Σελίδες

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Η ζωή στη Γη, θα μπορούσε να ανιχνευθεί από περίπου 2.000 κοντινά αστέρια!

Δύο επιστήμονες, εντόπισαν 2.034 κοντινά αστέρια - σε κοσμική απόσταση έως 326 έτη φωτός – από τα οποία θα μπορούσε να εντοπισθεί η Γη καθώς διέρχεται εμπρός από τον ήλιο μας. Από τα 1.715 αυτά αστέρια θα μπορούσε να είχε εντοπισθεί η Γη από τότε που ο ανθρώπινος πολιτισμός άνθισε περίπου 5.000 χρόνια πριν, ενώ τα υπόλοιπα 319 αστέρια θα προστεθούν τα επόμενα 5.000 χρόνια.

Τυχόν εξωπλανήτες γύρω από αυτά τα κοντινά αστέρια θα έχουν ένα πλεονέκτημα στο να δουν αν η Γη διαθέτει ζωή, ανέφεραν οι επιστήμονες στην σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου στο Nature. «Από την άποψη τυχόν κατοίκων αυτών των εξωπλανητών, εμείς είμαστε οι εξωγήινοι», δήλωσε η Lisa Kaltenegger, καθηγήτρια αστρονομίας και διευθύντρια του Carl Sagan Institute του Cornell. «Με την έρευνά μας, θέλαμε να μάθουμε ποια συστήματα έχουν τη σωστή θέση ώστε να δουν τη Γη καθώς διέρχεται εμπρός από τον Ήλιο, εμποδίζοντας περιοδικά έστω και ένα ελάχιστο μέρος της λαμπρότητάς του να φτάσει έως εκεί» είπε. «Επειδή τα αστέρια κινούνται στον δυναμικό κόσμο μας, αυτό το πλεονεκτικό σημείο κερδίζεται και χάνεται με τον χρόνο».

H Kaltenegger και η αστροφυσικός Jackie Faherty, ανώτερη επιστήμονας στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και συν-συγγραφέας της έρευνας με τίτλο "Past, Present and Future Stars that Can See Earth as A Transiting Exoplanet", χρησιμοποίησαν τις θέσεις και τις κινήσεις των άστρων από τον κατάλογο Gaia eDR3 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος για να προσδιορίσουν ποια αστέρια εισέρχονται και εξέρχονται από αυτή την πλεονεκτική θέση - και για πόσο καιρό βρίσκονται σε αυτή. Χάρη σε αυτόν τον ακριβή χάρτη του Γαλαξία οι δύο επιστήμονες μπόρεσαν να κοιτάξουν προς τα πίσω και προς τα εμπρός στο χρόνο και να δουν πού βρίσκονταν τα αστέρια και πού πηγαίνουν.

Από τα 2.034 συστήματα αστεριών που διέρχονται από τη ζώνη από την οποία είναι ορατή η διέλευση της Γης μπροστά από τον Ήλιο κατά την περίοδο των 10.000 ετών που εξετάστηκαν, 117 βρίσκονται σε απόσταση έως περίπου 100 έτη φωτός από τον ήλιο. Μάλιστα, τα 75 από αυτά τα συστήματα βρίσκονται σε τέτοια απόσταση που ήδη έχουν φθάσει τα ραδιοκύματα των πρώτων εμπορικών ραδιοφωνικών σταθμών της Γης.

Στον κατάλογο των 2.034 συστημάτων αστεριών, επτά είναι γνωστό ότι φιλοξενούν εξωπλανήτες. Κάθε ένας από αυτούς τους κόσμους είχε ή θα έχει την ευκαιρία να εντοπίσει τη Γη, όπως ακριβώς οι επιστήμονες της Γης έχουν βρει χιλιάδες κόσμους σε τροχιά γύρω από άλλα αστέρια μέσω της τεχνικής της διέλευσης. Παρακολουθώντας απομακρυσμένους εξωπλανήτες να διέρχονται εμπρός από τον δικό τους ήλιο, οι αστρονόμοι της Γης μπορούν να αναλύσουν τις ατμόσφαιρές τους. Αντίστοιχα, εάν οι εξωπλανήτες αυτοί φιλοξενούν εξελιγμένη νοήμονα ζωή, θα μπορούσαν να παρατηρήσουν τη Γη φωτιζόμενη από τον ήλιο και να εντοπίσουν τις χημικές υπογραφές της ζωής στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Το σύστημα Ross 128, με ένα κόκκινος νάνος που βρίσκεται στον αστερισμό της Παρθένου, απέχει περίπου 11 έτη φωτός και είναι το δεύτερο πιο κοντινό σύστημα με εξωπλανήτη στο μέγεθος της Γης (περίπου 1,8 φορές το μέγεθος του πλανήτη μας). Οι νοήμονες κάτοικοι αυτού του πλανήτη θα μπορούσαν να δουν τη Γη να διέρχεται εμπρός από τον ήλιο μας για 2.158 χρόνια, ξεκινώντας περίπου 3.057 χρόνια πριν. Πλέον, έχουν χάσει το πλεονεκτικό τους σημείο εδώ και περίπου 900 χρόνια. Το σύστημα Trappist-1, στα 45 έτη φωτός από τη Γη, φιλοξενεί επτά πλανήτες του μεγέθους της Γης – με τους τέσσερις από αυτούς στην εύκρατη, κατοικήσιμη ζώνη του αστεριού. Ενώ εμείς ανακαλύψαμε τους εξωπλανήτες γύρω από το άστρο Trappist-1, οι αντίστοιχοι επιστήμονες εκεί δεν θα μπορέσουν να μας εντοπίσουν έως ότου η κίνησή τους, τους οδηγήσει στη σωστή θέση σε 1.642 χρόνια. Οι πιθανοί παρατηρητές από το σύστημα Trappist-1 θα μπορούν κατόπιν να μας παρατηρούν για 2.371 χρόνια. Από το σύστημα Teegarden’s Star σε απόσταση 12,5 έτη φωτός, το οποίο μάλιστα διαθέτει δύο πλανήτες στο μέγεθος της Γης εντός της κατοικήσιμης ζώνης, ο πλανήτης μας θα αρχίσει να γίνεται αντιληπτός μετά από μόλις 29 χρόνια.

Η ανάλυση δείχνει ότι ακόμη και τα κοντινότερα αστέρια γενικά διαθέτουν περισσότερα από 1.000 χρόνια σε ένα πλεονεκτικό σημείο από όπου μπορούν να δουν τη Γη να διέρχεται εμπρός από τον Ήλιο. Αυτό παρέχει ένα ικανό διάστημα για κάποιους πολιτισμούς να αναγνωρίσουν τη Γη ως έναν ενδιαφέροντα πλανήτη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb – το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα φέτος την λειτουργία του - πρόκειται να ρίξει μια λεπτομερή ματιά σε αρκετούς κόσμους που διέρχονται εμπρός από τα άστρα τους για να χαρακτηρίσει τις ατμόσφαιρές τους και να αναζητήσει σημάδια ζωής. Η πρωτοβουλία Breakthrough Starshot είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη και επιδιώκει να στείλει ένα διαστημικό νανο-σκάφος προς τον πλησιέστερο εξωπλανήτη που εντοπίστηκε, γύρω από το Proxima Centauri - 4,2 έτη φωτός από εμάς - και να εξερευνήσει πλήρως αυτόν τον κόσμο. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι κόσμοι πέρα ​​από τη Γη που μας έχουν ήδη εντοπίσει, κάνουν τα ίδια σχέδια για τον πλανήτη και το ηλιακό μας σύστημα», δήλωσε η Faherty. «Αυτός ο κατάλογος είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα και μας λέει για το ποιος από τους γείτονές μας μπορεί να μας βρει και πότε!».

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-06-life-star-systems-earth.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο πλανήτης Αφροδίτη καθώς διέρχεται εμπρός από τον Ηλιακό δίσκο. Credit: Srikanth Jandhyala. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Το "μικροβιακό" SETI ίσως είναι πολύ πιο επιτυχημένο από ότι το ανθρώπινο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: