Σελίδες

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021

TOI-561: Ανακαλύφθηκε βραχώδης εξωπλανήτης, γύρω από ένα απ' τα παλαιότερα άστρα του Γαλαξία!

Μια καυτή, βραχώδης "υπερ-Γαία" γύρω από ένα από τα παλαιότερα αστέρια του γαλαξία, εξέπληξε την ομάδα επιστημόνων που ανακάλυψε τον πλανήτη. Ο πλανήτης είναι περίπου 50% μεγαλύτερος από τη Γη, αλλά απαιτεί λιγότερο από μισή ημέρα για να περιστραφεί γύρω από το αστέρι του. «Για κάθε μέρα στη Γη, αυτός ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από το αστέρι του δύο φορές», δήλωσε ο πλανητικός αστροφυσικός και μέλος της ομάδας UC Riverside, Stephen Kane.

Ο λόγος της ταχύτατης αυτής περιστροφής είναι η εγγύτητα του πλανήτη στο αστέρι του, κάτι το οποίο προκαλεί επίσης απίστευτη θερμότητα. Η μέση επιφανειακή του θερμοκρασία εκτιμάται ότι είναι πάνω από 2.000 βαθμούς Κέλβιν - πολύ καυτή για να φιλοξενήσει τη ζωή όπως τη γνωρίζουμε. Επιπλέον, ο Kane είπε ότι εφόσον ο πλανήτης έχει περίπου τρεις φορές τη μάζα της Γης, η πυκνότητά του είναι ίδια με του πλανήτη μας. «Αυτό είναι εκπληκτικό γιατί θα περίμενε κανείς χαμηλότερη πυκνότητα», είπε ο Kane. «Όσο παλαιότερος είναι ένας πλανήτης, τόσο λιγότερο πυκνός είναι επειδή δεν ήταν διαθέσιμα τόσα πολλά βαριά στοιχεία όταν σχηματίστηκε», εξήγησε ο Kane. Βαριά στοιχεία παράγονται από αντιδράσεις σύντηξης στα αστέρια καθώς διογκώνονται και τελικά εκρήγνυνται, διασκορπίζοντας αυτά τα στοιχεία στο διάστημα από τα οποία θα σχηματιστούν αργότερα νέα αστέρια και πλανήτες.

Η ανακάλυψη του πλανήτη TOI-561b και οι πρόσθετες παρατηρήσεις που έκανε η ομάδα σχετικά με τη σύνθεσή του, έγιναν δεκτές για δημοσίευση στο Astronomical Journal και παρουσιάστηκαν στις 11 Ιανουαρίου στη συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας για το 2021. «Ο TOI-561b είναι ένας από τους παλαιότερους βραχώδεις πλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί», δήλωσε η μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου της Χαβάης και επικεφαλής της ομάδας Lauren Weiss. «Η ύπαρξή του δείχνει ότι το σύμπαν σχηματίζει βραχώδεις πλανήτες σχεδόν από την γέννησή του, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια».

Το TESS Object of Interest (TOI) 561 ανήκει στον σπάνιο πληθυσμό αστεριών που βρίσκονται σε έναν σχηματισμό που ονομάζεται γαλαξιακός παχύς δίσκος. Τα αστέρια σε αυτήν την περιοχή είναι χημικά ιδιαίτερα, με λιγότερα βαριά στοιχεία όπως ο σίδηρος ή το μαγνήσιο που σχετίζονται με την δημιουργία πλανητών και αυτό προκάλεσε την αρχική έκπληξη των επιστημόνων.

«Οι πληροφορίες για την σύνθεση και τις επιφανειακές συνθήκες ενός πλανήτη μας δίνουν την γνώση του κατά πόσον είναι κατοικήσιμος από τη ζωή όπως την γνωρίζουμε», δήλωσε ο Kane. «Αν και αυτός ο συγκεκριμένος πλανήτης είναι απίθανο να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, η μελέτη του είναι σημαντική διότι μπορεί να είναι προάγγελος πολλών βραχωδών κόσμων που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα, γύρω από τα παλαιότερα αστέρια του γαλαξία μας».

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-01-super-earth-galaxy-oldest-stars.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: California Institute of Technology. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακάλυψη δύο νέων εξωπλανητών, γύρω από έναν κόκκινονάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: