Σελίδες

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Ο σκονισμένος πάγος του Αρη, θα μπορούσε πιθανότατα να λιώσει, σύμφωνα με νέα μελέτη!

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει πάγο σε πολλές τοποθεσίες της επιφάνειας του Άρη. Οι περισσότερες περιοχές πάγου του Άρη, πέρα από τους πόλους του όπου είναι εύκολα ορατός, έχουν παρατηρηθεί από τροχιακούς δορυφόρους. Αλλά ο προσδιορισμός του μεγέθους των κόκκων και της περιεκτικότητας σε σκόνη του πάγου από τέτοια απόσταση είναι δύσκολος. Και αυτές οι πτυχές του πάγου είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουν τους επιστήμονες να προσδιορίσουν πόσο παλιός είναι και πώς σχηματίσθηκε.

Oι πλανητικοί επιστήμονες Aditya Khuller και Philip Christensen από το κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, μαζί με τον Stephen Warren, έναν εμπειρογνώμονα για τον πάγο και το χιόνι από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για να καθορίσουν πόσο «σκονισμένος» είναι ο πάγος του Άρη. Συνδυάζοντας δεδομένα από το Phoenix Mars Lander και το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA με προσομοιώσεις υπολογιστών που χρησιμοποιήθηκαν για την πρόβλεψη της φωτεινότητας του χιονιού και των παγετώνων στη Γη, μπόρεσαν να ταιριάξουν με επιτυχία τη φωτεινότητα του πάγου του Άρη και να προσδιορίσουν το περιεχόμενο σκόνης. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό AGU's Journal of Geophysical Research: Planets.

Ο Άρης είναι ένας πλανήτης με πολύ σκόνη, έτσι μεγάλη ποσότητα περιλαμβάνεται επίσης και στους πάγους του με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο σκοτεινός από το φρέσκο χιόνι που έχουμε συνηθίσει στη Γη. Όσο περισσότερη σκόνη περιλαμβάνεται στον πάγο τόσο πιο σκοτεινός και συνεπώς θερμότερος γίνεται, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τόσο τη σταθερότητα όσο και την εξέλιξή του στο χρόνο. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αυτό σημαίνει ότι ο πάγος θα μπορούσε να λιώσει στον Άρη. «Υπάρχει πιθανότητα αυτός ο σκονισμένος και σκοτεινός πάγος να λιώσει κατά μερικά εκατοστά», είπε ο Khuller. «Και το υπόγειο υγρό νερό που παράγεται από την τήξη θα προστατεύεται από την εξάτμιση στη σκονισμένη ατμόσφαιρα του Άρη από την επικάλυψη του πάγου».

Με βάση τις προσομοιώσεις τους οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πάγος που ανασκάφτηκε από το Phoenix Mars Lander σχηματίστηκε από χιονοπτώσεις που παρέσυραν και σωματίδια σκόνης της ατμόσφαιρας, μέσα στα τελευταία εκατομμύρια χρόνια. Με παρόμοιο τρόπο σχηματίστηκαν και οι άλλες συγκεντρώσεις πάγου που βρέθηκαν στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του Άρη. «Πιστεύεται ευρέως ότι ο Άρης έχει βιώσει πολλαπλές εποχές παγετώνων κατά τη διάρκεια της ιστορίας του και φαίνεται ότι ο πάγος που εκτίθεται σε όλα τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του, είναι κατάλοιπο αυτής της αρχαίας σκονισμένης χιονόπτωσης», δήλωσε ο Khuller.

Για τα επόμενα στάδια της έρευνας, η ομάδα ελπίζει να αναλύσει περαιτέρω τις συγκεντρώσεις πάγου στον Άρη, να αξιολογήσει εάν ο πάγος θα μπορούσε πραγματικά να λιώσει και να μάθει περισσότερα για την κλιματική ιστορία του πλανήτη. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες αν γνωρίζουν πόσο «σκονισμένος», και άρα σκοτεινός είναι ο πάγος θα γνωρίζουν άμεσα και το πόσο εύκολα μπορεί να θερμανθεί και να παράγει υγρό νερό.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-08-martian-dusty-potentially.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Φωτογραφία του Αρη από κάμερα σε τροχιά. Φαίνεται εύκολα ο πάγος που καλύπτει τον Βόρειο Πόλο καθώς και τα νέφη σκόνης πάνω από τα ηφαίστεια στον Ισημερινό και τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Credit: ISRO/ISSDC/John Purvis.  (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η παρουσία γλαυκονίτη στον Αρη, υποδηλώνει ότι κάποτε οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για ζωή!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: