Σελίδες

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

Θα μπορούσε να υπάρχει ζωή στις ατμόσφαιρες των mini - Ποσειδώνων;

Η Γη είναι ένας πλανήτης ιδανικός για ζωή. Είναι λογικό, παρόμοιοι κόσμοι που περιφέρονται γύρω από μακρινά αστέρια να είναι επίσης πλούσιοι σε ζωή. Αλλά η απόδειξη αυτού του συλλογισμού είναι μεγάλη πρόκληση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακαλυφθεί εξωγήινη ζωή θα είναι η μελέτη των ατμοσφαιρών τέτοιων εξωπλανητών. Αλλά πλανήτες όπως η Γη είναι αρκετά μικροί και έχουν λεπτές ατμόσφαιρες σε σύγκριση με μεγαλύτερους κόσμους και έτσι είναι πολύ δύσκολο να αναλυθούν. Είναι πολύ πιο εύκολο να μελετηθούν οι πυκνές ατμόσφαιρες των αεριωδών πλανητών, αλλά μπορούν αυτοί οι κόσμοι να φιλοξενούν ζωή; Μια νέα μελέτη στο «Universe» υποστηρίζει ότι αυτό είναι δυνατόν.

Οι εξωβιολόγοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι όλη η ζωή στο σύμπαν θα βρίσκεται σε πλανήτες παρόμοιους με τη Γη. Οι υπόγειοι ωκεανοί του Εγκέλαδου και του Γανυμήδη θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή παρόμοια της γήινης και ο Τιτάνας διαθέτει μια πλούσια χημεία μεθανίου που μπορεί να στηρίξει μια εξωτική μορφή ζωής.

Οι περισσότερες ιδέες για τη ζωή απαιτούν τρία κύρια συστατικά: ενέργεια, νερό και στερεή επιφάνεια. Τα δύο πρώτα είναι αρκετά προφανή. Η ζωή χρειάζεται κάποιο είδος πηγής ενέργειας για να επιβιώσει, είτε είναι ηλιακή είτε γεωθερμική, και το νερό είναι η τέλεια λύση για να επιτρέψει σε πολύπλοκα μόρια να αλληλεπιδράσουν. Αλλά η απαίτηση μιας σταθερής επιφάνειας δεν φαίνεται και τόσο απαραίτητη για την συντήρηση της ζωής. Όπως και στη Γη, πολλοί οργανισμοί μπορούν να περάσουν ολόκληρη τη ζωή τους στο νερό ή στον αέρα. Αντίθετα, φαίνεται ότι είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί η ζωή. Η χημεία της στερεής επιφάνειας είναι απίστευτα καλή για τη δημιουργία μεγάλων οργανικών μορίων. Πιθανότατα, αν και όχι με απόλυτη βεβαιότητα, χρειάζεται μια βραχώδης επιφάνεια για να δημιουργηθούν τα δομικά στοιχεία της ζωής.

Αυτή η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ενώ η χημεία της επιφάνειας μπορεί να απαιτείται για να προκύψει ζωή σε έναν πλανήτη, δεν χρειάζεται για να συντηρηθεί και να εξελιχθεί η ζωή αυτή. Η έρευνα επικεντρώνεται σε ζεστούς κόσμους τύπου mini -Ποσειδώνα. Αυτοί οι πλανήτες έχουν περίπου οκτώ έως δέκα φορές την μάζα της Γης και είναι πιθανώς σχετικά μικροί αεριώδεις πλανήτες με παχιές ατμόσφαιρες αλλά χωρίς σταθερή επιφάνεια. Αρκετοί από αυτούς τους κόσμους έχουν βρεθεί στη δυνητικά κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού τους, όπως ο K2-18b, ο οποίος περιστρέφεται πολύ κοντά σε ένα άστρο τύπου κόκκινου νάνου. Η ομάδα εκτιμά ότι οι ζεστοί mini - Ποσειδώνες όπως ο K2-18b πιθανότατα έχουν άφθονους υδρατμούς και οργανικά μόρια που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός κατοικήσιμου στρώματος στην ατμόσφαιρά τους. Όντας μικρότεροι από τους γίγαντες αερίου (όπως ο Δίας και ο Κρόνος), είναι πιθανό ότι το κατοικήσιμο στρώμα είναι αρκετά σταθερό, επιτρέποντας στη ζωή να παραμείνει αρκετά ψηλά και να αναπαραχθεί πριν βυθιστεί στα εχθρικά βαθύτερα στρώματα.

Παρόμοια επιχειρήματα έχουν γίνει για το δυνητικά κατοικήσιμο στρώμα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης. Σε αντίθεση όμως με την Αφροδίτη, ο K2-18b δεν είναι πιθανό να έχει επιφάνεια. Έτσι, παρόλο που η ζωή μπορεί να επιβιώσει σε έναν mini-Ποσειδώνα, πώς θα έφτανε έως εκεί; Εδώ, η ομάδα υποστηρίζει ότι οι αστεροειδείς μπορεί να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Εάν ένα εξωπλανητικό σύστημα έχει ασταθή ζώνη αστεροειδών, οι πτώσεις μετεωριτών στους mini-Ποσειδώνες, αλλά και σε μικρότερους βραχώδεις κόσμους θα ήταν πολύ συχνές. Αυτή η «επικονίαση» θα μπορούσε να φέρει οργανικά μόρια σε έναν αέριο κόσμο και να σπείρει την ζωή.

Επειδή οι mini-Ποσειδώνες είναι αρκετά συνηθισμένοι και έχουν πυκνή ατμόσφαιρα, είναι εύκολο να μελετηθούν και αξίζει να γίνει προκειμένου να εντοπισθούν σημάδια ζωής. Ενώ οι πιθανότητες να βρούμε ζωή σε αυτούς τους κόσμους μπορεί να μην είναι μεγάλες, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά μόνο και μόνο επειδή μπορούμε και επειδή το πλήθος τους είναι τέτοιο που σίγουρα κάποιος από αυτούς θα εμπίπτει στις παραδοχές της μελέτης.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-06-life-atmosphere-sub-neptune-planet.html

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Καλλιτεχνική απόδοση του πλανήτη K2-18b, γύρω από το αστέρι τύπου κόκκινου νάνου. Ο K2-18b είναι μέχρι στιγμής ο μόνος μεγάλος εξωπλανήτης που είναι γνωστό ότι διαθέτει νερό και θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή. Credit: ESA/Hubble, M. Kornmesser. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ζωή στη Γη, θα μπορούσε να ανιχνευθεί από περίπου 2.000 κοντινά αστέρια!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: