Σελίδες

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

139 νέα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν πέρα από τον Ποσειδώνα!


Ο κατάλογος των γειτόνων του πλανητοειδή (πλέον) Πλούτωνα μεγάλωσε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας για ορισμένους τις πιθανότητες να ανακαλυφθεί ο υποτιθέμενος ‘Πλανήτης Εννέα’.

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν 139 ακόμα "δευτερεύοντες πλανήτες" - μικρά σώματα που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο, που δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε κομήτες - στα σκοτεινά και ψυχρά βάθη πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι νέες ανακαλύψεις αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 5% των αντικειμένων αυτών (trans -Neptunian object-TNO), τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 3.000, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα που συγκέντρωσε η έρευνα σκοτεινής ενέργειας (Dark Energy Survey-DES) κατά τη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων χρόνων λειτουργίας της, από το 2013 έως το 2017. Η DES μελετά το διάστημα χρησιμοποιώντας την κάμερα σκοτεινής ενέργειας, η οποία είναι τοποθετημένη στο 4-μετρο τηλεσκόπιο Blanco στο Διαμερικανικό Παρατηρητήριο του Cerro Tololo στη Χιλή.
Όπως υποδηλώνει το όνομα της έρευνας, ο βασικός στόχος της DES είναι να ρίξει φως στη σκοτεινή ενέργεια, την μυστηριώδης δύναμη που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την επιταχυνόμενη επέκταση του σύμπαντος. Αλλά οι απεικονίσεις υψηλής ευκρίνειας που παρέχει τροφοδοτεί πολλές άλλες έρευνες, όπως την ανακάλυψη μικρών αντικειμένων στο δικό μας ηλιακό σύστημα.
Οι ερευνητές ξεκίνησαν με 7 δισεκατομμύρια σημεία που εντοπίστηκαν, τα οποία περιορίσθηκαν σε 22 εκατομμύρια, αφού απέρριψαν αντικείμενα όπως οι γαλαξίες που εμφανίστηκαν στο ίδιο περίπου σημείο για πολλές νύχτες. Αυτά τα 22 εκατομμύρια σημεία, υπέδειξαν  400 υποψήφια αντικείμενα TNO, των οποίων οι κινήσεις ήταν ικανές να τα παράγουν για τουλάχιστον έξι διαφορετικές νύχτες.
Μετά από μήνες ελέγχου μέσω ανάλυσης και παρατήρησης, η ομάδα επαλήθευσε 316 μικρά σώματα. Από αυτά, τα καταλογραφημένα αντικείμενα βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ 30 και 90 αστρονομικών μονάδων (AU) από τον ήλιο, όμως ανάμεσά τους βρέθηκαν και 139 άγνωστα έως σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές. (1 AU είναι η απόσταση Γη-Ήλιου, η οποία είναι περίπου 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα).
Τα μέλη της ομάδας εκτελούν επίσης αναλύσεις για ολόκληρο το σύνολο δεδομένων έξι ετών της DES, μια προσπάθεια που θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον 500 περίπου νέα σώματα TNO. Αυτές οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν τελικά να είναι ίχνη που οδηγούν στον πλανήτη Εννέα, τον υποτιθέμενο κόσμο που μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι κρύβεται στο άκρο του εξωτερικού ηλιακού συστήματος εκατοντάδες AU από τον ήλιο.
Η ύπαρξη του Πλανήτη Εννέα, συνάγεται σύμφωνα με αρκετούς επιστήμονες από την περίεργη ομαδοποίηση των τροχιών ορισμένων ΤΝΟ.
«Υπάρχουν πολλές ιδέες για τους γιγαντιαίους πλανήτες που πιθανά υπήρχαν στο ηλιακό σύστημα και δεν υπάρχουν πια ή πλανήτες που είναι αρκετά μεγάλοι αλλά πολύ μακριά για να τους έχουμε παρατηρήσει», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Gary Bernstein, καθηγητής αστρονομίας και αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.
«Και μόνο η συμπλήρωση του καταλόγου των μακρινών αυτών αντικειμένων είναι μία διασκέδαση» πρόσθεσε ο Bernstein. «Στη συνέχεια, όσο μεγαλώνουν οι γνώσεις μας, μπορούμε να συγκρίνουμε τι βρήκαμε σε σχέση με αυτό που προβλέπει κάποια θεωρία».
Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στη σειρά Supplement Astrophysical Journal. Μπορείτε να διαβάσετε μια δωρεάν προδημοσίευση στο arXiv.org.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τα μεγαλύτερα γνωστά σώματα ΤΝΟ, σε σύγκριση με την Γη. Credit: Kevin Gill (CC BY 2.0).

Δεν υπάρχουν σχόλια: