Σελίδες

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Η δημοσίευση των παραμέτρων 30.000 νάνων – άστρων, αναμένεται να βοηθήσει στην ανακάλυψη και άλλων εξωπλανητών.


Με βάση το πρώτο δελτίο δεδομένων (DR1) από το Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST), οι αστρονόμοι κατέληξαν στις βασικές παραμέτρους περίπου 30.000 νάνων άστρων τύπου Μ. Το άρθρο που παρουσιάζει τα ευρήματα αναρτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου στον σέρβερ των προδημοσιεύσεων του arXiv.
Οι νάνοι αστέρες τύπου Μ είναι τα πιο συνηθισμένα αστέρια στον γαλαξία μας και εξαιρετικοί στόχοι για τους «κυνηγούς» εξωπλανητών.
Οι παρατηρήσεις αυτών των αστεριών δίνουν τη δυνατότητα να ανακαλυφθούν νέοι γαιώδης και υπερ-γαιώδης εξωπλανήτες με χρήση μετρήσεων ακτινικής ταχύτητας ή τεχνικών φωτομετρίας. Ο καθορισμός των θεμελιωδών παραμέτρων τους, όπως η ακτίνα και η μάζα, είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τον καλύτερο χαρακτηρισμό των πιθανών ξένων κόσμων που περιστρέφονται γύρω από τα άστρα αυτά.
Το πρώτο δελτίο δεδομένων από την οπτική φασματοσκοπική έρευνα του LAMOST δημοσιεύθηκε το 2015, παρέχοντας περίπου 121.000 M φάσματα νάνων αστεριών. Ωστόσο, η πλειοψηφία αυτών των άστρων δεν έχουν ακόμη μελετηθεί πέρα από έναν απλό φασματικό υποτύπο που προσδιορίζεται από τη φωτομετρία χρώματος.
Έτσι, μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τη Brianna Galgano του Πανεπιστημίου Fisk του Tennessee, χρησιμοποίησε μια μέθοδο με βάση τα δεδομένα αυτά για τον προσδιορισμό των φυσικών παραμέτρων και της χημικής σύστασης των αστεριών από τα φάσματά τους, που ονομάζονται "The Cannon". Αυτή η τεχνική τους επέτρεψε να αποκτήσουν βασικές παραμέτρους σχεδόν 30.000 νάνων άστρων από το σύνολο των δεδομένων του LAMOSΤ.
Γενικά, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδώσουν θερμοκρασίες, ακτίνες, μάζες και φωτεινότητες για 29.678 αστέρες με φασματικούς τύπους από M0 έως M6. Οι ακτίνες αυτών των αστεριών είναι μεταξύ 0,14 και 0,66 ηλιακών ακτίνες, ενώ οι μάζες τους κυμαίνονται από 0,1 έως 0,71 ηλιακές μάζες. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες των νάνων άστρων βρέθηκαν να κυμαίνονται από 2.900 έως 4.100 βαθμούς Κέλβιν και οι φωτεινότητες τους μετρήθηκαν μεταξύ 0.002 και 0.115 της φωτεινότητας του ήλιου.  Παρόλο που οι αβεβαιότητες των μετρήσεων είναι μικρές, οι αστρονόμοι αναγνώρισαν ότι είναι δυνατές περαιτέρω βελτιώσεις του μοντέλου προκειμένου να επιτευχθούν ακριβέστερα αποτελέσματα.
Συνολικά, οι αστρονόμοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μοντέλο που χρησιμοποιούν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μελλοντικές εκδόσεις δεδομένων  του LAMOST. Αυτό, θα επεκτείνει σημαντικά το δείγμα καλά χαρακτηρισμένων τύπου Μ νάνων αστέρων σε όλο τον ουρανό, παρέχοντας ένα εξαιρετικό εργαλείο στους συναδέλφους τους που ασχολούνται με την ανίχνευση εξωπλανητών.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: NASA, ESA, and G. Bacon (STScI). Καλλιτεχνική απόδοση δύο πλανητών που διέρχονται μπροστά από ένα κόκκινο αστέρι – νάνο. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  


Δεν υπάρχουν σχόλια: