Σελίδες

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

TOI-2257b: Ακόμα ένας εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε, έχει πιθανότητα να διαθέτει υγρό νερό.

Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA, μια διεθνής ομάδα αστρονόμων εντόπισε έναν νέο εξωπλανήτη, τύπου υπό-Ποσειδώνα, σε τροχιά γύρω από ένα κοντινό αστέρι – νάνο τύπου M. Ο νέος εξωγήινος κόσμος, που ονομάζεται TOI-2257b, είναι περίπου δύο φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Η ανακάλυψη αναφέρεται σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 2 Νοεμβρίου 2021 στον διακομιστή προδημοσιεύσεων arXiv.

Το TESS διεξάγει έρευνα σε περίπου 200.000 αστέρια κοντά στον ήλιο με στόχο την αναζήτηση διερχόμενων εξωπλανητών. Μέχρι στιγμής, έχει εντοπίσει πάνω από 4.600 υποψήφιους εξωπλανήτες (TESS Objects of Interest, ή TOI), εκ των οποίων οι 167 έχουν επιβεβαιωθεί.

Πρόσφατα, μια ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τη Nicole Schanche του Πανεπιστημίου της Βέρνης στην Ελβετία επιβεβαίωσε ένα ακόμα TOI που εντοπίσθηκε από το TESS. Κατά την παρατήρηση ενός κοντινού μικρού άστρου γνωστού ως TOI-2257 (άλλη ονομασία TIC 198485881), εντοπίστηκε ένα σήμα διέλευσης στην καμπύλη φωτός αυτού του αστεριού (δηλαδή μία μικρή μείωση της φωτεινότητάς του, λόγω της διέλευσης κάποιου σώματος από μπροστά του). Η πλανητική φύση αυτού του σήματος επιβεβαιώθηκε από επακόλουθες παρατηρήσεις από επίγειες εγκαταστάσεις.

Το άρθρο παρουσιάζει την ανακάλυψη και τον χαρακτηρισμό του TOI-2257b, ενός υπο-Ποσειδώνα (mini Neptune) σε μια σχετικά μεγάλης περιόδου τροχιά γύρω από to αστέρι. Σύμφωνα με το άρθρο, το TOI-2257b έχει ακτίνα περίπου 2,19 φορές την ακτίνα της Γης και διαθέτει περίπου 5,71 φορές την μάζα του πλανήτη μας. Ο εξωπλανήτης περιφέρεται γύρω από το μητρικό του άστρο κάθε 35,19 ημέρες σε μια εξαιρετικά έκκεντρη τροχιά (με εκκεντρότητα σχεδόν 0,5) με μέση απόσταση 0,145 AU από αυτό (δηλαδή περίπου 22.000.000 χιλιόμετρα, έναντι των 150.000.000 χιλιομέτρων που απέχει η Γη από τον Ήλιο). Η θερμοκρασία ισορροπίας του πλανήτη εκτιμάται ότι είναι 256 Κ, δηλαδή ελάχιστα χαμηλότερη από την θερμοκρασία ισορροπίας της Γης που είναι 258 Κ.

Το άστρο TOI-2257 είναι ένας κόκκινος νάνος ηλικίας τουλάχιστον 8 δισεκατομμυρίων ετών. Το αστέρι, που βρίσκεται «μόλις» 188 έτη φωτός μακριά, έχει περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους και της μάζας του ήλιου και επιφανειακή θερμοκρασία περίπου 3.430 Κ έναντι 5.800 Κ του Ήλιου.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, οι αστρονόμοι παρατήρησαν ότι ο πρόσφατα ανακαλυφθείς εξωπλανήτης έχει μια σχετικά μεγάλη περίοδο τροχιάς, καθώς μόνο δύο άλλοι διερχόμενοι εξωπλανήτες γύρω από άστρα νάνους τύπου M έχουν περιόδους μεγαλύτερες από αυτή του TOI-2257 b και είναι γνωστοί μέχρι σήμερα. Επιπλέον, έχει την πιο έκκεντρη τροχιά από κάθε άλλον γνωστό εξωπλανήτη που περιφέρεται γύρω από έναν νάνο τύπου M, κάτι που προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για τους επιστήμονες να μελετήσουν διάφορα πιθανά σενάρια σχηματισμού πλανητών.

Οι συντάκτες του άρθρου αναλύουν περαιτέρω παρατηρήσεις του TOI-2257, ελπίζοντας να βρουν περισσότερους πλανήτες στο σύστημα και πιθανά και υγρό νερό στην ατμόσφαιρα του TOI-2257b, καθώς το μέγεθος και η θερμοκρασία του επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Μια λεπτομερής ατμοσφαιρική ανάλυση θα είναι δυνατή από το νέο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Τζέιμς Γουέμπ.

ΠΗΓΗ: https://phys.org/news/2021-11-astronomers-sub-neptune-exoplanet-orbiting-nearby.html?utm_source=nwletter&utm_medium=email&utm_campaign=daily-nwletter

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Credits: ESO/M. Kornmesser. (CC BY 2.0).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανακαλύφθηκε ακόμα ένας γιγαντιαίος εξωπλανήτης, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο TESS.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: