Σελίδες

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Δοκιμή "πλανητικής άμυνας" από την NASA, έναντι ενδεχόμενης απειλής από αστεροειδή!

Στην υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ "Armageddon" του 1998, ο Bruce Willis και ο Ben Affleck αγωνίζονται για να σώσουν τη Γη από την καταστροφή που θα επέφερε η πτώση ενός αστεροειδούς. Ενώ η Γη δεν αντιμετωπίζει επί του παρόντος τέτοιο κίνδυνο, η NASA σχεδιάζει να συντρίψει ένα διαστημόπλοιο με ταχύτητα 24.000 χλμ/ώρα πάνω σε έναν αστεροειδή τον επόμενο χρόνο, σε μια δοκιμή «πλανητικής άμυνας».

Η δοκιμή ανακατεύθυνσης διπλού αστεροειδούς (Double Asteroid Redirection Test - DART) θα γίνει για να διαπιστωθεί εάν αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος εκτροπής της πορείας ενός αστεροειδούς σε περίπτωση που κάποιος απειλήσει τη Γη στο μέλλον. Η NASA παρείχε λεπτομέρειες για την αποστολή DART, η οποία κοστίζει 330 εκατομμύρια δολάρια, σε μια ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους την Πέμπτη 4/11/2021. «Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος γνωστός αστεροειδής που να βρίσκεται σε τροχιά πρόσκρουσης με τη Γη, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος αστεροειδών κοντά στον πλανήτη μας», δήλωσε ο Lindley Johnson, Ειδικός Πλανητικής Άμυνας της NASA. «Το κλειδί για την πλανητική άμυνα είναι να βρούμε τους επικίνδυνους αστεροειδείς, πολύ πριν αποτελέσουν απειλή», είπε ο Johnson. «Δεν θέλουμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου ένας αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη και εκείνη την ώρα θα πρέπει να δοκιμάσουμε τις ικανότητές μας».

Το διαστημικό σκάφος DART έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 στις 23 Νοεμβρίου από τη Διαστημική Βάση Vandenberg της Καλιφόρνια. Εάν η εκτόξευση πραγματοποιηθεί εκείνη την ημέρα, η πρόσκρουση με τον αστεροειδή που απέχει περίπου 11 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη θα συμβεί μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου του 2022. Ο αστεροειδής στόχος, ο Δίμορφος, έχει διάμετρο περίπου 160 μέτρα και περιφέρεται γύρω από έναν άλλον, μεγαλύτερο αστεροειδή που ονομάζεται Δίδυμος. Ο Johnson διευκρίνισε ότι κανένας από τους αστεροειδείς αυτούς δεν αποτελεί απειλή για τη Γη, αλλά είναι ιδανικοί υποψήφιοι για τη δοκιμή λόγω της δυνατότητας να τους παρατηρούν οι επιστήμονες με επίγεια τηλεσκόπια. Οι εικόνες θα συλλέγονται επίσης και από έναν μικροσκοπικό δορυφόρο εξοπλισμένο με κάμερα που συνεισφέρει στο πρόγραμμα η Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία και θα εκτιναχθεί από το διαστημόπλοιο DART, 10 ημέρες πριν από την πρόσκρουση.

Ο Δίμορφος ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από το Δίδυμο κάθε 11 ώρες και 55 λεπτά. Το διαστημόπλοιο DART, το οποίο θα ζυγίζει 550 κιλά τη στιγμή της πρόσκρουσης, δεν θα «καταστρέψει» τον αστεροειδή, αλλά απλώς θα του δώσει μια μικρή ώθηση η οποία θα εκτρέψει την πορεία του γύρω από τον μεγαλύτερο αστεροειδή. Η σύγκρουση θα προκαλέσει μια αλλαγή περίπου 1% της τροχιακής περιόδου, έτσι η τροχιά από 11 ώρες και 55 λεπτά μπορεί να μειωθεί σε 11 ώρες και 45 λεπτά.

Η δοκιμή έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πόση ορμή χρειάζεται για να εκτρέψουν έναν αστεροειδή σε περίπτωση που κάποιος κατευθυνθεί προς τη Γη μια μέρα. Το μέγεθος της εκτροπής θα εξαρτηθεί σε κάποιο βαθμό από τη σύνθεση του Δίμορφου και οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι πόσο πορώδης ή πυκνός είναι. Ο Δίμορφος είναι ο πιο κοινός τύπος αστεροειδούς στο διάστημα, ένα λεπτόκοκκο μείγμα βράχου και μετάλλου και έχει ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών.

Περισσότεροι από 27.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη έχουν καταγραφεί, αλλά κανένας δεν αποτελεί επί του παρόντος κίνδυνο για τον πλανήτη. Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε το 1999 γνωστός ως Bennu και έχει διάμετρο 500 μέτρα θα περάσει στη μισή απόσταση από τη Γη από ότι απέχει η Σελήνη το έτος 2135, αλλά η πιθανότητα πρόσκρουσης θεωρείται και πάλι πολύ μικρή.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-11-nasa-deflect-asteroid-planetary-defense.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credit: Kevin Gill. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αν και λίγο αυξημένη σε σχέση με παλαιότερους υπολογισμούς,η πιθανότητα να χτυπήσει ο αστεροειδής Bennu την Γη παραμένει μικρή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: