Σελίδες

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Τα εξωηλιακά αντικείμενα, πιθανά είναι πολύ πιο συνηθισμένοι επισκέπτες από ότι πιστεύουμε!

Το ηλιακό μας σύστημα είναι γεμάτο από σώματα κάθε είδους, από γιγαντιαίους και μικρότερους πλανήτες, βραχώδεις αστεροειδείς, μέχρι μικρά παγωμένα σώματα πέρα ​​από τον Πλούτωνα. Ολο αυτό το σύστημα περιβάλλεται από ένα σφαιρικό κέλυφος αντικειμένων γνωστό ως σύννεφο Oort.

Δεν έχουμε παρατηρήσει άμεσα το σύννεφο Oort, αλλά είμαστε σίγουροι ότι είναι εκεί, παρατηρώντας την κατανομή των κομητών στο ηλιακό μας σύστημα. Μπορούν να εμφανιστούν από οποιαδήποτε κατεύθυνση στον ουρανό και όχι μόνο κατά μήκος του κοινού επιπέδου των γνωστών σωμάτων του ηλιακού συστήματος. Η καλύτερη κατανόησή μας είναι ότι το σύννεφο Oort περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα σαν μια μεγάλη σφαίρα με ακτίνα περίπου 1-2 έτη φωτός. Βασισμένο σε προσομοιώσεις υπολογιστών, πιθανότατα σχηματίστηκε από συντρίμμια κατά τον σχηματισμό του πρώιμου ηλιακού συστήματος που εκτινάχθηκαν εκεί καθώς οι πλανήτες σταθεροποιούνταν στις τροχιές τους. Αλλά μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μεγάλο μέρος του σύννεφου Oort μπορεί να έχει διαστρική προέλευση.

Γνωρίζαμε από καιρό ότι εξωηλιακά αντικείμενα πιθανότατα επισκέπτονται το ηλιακό μας σύστημα. Οι αστεροειδείς και οι κομήτες μπορούν να εκτιναχθούν από το ηλιακό μας σύστημα μετά από στενές συναντήσεις με πλανήτες όπως τον Δία και έτσι το ίδιο πρέπει να ισχύει και για άλλα πλανητικά συστήματα. Είναι θέμα χρόνου να κάτι από αυτά τα αντικείμενα να φθάσει έως εδώ.

Αλλά μόλις το 2017 επιβεβαιώθηκε ότι ένα αντικείμενο ήταν εξωηλιακής προέλευσης. Ο Oumuamua ήταν το πρώτο εξωγήινο αντικείμενο που έφτασε στις κοσμικές ακτές μας, αλλά δεν ήταν το τελευταίο. Το 2019 επιβεβαιώθηκε επίσης ότι ο κομήτης Borisov ήταν εξωηλιακός. Αφού επιβεβαιώθηκαν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δύο διαστρικά αντικείμενα, οι αστρονόμοι άρχισαν να αναρωτιούνται πόσο συχνά είναι. Οι αστρονόμοι που εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες τροχιές των σωμάτων του εξωτερικού ηλιακού συστήματος υποδηλώνουν ότι τα αντικείμενα αυτά πρέπει να είναι αρκετά συχνά. Εάν συμβαίνει αυτό, πολλά από τα σώματα στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος μπορεί να προέρχονται από άλλα αστρικά συστήματα.

Μια πρόσφατη μελέτη κάνει ένα στατιστικό έλεγχο βασισμένο στις παρατηρήσεις του Borisov. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι η ανίχνευση του Borisov ενισχύει την ιδέα ότι περισσότερο από το μισό του νέφους Oort αποτελείται από εξωηλιακά σώματα. Είναι μια ιδέα που θα μπορούσε να δοκιμαστεί ψάχνοντας για νέφη Oort γύρω από μακρινά αστέρια.

Το επερχόμενο παρατηρητήριο Vera Rubin θα ήταν ιδανικό για τέτοιου είδους έρευνα. Ενώ η ιδέα είναι ενδιαφέρουσα, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Ακόμη και οι συγγραφείς παραδέχονται ότι οι αβεβαιότητες των υπολογισμών τους είναι πολύ μεγάλες. Αλλά μελέτες όπως αυτή και άλλες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα αστρικά συστήματα δεν είναι τόσο απομονωμένα όσο νομίζαμε κάποτε και έτσι υπάρχουν πολλά εξωηλιακά αντικείμενα ανάμεσά μας, όπως υπάρχουν και εξωγήινα στην ίδια την Γη.

ΠΗΓΗ: https://www.universetoday.com/152327/interstellar-objects-might-outnumber-solar-system-objects-in-the-oort-cloud/?fbclid=IwAR0uoD5ThRhdgl80Xi5bh00H6Q25ITCUJcGUDSzzhh-7TAe_xjjnMrbNpmQ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το ηλιακό σύστημα σε λογαριθμική κλίμακα αποστάσεων. Το νέφος του Oort περιβάλλει ολόκληρο το σύστημα. Credit: quapan. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η θεωρίες συνεχίζονται! Νέες ιδέες για το τι είναι ο "Οumuamua"!

Barisov: Ο δεύτερος γνωστός επισκέπτης του ηλιακού μας συστήματος, διαφέρει χημικά από τους τυπικούς κομήτες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: