Σελίδες

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Νέες παρατηρήσεις φαίνεται να συμφωνούν για την ηλικία του σύμπαντος.

Από το παρατηρητήριο ψηλά πάνω από την έρημο Atacama της Χιλής, οι αστρονόμοι έριξαν μια νέα ματιά στα παλαιότερα ίχνη φωτός του σύμπαντος. Οι παρατηρήσεις τους μαζί με πολύπλοκους υπολογισμούς κοσμικής γεωμετρίας, υποδηλώνουν ότι το σύμπαν έχει ηλικία 13,77 δισεκατομμυρίων ετών – με μια ακρίβεια συν / πλην 40 εκατομμύρια χρόνια. 

Ένας ερευνητής του Πανεπιστημίου Cornell συνέγραψε ένα άρθρο σχετικά με τα ευρήματα αυτά, τα οποία προσθέτουν ένα νέο στοιχείο σε μια συνεχιζόμενη αναζήτηση στον τομέα της αστροφυσικής. Η νέα εκτίμηση, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από το Atacama Cosmology Telescope (ACT) του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος, ταιριάζει με εκείνη που παρέχεται από το τυπικό θεωρητικό μοντέλο του σύμπαντος, καθώς και τις μετρήσεις του ίδιου φωτός που έκανε ο δορυφόρος Planck της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, ο οποίος ανίχνευε απομεινάρια του Big Bang από το 2009 έως το 2013.

Το ένα άρθρο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cosmology and Astroparticle Physics. Ο κύριος συγγραφέας του άρθρου με τίτλο: "The Atacama Cosmology Telescope: A Measurement of the Cosmic Microwave Background Power Spectra στα 98 και 150 GHz" είναι ο Steve Choi, Αστρονόμος και Αστροφυσικός στο Cornell Center for Astrophysics and Planetary Science.

Το 2019, μια ερευνητική ομάδα που μετρά τις κινήσεις των γαλαξιών υπολόγισε ότι το σύμπαν είναι εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια νεότερα από ό, τι είχε προβλέψει η επιστημονική ομάδα του δορυφόρου Planck. Αυτή η ασυμφωνία υποδήλωνε ότι ενδεχομένως χρειαζόταν ένα νέο μοντέλο για το σύμπαν και προκάλεσε ανησυχίες ότι κάποιο από τα σύνολα μετρήσεων μπορεί να είναι λανθασμένο. «Τώρα καταλήξαμε σε μια απάντηση όπου οι ομάδες του Planck και του ACT συμφωνούν», δήλωσε η Simone Aiola, ερευνήτρια στο Κέντρο Υπολογιστικής Αστροφυσικής του Ινστιτούτου Flatiron. «Όλα δείχνουν ότι αυτές οι δύσκολες μετρήσεις είναι τελικά αξιόπιστες».

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-01-astronomers-universe-billion-years.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: Tatiana T. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι πλανήτες σχηματίζονται πολύ νωρίτερα από ότι πίστευαν οι επιστήμονες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: