιαία (κάτι που αντισταθμίστηκε από την εισαγωγή ενός άλματος ενός δευτερολέπτου από τότε). Αυτό όμως, ίσχυε μέχρι τον περασμένο χρόνο, όταν ξαφνικά ο πλανήτης άρχισε να περιστρέφεται ταχύτερα, τόσο που πολύ άρχισαν να αναρωτιούνται μήπως χρειαστεί ένα αρνητικό άλμα εντός του 2021, μια άνευ προηγουμένου πρόταση.

Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι το περασμένο καλοκαίρι, στις 19 Ιουλίου, καταγράφηκε η συντομότερη ημέρα - ήταν 1,4602 χιλιοστά του δευτερολέπτου μικρότερη από το κανονικό. Οι πλανητικοί επιστήμονες δεν ανησυχούν για το νέο εύρημα. Γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την πλανητική περιστροφή - όπως η έλξη της Σελήνης, τα επίπεδα χιονόπτωσης και η διάβρωση των βουνών. Έχουν επίσης αρχίσει να αναρωτιούνται αν η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να ωθήσει τη Γη να περιστρέφεται γρηγορότερα καθώς οι πάγοι και τα χιόνια μεγάλου υψομέτρου μειώνονται από έτος σε έτος. Οι επιστήμονες των υπολογιστών, από την άλλη πλευρά, ανησυχούν κάπως για τη μεταβαλλόμενη ταχύτητα περιστροφής καθώς μεγάλο μέρος της σύγχρονης τεχνολογίας βασίζεται σε αυτό που περιγράφουν ως «πραγματικός χρόνος». Η προσθήκη αρνητικής διόρθωσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, οπότε ορισμένοι έφτασαν πλέον να προτείνουν την μέτρηση του χρόνου με τα ατομικά μόνο ρολόγια και όχι με την πραγματική διάρκεια του 24ώρου.

Φυσικά οι διαφορές αυτές δεν επηρεάζουν σε τίποτα την καθημερινή μας ζωή. Όμως, είναι καλό να θυμόμαστε ότι ζούμε σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο, ο οποίος δεν υποχρεώνεται πάντα να λειτουργεί όπως εμείς περιμένουμε.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-01-earth-faster.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=weekly-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: CC0 Public Domain

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης, μετακινείται όλο και ταχύτερα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: