Σελίδες

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2021

Ανήμερα τα Χριστούγεννα εκτοξεύθηκε τελικά, το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο του κόσμου, μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύτηκε τελικά ανήμερα τα Χριστούγεννα σε μια αναζήτηση υψηλών απαιτήσεων με σκοπό να δει το φως από τα πρώτα αστέρια και γαλαξίες και να σαρώσει το σύμπαν για ενδείξεις ζωής.

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021

Αστρονόμοι ανακάλυψαν την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα ομάδα "ελεύθερων" πλανητών!

Οι ελεύθεροι πλανήτες είναι κοσμικά αντικείμενα που έχουν μάζες συγκρίσιμες με αυτές των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος, αλλά δεν περιφέρονται γύρω από κανένα αστέρι, αντίθετα περιπλανούνται μόνοι τους στο διάστημα. Δεν ήταν πολλοί γνωστοί μέχρι τώρα, αλλά μια ομάδα αστρονόμων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (ESO), μόλις ανακάλυψε τουλάχιστον 70 νέους ελεύθερους πλανήτες στον γαλαξία μας.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Η Αφροδίτη θα εξαφανισθεί για οκτώ ημέρες και θα αλλάξει ημισφαίριο, με την έλευση του νέου έτους!

Ο Ήλιος, η Γη και η Αφροδίτη αποφάσισαν να δώσουν μια ουράνια παράσταση για την έλευση της νέας χρονιάς. Η παράσταση θα είναι ορατή από την Γη ως μια μεταμόρφωση της Αφροδίτης που συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε 584 ημέρες.

Κατά την πορεία της στον ουρανό θα φαίνεται να βυθίζεται στον ορίζοντα, να διογκώνεται, και τελικά να εξαφανίζεται εντελώς - ένα ταξίδι ορατό από τα περισσότερα σημεία του πλανήτη μας που αξίζει να απολαύσουμε.

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

Πλανήτης 10 φορές ογκωδέστερος του Δία, περιφέρεται γύρω από ζευγάρι καυτών άστρων!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν γιγάντιο πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα ζευγάρι εξαιρετικά καυτών και μεγάλων άστρων, ένα περιβάλλον που προηγουμένως θεωρούνταν ακατάλληλο για να σχηματιστεί ένας πλανήτης. Σύμφωνα με το ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8/12/2021 στο επιστημονικό περιοδικό Nature, η ανακάλυψη του πλανήτη, που ονομάζεται «b Centauri (AB)b» ή «b Centauri b», διαψεύδει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση μεταξύ των αστρονόμων.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

GJ 367b: ένας νέος πλανήτης στο μέγεθος του Αρη και την πυκνότητα του Ερμή, όπου το έτος διαρκεί μόνο οκτώ ώρες!

Οι πλανήτες εξαιρετικά μικρής περιόδου είναι συνήθως μικροί, συμπαγείς κόσμοι που περιφέρονται γύρω από τα άστρα τους σε κοντινή απόσταση, ολοκληρώνοντας μια τροχιά σε λιγότερο από 24 ώρες. Το πώς δημιουργήθηκαν και επιβιώνουν αυτοί οι πλανήτες σε τόσο ακραίες συνθήκες είναι ένα από τα μυστήρια της εξωπλανητικής επιστήμης. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν ακόμα πλανήτη εξαιρετικά μικρής περιόδου που είναι επίσης από τους μικρότερους που έχουν ανακαλυφθεί. Ο πλανήτης ονομάζεται GJ 367 b και περιφέρεται γύρω από το αστέρι του σε μόλις οκτώ ώρες.