Υπάρχουν οκτώ γνωστοί πλανήτες στο ηλιακό σύστημα (από τότε που ο Πλούτωνας καθαιρέθηκε από πλανήτης), όμως βασιζόμενοι σε κάποιες ενδείξεις πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει ένας ακόμη. Ένας υποθετικός Πλανήτης-9 που κρύβεται στην εξωτερική άκρη του ηλιακού μας συστήματος. Μέχρι στιγμής αυτός ο κόσμος δεν έχει ανακαλυφθεί, αλλά μια νέα μελέτη καθορίζει με σημαντική ακρίβεια πού θα έπρεπε να βρίσκεται.
Η υποψίες για την ύπαρξη του Πλανήτη-9 προέρχονται από τη βαρυτική του έλξη στα άλλα σώματα του ηλιακού συστήματος. Εάν υπάρχει ο πλανήτης, η βαρύτητά του θα επηρεάζει τις τροχιές των άλλων πλανητών. Έτσι, αν κάτι φαίνεται να «τραβάει» έναν πλανήτη πέρα από τις γνωστές αιτίες, απλώς κάντε λίγα μαθηματικά και θα βρείτε την πηγή. Έτσι ανακαλύφθηκε ο πλανήτης Ποσειδώνας, όταν ο John Couch Adams και ο Urbain Le Verrier παρατήρησαν ανεξάρτητα ότι ο γνωστός πλανήτης Ουρανός φαινόταν να επηρεάζεται από έναν αόρατο πλανήτη. Στην περίπτωση του Πλανήτη-9, δεν έχουμε καμία βαρυτική επίδραση σε έναν πλανήτη. Αυτό που βλέπουμε όμως είναι μια περίεργη συγκέντρωση μικρών παγωμένων σωμάτων στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα γνωστά ως αντικείμενα της ζώνης Kuiper (KBOs). Εάν δεν υπήρχε πλανήτης πέρα από τη ζώνη Kuiper, θα περίμενε κανείς ότι οι τροχιές των KBOs θα ήταν τυχαία προσανατολισμένες στο τροχιακό επίπεδο του ηλιακού συστήματος. Αντ 'αυτού, βλέπουμε ότι πολλές τροχιές KBO είναι συγκεντρωμένες στον ίδιο προσανατολισμό. Είναι πιθανό ότι αυτό οφείλεται μόνο στη τύχη, αλλά αυτή η πιθανότητα είναι εξαιρετικά μικρή.
Το 2016 οι ίδιοι συγγραφείς σε μια προηγούμενη μελέτη, εξέτασαν τη στατιστική κατανομή των KBOs και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομαδοποίηση προκλήθηκε από έναν μη εντοπισμένο εξωτερικό πλανήτη. Με βάση τους υπολογισμούς τους, αυτός ο κόσμος έχει μάζα περίπου πενταπλάσια της Γης και απέχει περίπου 10 φορές περισσότερο από τον ήλιο από ότι ο Ποσειδώνας. Η μελέτη παρουσίαζε ακόμη και μια ευρεία περιοχή του ουρανού όπου μπορεί να βρίσκεται ο πλανήτης αυτός. Οι αναζητήσεις όμως δεν έδειξαν τίποτα. Αυτό οδήγησε μερικούς στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης, απλά δεν υπάρχει. Η τροχιακή παραξενιά δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει πλανήτης, αλλά είναι το αποτέλεσμα των βαρυτικών δυνάμεων των γνωστών πλανητών.
Άλλοι επιστήμονες, προσπαθώντας να εξηγήσουν την βαρυτική επίδραση αλλά και την αδυναμία εντοπισμού του, έφτασαν στο σημείο να υποστηρίξουν ότι ο Πλανήτης-9 υπάρχει, αλλά δεν μπορούμε να τον δούμε γιατί είναι μια αρχέγονη μαύρη τρύπα!
Με την νέα μελέτη οι ερευνητές επανεξέτασαν την αρχική μελέτη τους υπό το φως της κριτικής που δέχτηκαν. Διαπίστωσαν ότι τα σώματα του εξωτερικού ηλιακού συστήματος είναι δύσκολο να βρεθούν, αν τα ψάχνουμε όπου είναι βολικό και όχι κατόπιν μιας προκαταρκτικής έρευνας. Το αποτέλεσμα της ομαδοποίησης των KBOs που βλέπουμε θα μπορούσε να οφείλεται σε εσφαλμένα δεδομένα. Λαμβάνοντας υπόψη και τα σφάλματα παρατήρησης, οι συγγραφείς διαπιστώνουν ότι η ομαδοποίηση είναι ακόμα στατιστικά ασυνήθιστη. Υπάρχει μόνο 0,4% πιθανότητα η κατανομή που έχουν να προήλθε τυχαία. Όταν επαναϋπολόγισαν την πιθανή τροχιά του Πλανήτη-9, μπόρεσαν να υποδείξουν ακριβέστερα πού πρέπει να αναζητηθεί.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της μελέτης είναι ότι η εκ νέου υπολογισμένη τροχιά δείχνει να φέρνει τον Πλανήτη-9 πιο κοντά στον Ήλιο από ό, τι αρχικά πίστευαν. Αυτό είναι περίεργο, γιατί αν πλησιάζει πιο κοντά, τότε θα έπρεπε να τον έχουμε ήδη βρει. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι απεναντίας, οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις έχουν αποκλείσει τις πλησιέστερες θέσεις για τον Πλανήτη-9, κάτι που έχει περιορίσει ακόμη περισσότερο την ανακάλυψή του.
Πάντως, εάν ο πλανήτης υπάρχει, θα πρέπει να είναι ανιχνεύσιμος από το Παρατηρητήριο Vera Rubin που θα λειτουργήσει στο εγγύς μέλλον. Αυτή η μελέτη δεν είναι οριστική και πολλοί αστρονόμοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο Πλανήτης-9 δεν υπάρχει. Αλλά όπως φαίνεται δεν θα χρειαστεί να διαφωνούν γι'αυτό για πολύ ακόμα. Είτε θα ανακαλυφθεί σύντομα είτε οι παρατηρήσεις θα το αποκλείσουν ως εξήγηση για το φαινόμενο ομαδοποίησης KBOs.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε από τους Michael E. Brown και Konstantin Batygin, με τίτλο «Η τροχιά του Πλανήτη Εννέα» στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.
ΠΗΓΗ: https://www.universetoday.com/152351/if-planet-9-is-out-there-heres-where-to-look/#more-152351
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του σκοτεινού και απόμακρου υποθετικού Πλανήτη-9. Credit: Kevin Gill/Elizabeth Gill. (CC BY 2.0).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θα μπορούσε ο υποθετικός πλανήτης-9 να είναι μια αρχέγονη μαύρη τρύπα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου