Σελίδες

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021

Ανακαλύφθηκε ταλάντευση Chandler στην περιστροφή του Αρη!

Χάρη στις συνδυασμένες έρευνες ομάδων επιστημόνων από το Jet Propulsion Laboratory, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας και το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Βελγίου, βρέθηκε ότι ο πλανήτης Άρης έχει μια ταλάντωση Chandler. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη τους που αφορούσε την προσεκτική ανάλυση δεδομένων δεκαετιών από ανιχνευτές που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Πριν από περίπου έναν αιώνα, ο αστρονόμος Seth Carlo Chandler ανακάλυψε ότι τα ατελή σφαιρικά αντικείμενα (όπως οι πλανήτες) περιστρέφονται μερικές φορές με μια μικρή απόκλιση από τον άξονα τους για κάποιες χρονικές περιόδους. Το φαινόμενο έγινε γνωστό ως ταλάντευση Chandler (δεν έχει σχέση με την μετάπτωση ή την κλόνιση του άξονα, οι οποίες είναι πολύ μεγαλύτερες και ευκολότερα ανιχνεύσιμες κινήσεις) και έχει τεκμηριωθεί ότι η Γη, περιστρέφεται γύρω από έναν «δευτερεύοντα» άξονα ο οποίος απομακρύνεται έως και 10 μέτρα από τον μέσο άξονα περιστροφής σε ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 433 ημέρες.

Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι και άλλοι πλανήτες πιθανότατα έχουν ταλαντώσεις Chandler, αλλά μέχρι τώρα, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ γιατί η μέτρησή του στην κλίμακα του πλανήτη απαιτεί μετρήσεις υψηλής ακρίβειας για πολλά χρόνια. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έλαβαν το σωστό είδος δεδομένων από διαστημικούς ανιχνευτές που περιστρέφονταν γύρω από τον Άρη για πολλά χρόνια: The Mars Reconnaissance Orbiter, the Mars Global Surveyor και Mars Odyssey. Τα δεδομένα κάλυπταν 18 χρόνια συνεχώς μετρήσεων και θεωρήθηκαν αρκετά ακριβή για να εντοπίσουν τυχόν ταλαντώσεις Chandler.

Τα δεδομένα συλλέγονταν μέσω των βαρυτικών επιδράσεων στα διαστημικά σκάφοι, τα οποία αποκάλυψαν ότι ο Άρης έχει μια ταλάντωση Chandler, αν και είναι πολύ λιγότερο έντονη από της Γης - ο δευτερεύοντας άξονας του πλανήτη απομακρύνεται μόλις 10 εκατοστά από τον άξονά του για μια περίοδο 200 ημερών.

Μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές της ταλάντωσης Chandler είναι ότι υποτίθεται πως θα σταματήσει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Οι υπολογισμοί έδειξαν ότι η Γη ταλαντεύεται πολύ περισσότερο από όσο θα έπρεπε, πράγμα που υποδηλώνει ότι η ταλάντωση επηρεάζεται και από παράγοντες που οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη. Τα δεδομένα από τους διαστημικούς ανιχνευτές υποδηλώνουν ότι ο Άρης ταλαντεύεται επίσης περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να πουν ακριβώς γιατί. Υποψιάζονται ότι η μικρότερη ταλάντευση του Άρη, οφείλεται στο γεγονός ότι η γεωγραφία, η ατμόσφαιρα και η εσωτερική δομή του είναι πολύ πιο απλές από της Γης. Όπως και να έχει, πιστεύουν ότι η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση όχι μόνο του Άρη, αλλά και του πλανήτη μας.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-01-mars-chandler.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=weekly-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέσω... Κύπρου η μελέτη των πετρωμάτων του Αρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: