Σελίδες

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι εξωπλανήτες γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον 'Ηλιο!

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανέφερε την ανίχνευση δύο νέων εξωπλανητών που περιφέρονται γύρω από ένα άστρο που μοιάζει με τον ήλιο μας, γνωστό ως HD 137496. Οι νεοανακαλυφθέντες κόσμοι, είχαν καταγραφεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA και ταξινομήθηκαν ως θερμός υπερ-Ερμής και παγωμένος-Δίας. Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2021 στο arXiv.org.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ο Αρκτικός Ωκεανός άρχισε να θερμαίνεται πολύ νωρίτερα από ότι οι επιστήμονες πίστευαν!

Ο Αρκτικός Ωκεανός είχε ήδη γίνει θερμότερος στις αρχές του 20ου αιώνα -δεκαετίες νωρίτερα από ότι πιστευόταν- λόγω του θερμότερου νερού που ρέει στο ευαίσθητο πολικό οικοσύστημα από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακατασκεύασε την πρόσφατη ιστορία της υπερθέρμανσης των ωκεανών μελετώντας το πέρασμα προς τον Αρκτικό Ωκεανό σε μια περιοχή που ονομάζεται Στενό Fram, μεταξύ της Γροιλανδίας και των Νορβηγικών νήσων Svalbard.

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

Μεγάλη έρευνα με στόχο τον Α Κενταύρου, φιλοδοξεί να ανιχνεύσει κατοικήσιμους κόσμους στην διαστρική γειτονιά μας!

Θα μπορούσε να υπάρχει ζωή γύρω από τους πλησιέστερους αστρικούς γείτονές μας; Μία νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ και με την υποστήριξη του Jet Propulsion Laboratory της NASA και την συμμετοχή της εταιρείας Sabre Astronautics, στοχεύει να το ανακαλύψει.

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

TOI-2257b: Ακόμα ένας εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε, έχει πιθανότητα να διαθέτει υγρό νερό.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε έναν νέο εξωπλανήτη, τύπου υπό-Ποσειδώνα, σε τροχιά γύρω από ένα κοντινό αστέρι – νάνο τύπου M. Ο νέος εξωγήινος κόσμος, που ονομάζεται TOI-2257b, είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Η ανακάλυψη αναφέρεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021 στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2021

Γιατί αυξήθηκε η διάρκεια των παγετώδων περιόδων πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια;

Κάτι σημαντικό συνέβη στον πλανήτη μας πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια. Φαίνεται ότι τότε συνέβη μια σημαντική αλλαγή στην περιοδικότητα του κλιματικού συστήματος της Γης που κατά βάση οφείλεται στις διακυμάνσεις της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο.

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Δοκιμή "πλανητικής άμυνας" από την NASA, έναντι ενδεχόμενης απειλής από αστεροειδή!

Στην υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ "Armageddon" του 1998, ο Bruce Willis και ο Ben Affleck αγωνίζονται για να σώσουν τη Γη από την καταστροφή που θα επέφερε η πτώση ενός αστεροειδούς. Ενώ η Γη δεν αντιμετωπίζει επί του παρόντος τέτοιο κίνδυνο, η NASA σχεδιάζει να συντρίψει ένα διαστημόπλοιο με ταχύτητα 24.000 χλμ/ώρα πάνω σε έναν αστεροειδή τον επόμενο χρόνο, σε μια δοκιμή «πλανητικής άμυνας».