Δύο επιστήμονες από το CNRS και το Πανεπιστήμιο Sorbonne έδειξαν ότι η επίδραση των δορυφόρων του Κρόνου μπορεί να εξηγήσει την κλίση του άξονα περιστροφής του γιγαντιαίου αεριώδη πλανήτη. Το άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου 2021 στο περιοδικό Nature Astronomy, προβλέπει επίσης ότι η κλίση αυτή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα δισεκατομμύρια χρόνια.
Όπως ο Δαυίδ κατά του Γολιάθ, έτσι φαίνεται ότι η κλίση του Κρόνου μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλείται από τα φεγγάρια του. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης η οποία δείχνει ότι η τρέχουσα κλίση του άξονα περιστροφής του Κρόνου προκαλείται από τη μετανάστευση των δορυφόρων του και ιδίως από εκείνη του μεγαλύτερου φεγγαριού του, του Τιτάνα. Πρόσφατες παρατηρήσεις έδειξαν ότι ο Τιτάνας και τα άλλα φεγγάρια απομακρύνονται σταδιακά από τον Κρόνο πολύ πιο γρήγορα από ότι είχαν εκτιμήσει προηγουμένως οι αστρονόμοι. Με την ενσωμάτωση αυτής της αυξημένης ταχύτητας μετανάστευσης στους υπολογισμούς τους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η διαδικασία επηρεάζει την κλίση του άξονα περιστροφής του Κρόνου: καθώς οι δορυφόροι του κινούνται όλο και πιο μακριά, ο πλανήτης γέρνει όλο και περισσότερο.
Το αποφασιστικό όμως γεγονός που έγειρε αρχικά τον Κρόνο θεωρείται ότι συνέβη σχετικά πρόσφατα. Για πάνω από τρία δισεκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του, ο άξονας περιστροφής του Κρόνου παρέμενε ελαφρώς κεκλιμένος. Πριν από περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια, η τροχιά του συντονίστηκε με την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα και οι περιοδικές βαρυτικές αλληλεπιδράσεις προκάλεσαν την σταδιακή απομάκρυνση των δορυφόρων που συνεχίζεται ως σήμερα: Ο άξονας του Κρόνου αλληλεπιδρά με τις τροχιές των δορυφόρων του και σταδιακά άρχισε να γέρνει μέχρι να φτάσει στην κλίση των 27° που παρατηρείται σήμερα.
Αυτά τα ευρήματα αμφισβητούν προηγούμενα σενάρια. Οι αστρονόμοι είχαν ήδη συμφωνήσει για την ύπαρξη του συντονισμού των τροχιών Κρόνου - Ποσειδώνα. Ωστόσο, πίστευαν ότι είχε συμβεί πολύ νωρίς, πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, λόγω αλλαγής στην τροχιά του Ποσειδώνα. Από τότε, ο άξονας του Κρόνου θεωρήθηκε σταθερός. Στην πραγματικότητα, ο άξονας του Κρόνου εξακολουθεί να αλλάζει την κλίση του και αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι απλώς ένα μεταβατικό στάδιο σε αυτήν τη μετατόπιση. Κατά τα επόμενα δισεκατομμύρια χρόνια, η κλίση του άξονα του Κρόνου θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί.
Η ερευνητική ομάδα είχε ήδη καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα σχετικά με τον πλανήτη Δία, ο οποίος αναμένεται να υποστεί παρόμοια κλίση λόγω της μετανάστευσης των τεσσάρων κύριων φεγγαριών του όταν συντονιστεί με την τροχιά του πλανήτη Ουρανού: τα επόμενα πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, η κλίση του άξονα του Δία θα μπορούσε να αυξηθεί από 3° σε περισσότερο από 30°.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: bark. (CC BY 2.0).
Δείτε ΕΔΩ την αλλαγή της κλίσης του άξονα περιστροφής του Κρόνου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τιτάνας απομακρύνεται από τον Κρόνο, 100 φορές ταχύτερα από το αναμενόμενο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου